İlk tepki Şallı'dan
Türkiye'de dernek çatıları altında yaptıkları çalışmalarıyla seslerini duyurmak isteyen Romanlar, 'Güzel Parti' adında siyasi parti kurma kararı aldıktan sonra ilk tepkiler gelmeye başladı. Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Turan Şallı, 'Türkiye'de yaşayan Roman vatandaşlarımızın toplumsal karşılığında Romanları temsilen bir siyasi parti kurulması düşüncesi olmadığı gibi, buna zemin hazırlama gayretleri anlamsızdır' açıklamasında bulundu.
Türkiye'de dernekler üzerinden çalışmalarını yürüten Roman derneklerinin siyasi parti kuracaklarını açıklamalarının yankıları sürüyor. Kimi zaman olumlu, kimi zaman da olumsuz tepkilerin oluştuğu gözlenirken bir açıklama da Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Turan Şallı'dan geldi. Demokratik katılım adına Roman vatandaşlar gerek yerel yönetimlerde, gerekse, TBMM' de temsil hakkına sahip olma girişimleri demokratik katılımın bir gereği olduğunu ifade eden Şallı, 'Uzun zamandır Türkiye'de bazı Roman dernek başkanı, federasyon başkanlarının Romanlar için parti kurulması söylemi cılız bir şekilde hep vardı. Şimdilerde bu söylem yerini bulur mu? Bunu zaman gösterecek. Meseleye derin baktığımızda Romanların sosyal gerçekliği ile bakma zorunluluğu vardır. Siyasi parti kurulması istendiği Roman vatandaşların toplumsal talep ve istediği midir? Yoksa bazı Roman dernek başkanlarının siyasal beklentilerinin karşılanıp karşılanmaması sorunu mudur?
Yoksa farklı bir toplumsal beklenti mi hedeflenmektedir?'
ifadelerine yer verdi.
Sorunları
çözer mi?
Siyasi parti kurmanın
sorunların çözüme kavuşması anlamını doğurmadığını ifade eden Şallı, 'Konuya
iyi taraftan bakacak olursak; Türkiye'de yaşayan Roman vatandaşların
çoğunluğuna kamu tüzel kişilik kazandırılması isteği ne kadar gerçekçi olduğuna
ve sorunları çözer mi? durumuna da bakmak gerekir. Ülkemizde yüzde 80'inin
devletin sosyal yardımları ile ayakta durduğu, içinde çok sayıda sosyal
sorunlar barındırdığı, sosyal dışlanmanın zaman zaman ağır etkilerini yaşayan,
bir Roman toplumdan söz ediyoruz. Herkesin tüzel kamu kişiliğine sahip
olabilmesi düşüncesinden önce sosyal entegrasyon ve kamusal alandaki eksiklerimiz
tüm çıplaklığı orta da iken, siyasal yapılanma toplumda farklı anlayışlara
sebep olabilme olasılığı da yüksektir. Roman vatandaşlarımız örgütlü bir toplum
olmadığı gibi, bilinçli bir toplum da değildir' açıklamalarında bulundu.
Şallı, 'Türkiye'de Romanların siyasi örgütlenmesi gerçekleşir mi şimdiden bilinmez ama, Roman sorunlarına bakış açısı zamanla siyasallaşır. Bu tür yapılanmalara girenler Roman toplumuna zarar mı, fayda mı getirir düşüncesini asla unutmasınlar! Türkiye'de yaşayan Roman vatandaşlarımızın toplumsal karşılığında Romanları temsilen bir siyasi parti kurulması düşüncesi olmadığı gibi, buna zemin hazırlama gayretleri anlamsızdır' diyerek açıklamasını tamamladı.