• Haberler
  • Edirne
  • İl Genel Meclisi Cumhuriyet'in 100. yılının önemine değinildi

İl Genel Meclisi Cumhuriyet'in 100. yılının önemine değinildi

Edirne İl Genel Meclisi kasım ayı toplantıları Mehmet Geçmiş başkanlığında başladı. Meclisten gündem dışı söz alan grup başkanvekilleri Cumhuriyet'in 100. Yılına ilişkin açıklamalar yaptı.

İl Genel Meclisi Cumhuriyet'in 100. yılının önemine değinildi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Meclis Başkan Geçmiş, Cumhuriyet’in 100. Yılının büyük bir heyecan ve coşkuyla kutlandığını söyledi. Cumhuriyet rejiminin 1923’ten beri ülkeye büyük katkılar sağladığını ve Türk toplumunu ulus olma bilincine kavuşturduğuna değinen Geçmiş, Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak başlatmış olduğu milli mücadelenin zaferle sonuçlanmasının ardından 29 Ekim 1923 yılında ilan ettiği hatırlattı.

Cumhuriyetin, Türk milletine bırakılmış en büyük miras ve vazgeçilmez bir değer olduğunu vurgulayan Geçmiş, “İşte bu değer, bizleri ulusal bir devletin onurlu, özgürce düşünebilen, eşit haklara sahip birer ferdi, devletin tek ve gerçek sahibi haline getirmiştir” dedi.

Türkiye Cumhuriyeti devletinin, Cumhuriyetin verdiği güç sayesinde uluslararası alanda önemli bir yere sahip olduğunu aktaran Geçmiş, “Atatürk'ün getirmiş olduğu ilkelerin izinden ayrılmayarak dünyanın saygın ülkelerinden biri haline gelmiştir. Bizlere ve gelecek nesillere düşen en önemli görev; Türkiye Cumhuriyeti'nin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü savunmak, Atatürk ilke ve inkılaplarını koruyup kollamak, iç ve dış tehditlere karşı her zaman duyarlı olmaktır. Bu duygu ve düşünceler içerisinde tüm meclis üyelerimizin, Cumhuriyetinin 100’üncü kuruluş yıldönümünü kutlar; bu vesileyle başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere milli mücadele kahramanlarını, aziz şehit ve gazilerimizi, milli mücadeleye emek veren devlet adamlarımızı minnet ve rahmetle anıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti sonsuza kadar payidar kalacak” şeklinde açıklamada bulundu.

Toplantıda gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından AK Parti, CHP ve İyi Parti gurupları söz alarak Cumhuriyet’in 100. Yılına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yıl dönümünü büyük bir coşku ve heyecanla kutladıklarını belirten AK Parti Grup Başkanvekili Nedret Akbulut, Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yılı kutlamalarının büyük bir coşku ile yapıldığını ifade etti.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ifadesiyle kimsesizlerin kimsesi olarak doğan Cumhuriyeti ilelebet payidar kılmanın en önemli vazifeleri olduğunu söyleyen Akbulut,  “Bu noktada Bu ülkenin vatandaşları olarak nice yüzyıllara erişmek dileğiyle ben de bu süreçte vefat eden, şehit olan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün gazilerimizi şükran, şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum” dedi.

Türk milletinin özgürce yaşamasını sağlayan Cumhuriyetin 100. yılını kutlamak istediklerini söyleyen CHP Grup Başkanvekili Şenol Kılıç, “29 Ekim Pazar günü yurdumuzun her yerinde bu önemli günün büyük kalabalıklarla ellerinde bayraklarıyla gençlerimiz, yaşlılarımız, gazilerimiz özellikle de kadınlarımız çok büyük, coşkulu kalabalıklar oluşturarak kutlamışlardır. Tabii ki böyle olmalıydı Tabii ki cumhuriyetimize bu şekilde sahip çıkmamız gerekiyordu. Çünkü cumhuriyetimiz yüzüncü yaşındaydı. Cumhuriyetimizin bu ülkeye bizlere sağladığı, kazandırdığı kazanımları anlatmakla bitmez” ifadelerine yer verdi.

Cumhuriyet’in yedi düvele karşı ve içerideki hainlere rağmen bu toprakları canlarıyla, kanlarıyla bizlere Vatan eyleyen şehitlerin adı olduğunu belirten Kılıç,  “Bütün imkânsızlıklara rağmen bütün ihanetlere rağmen esareti kabul etmeyip bir milletin Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde direnişinin adıdır Cumhuriyet” dedi.

İYİ Parti İl Genel Meclisi Üyesi Tuncay Taşkın, “İyi Parti olarak Cumhuriyetimizin 100. yılını en içten dileklerimizle kutluyoruz ve bizlerin buralara gelmesine vesile olan cumhuriyetimizin yüz yılı hepimize kutlu olsun” dedi.  

KUMRU ÖNGÜN