İnci'den çocuklara atölye

Edirne'nin Karaağaç Mahallesi'nde kültür, sanat ve eğitim konularında kent için katkı sunmaya devam eden Osman İnci Müzesi, 2019-2020 döneminde açacağı atölyelerle çocukların sanat gelişimlerine destek olacak. Toplam 7 atölyeden oluşan atölye programını açıklayan Müze Müdürü Bilal Sarıgül, Ekim ayına kadar devam edecek kayıtların ardından atölye çalışmalarının başlayacağını söyledi. Geleceğin sanatçılarını yetiştirecek atölyelerde çocuklar, hem eğlenerek öğrenirken hem de müzelerin önemini fark edecekler.

İnci'den çocuklara atölye
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne'nin Karaağaç Mahallesi'nde 25 Kasım 2017 tarihinden bugüne kültür, sanat ve eğitim konularında kent için katkı sunmaya devam eden Osman İnci Müzesi, 2019-2020 döneminde de atölyelerine devam ediyor. 2018 yılında başlattığı atölye çalışmaları ile çocukların ve yetişkinlerin kültür sanat birikimine eğitim ile katkı sağlayan müze, 2 Eylül Pazartesi günü başlayan atölye kayıtlarının Ekim ayına kadar devam edeceğini açıkladı.

Müze Müdürü Bilal Sarıgül, GÜNDEM'e yaptığı açıklamada, 2018 yılında 7-13 yaş grubu ve yetişkinlere özel resim atölyesi ile başlayan atölyelerin, 2019-2020 sezonunda sayı ve kapsamının arttırıldığını açıklarken; 'Osman İnci Müzesi olarak atölye düzenlemeye 2018 yılında başladık. 2018 yılında 7-13 yaş grubu ve yetişkinlere özel resim atölyesi oldu. Atölyelerimizin dışında bazı gruplar geliyordu ve onlara özel atölye etkinliklerimiz oluyordu. Ayrıca okul grupları da atölye etkinliklerimize geliyordu. Edirne İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile de '˜Fırçam Tomurcuk' projesi yaptık. '˜Fırçam Tomurcuk' projesi de aslında bir atölye etkinliği gibiydi. Bu yıl atölyelerimizi daha fazla yaygınlaştıracağız. Haftanın 6 gününe yaymayı düşünüyoruz. 6 günün 2-3 gününü de sadece okullara ayıracağız. Diğer günlerde de atölye çalışmaları olacak' ifadelerine yer verdi.

Sarıgül, atölyelerin sürekli olması nedeniyle kontenjanlarının da olacağını belirtirken; 'Çünkü sayı fazla olduğu zaman verilen eğitimin de niteliği düşüyor. Bu nedenle kontenjanın üzerine çıkmıyoruz. Atölye kayıtları 2 Eylül Pazartesi günü başladı ve hâlâ devam ediyor. Atölyelere Ekim ayında başlayacağız. Bu döneme kayıt dönemi olarak bakıyoruz. Çünkü ailelerin bir kısmı hâlâ tatildeler. Tatilden döndükten sonra da kayıt yaptıracak kişiler var. Şu anda zaten okul telaşı içerisindeler. Ama atölyeler, kontenjanları tamamlandıkça hemen faaliyete de geçebilir. Kontenjan doluluğu da başlamasında etkili olacak' dedi.

Peluş oyuncaklar ve kuklalar kullanılacak

Atölye programlarını açıklayan Sarıgül; '2-3 yaşındaki çocuklar için düzenleyeceğimi Küçük Yüzler Atölyesi, küçük çocuklar ve ebeveynlerinin ya da bakıcılarının eğlenceli aktivitelere katılmasına bir davet niteliğindedir. Atölye çalışmasında pelüş oyuncaklar ve kuklalar kullanılarak resimlerle buluşturulması sağlanır. Cumartesi günü 10.30 - 12.00 saatlerinde düzenlenecek atölye çalışmasına çocuk ve yetişkin birlikte katılım sağlayacaktır. Atölyemizin kontenjanı en az 5, en fazla 10 kişiliktir' sözlerine yer verdi.

Meraklı çocuklara atölye

Sarıgül, 2-3 yaşındaki çocuklar için düzenlenecek Duyularla Sanat Atölyesi'nin ise Perşembe günleri 11.00 ile 12.30 saatleri arasında gerçekleştirileceğini açıklarken; 'Atölyemiz, meraklı çocuklar ve yetişkinlerin hayal güçlerini kullanmaları, duyuları yardımıyla nesneler, hayvanlar, sesler ve müzenin çeşitli koleksiyonlarına ve sergi alanlarına bağlantı kurmalarını sağlayan bir atölyedir. Atölye çalışmasına çocuk ve yetişkin birlikte katılım sağlanır. Atölyemiz, en az 5, en fazla 10 kişiliktir' dedi.

Hayal gücünü geliştirecek

3-5 yaş arası çocuklar için '˜Artful Story' atölyesinin de Perşembe günü 15.30-17.00 saatleri arasında gerçekleştirileceğini söyleyen Sarıgül; 'Atölyede çocuklara hikâyeler okunur. Çocuklar ilham kaynağı olan sanatsal temaları kullanarak hayal güçlerinden faydalanıp kostümler, aletler, sanat malzemeleri kullanmaya teşvik edilir. Desen, şekil ve renk denemeleri yaparak ince ve kalın motor gelişimlerini sağlarlar. Yetişkinlere de masal ve çocuk resimleri arasındaki ilişki kurdurulur. Atölye çalışması çocuk ve eğitmen ile sürdürülür. En az, en fazla 12 kişilik olan atölyeye çocuklar bireysel katılım gösterir' ifadelerine yer verdi.

2 ve 3 boyutlu etkinlikler

3-5 yaş arasındaki çocuklar için el yapımı eğlencesi atölyesinin de Cumartesi günü 14.00-15.30 arasında düzenleneceğini belirten Sarıgül; 'Artcraft iki ve üç boyutlu etkinlikler, gölge oyunları, drama ve grup için oyunları içinde barındırır. El becerisinin yoğun kullanıldığı bu çalışmalarda çocukların beyin gelişimi, sosyalleşmeni sağlayan bir atölyedir. Atölye çalışması çocuk ve eğitmen ile sürdürülür. En az 7, en fazla 12 kişiliktir. Çocuk bireysel katılım gösterir' dedi.

A'dan Z'ye sanat

6-7 yaş ABC Müzesi atölyesinin Cumartesi günü 16.00-17.30 saatleri arasında düzenleneceğini açıklayan Sarıgül; 'Aileler ve çocuklar için çizim atölyeleri, boyama teknikleri hakkında bilgi edinme, çizim yoluyla okuma ve ifade yollarını zenginleştirmeyi teşvik eden bir okuma atölyesidir. Atölye çalışmasına çocuk ve yetişkin birlikte katılım sağlanır. Atölye en az 5, en fazla 10 kişiliktir' sözlerine yer verdi.

Dünyaca ünlü eserler yorumlanacak

Sarıgül 7-12 yaş arasındaki çocuklar için düzenlenecek Her Ay Büyük Bir Fikir atölyesinin ise Pazar günü 10.30-12.30 saatleri arasında gerçekleştirileceğini belirtirken; 'Galeride özel seçkilerden oluşan dünyaca ünlü eserlerin yorumlamaları, dijital değişiklikler ve çocukların yorumlamalarıyla şekillenir. Bazen Joan Miro'nun, Pablo Picasso'nun kullandığı sanatsal çizgi ve tekniklerini, bazen de Leonardo'nun müthiş zekâsıyla kanatlanıp uçan makineler tasarlamaya davet eder. Atölye öncesi çocuklar resim malzemelerini yanında getirmelidir. Atölye en az 7, en fazla 12 kişiliktir' dedi.

Sanatın stüdyosu olacak

7-12 yaş arasındaki çocuklar için düzenlenen Sanat Stüdyom atölyesinin de Pazar günü 15.00-17.00 saatleri arasında gerçekleştirileceğini söyleyen Sarıgül; 'Haftalık konu başlıkları; sanat kartları, sanatsal deneyler, 3d ve dijital çizim ile steam olacak. Atölye öncesi çocuklar resim malzemelerini yanında getirmelidir. Atölye en az 7, en fazla 12 kişiliktir' ifadelerine yer verdi.

Ebeveynlere seslendi

Sarıgül, ebeveynleri de atölyelerin hususlarıyla ilgili bilgilendirirken; 'Müze atölyelerimizde yaş seviyelerine göre yetişkin birliktelikli (anne, baba, bakıcı vb.) katılımlar da mevcuttur. Sadece çocuk katılımlı atölye programlarında ise müze kafeteryamızda kitap okuyabilir, müzemizi gezip güzel vakit geçirebilirsiniz. Müzemize belirtilen atölye saatlerinin dışında her zaman gelebilir, çocuklarınız ve ekibimizle zaman geçirebilirsiniz. Atölye süreleri çocuklarımızın çalışma anında geçirebileceği en kaliteli maksimum süredir. Çalışma sonrası kafeteryamızda çocuğunuzla birlikte oturabilir, yeme içme ihtiyaçlarınızı sağlayabilirsiniz' dedi.

Atölye kayıtları, program zamanından en az bir gün önce Osman İnci Müzesi'nde gerçekleştirilecek.