• Haberler
  • Edirne
  • İklim değişikliğinden kahve fiyatları da etkilendi

İklim değişikliğinden kahve fiyatları da etkilendi

Uzun süredir etkisini gösteren kuraklık kahve çekirdeklerindeki verimi de düşürdü. En çok etkilenenler ise Robus ve Arabice çekirdekleri oldu. Kalite kahve olduğunu dile getiren Edirne Çilingir caddesinde kahve dükkanı işleten Ahmet Çakır, 'kahve yapıldığı ortamda diğer ürünlerin kokusu siner bunun için sadece kahve satan dükkanlarda kahve alınmalı'' dedi.

İklim değişikliğinden kahve fiyatları da etkilendi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Espresso kahvelerdeki zam kahvesevenlerini üzdü. Vietnam ve Brezilya’da yaşanan iklim değişikliğinin beraberinde getirdiği kuraklık Espresso’nun temelini oluşturan Robusto çekirdeğine zam geldi. Yüzde 40 olarak belirlenen zamlar, kafelerdeki kahve fiyatlarının da artmasına sebep oldu.

İtalyan Kahve Komitesi Başkanı Giuseppe Lavazza, kahve fiyatlarındaki artışın devam edeceğini belirtti.

Zamlara iklim değişikliliği ile beraber tedarik kesintilerin ve yeni AB düzeninin de etkili olduğunu belirten İtalyan Kahve Komitesi Başkanı Lavazza, zamların devam edeceğini dile getirdi.

Espresso’nun özünü oluşturan Robusta çekirdeği fiyatları, 1970’lerden bu güne en yüksek seviyeye ulaştı.

Son iki yılın zirvesinde olan Arabica çekirdeklerinin fiyatları hakkında konuşan uzmanlar ise, bu artışların temelinde iklim değişikliği ve piyasa dinamiklerinin olduğunu söyledi.

Vietnam’da yaşanan kuraklık sebebiyle etkilenen Robusta kahvesi, global seviyede 4. Kez kahve kıtlığa sebep oldu.

Brezilya’da ki kurak hava koşulları, Arabica çekirdeklerinde verimin düşmesine ve bu sebeple daha düşük kaliteli ürünlerin üretilmesine yol açtı.

“KAHVE SATAN DÜKKANLARDA KAHVE ALINMALI’’

Vietnam ve Brezilya’da yaşanan iklim değişikliğinin sebep olduğu kuraklık, espresso temelli kahvelerin fiyatlarının da artmasına sebep olduğunu söyleyen Edirne’de kahve dükkanı olan Ahmet Çakır, “Edirne Çilingirler caddesinde 8 yıldır kahve işletmeciliği yapıyorum. Robusto çekirdeğinden dolayı kafelerin aldığı Ekpresso kahve çeşitlerinin fiyatları arttı. Kafede içilen kahve 100 liraysa bu olayla 130 liraya çıkacak. Çünkü girdileri yükselecek. Kafeler, ürünler pahalı olduğu için pahalıya satacak. Türk kahvesini etkilemez sadece kafelerde Espresso tarzı kahve içenleri etkiler” sözlerine değindi.

Edirne’de Çilingirler Caddesinde 8 yıldır dükkan işleten Çakır, “herkesin kahve satışı yaptığını bu ister istemez hem kalitede düşüklüğe hem de fiyatlarda adil olmayan rekabete yol açtığını aktardı.

Çakır, ‘’Herkes kahve satışı yapıyor markette yapıyor, kuruyemişçide, baharatçıda kahve satıyor. Kalite kalite kahve var. Sadece kahve satanlardan kahve alınmalı, tüketici bu ayrımı yapmalı çünkü kahve yapıldığı ortamda diğer ürünlerin kokusunda etkileniyor baharatçıdan kahve alındığında diğer ürünlerin kokusu siner sadece kahve satan dükkanlarda kahve alınmalı” dedi. Fahrettin Baydar

Fahrettin Baydar