• Haberler
  • Edirne
  • İddialar çürüdü. Vali Sezer, 'Meriç Nehri'ndeki set, suyun akışını engellemiyor'

İddialar çürüdü. Vali Sezer, 'Meriç Nehri'ndeki set, suyun akışını engellemiyor'

Meriç Nehri'ne kurulan elektrik santralinin çeltik için kullanılacak suyun azalmasına yol açtığı iddiası çürütüldü. Edirne Valisi Yunus Sezer, Meriç Nehri'ndeki hidroelektrik santralinde basın açıklaması yaptı. Sezer 'Nehir yatağında ne kadar su varsa mecburen o suyun savaklardan akarak aşağıya doğru gitmesi gerekiyor. Buraya 1 damla su düşse 1 damla su savaktan akıp gidecek. Bu yüzden suyun tutulması söz konusu değil.' Dedi.

İddialar çürüdü. Vali Sezer, 'Meriç Nehri'ndeki set, suyun akışını engellemiyor'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Meriç Nehri üzerine kurulan hidroelektrik santralinin çeltik üretiminde kullanılan suyu tuttuğu iddia ediliyordu. Ancak konunun doğru olmadığını Edirne Valisi Yunus Sezer açıkladı.  Vali Sezer, Meriç Nehri'ndeki Arşimet Burgu Türbinli Hidroelektrik Santrali'nde ilk olarak incelemede bulundu. Ardından açıklama yaptı.
Sezer, santralin kabul testlerinin yapıldığını ardından devreye alınarak elektrik üretmeye başlayacağını ifade etti.

"Suyun tutulması söz konusu değil"

Nehre kurulan santralin su tutması ile çeltik üretimindeki kuraklık ilişkisinin olmadığını dile getiren Sezer, “Nehir yatağında ne kadar su varsa mecburen o suyun savaklardan akarak aşağıya doğru gitmesi gerekiyor. Buraya 1 damla su düşse 1 damla su savaktan akıp gidecek. Bu yüzden suyun tutulması söz konusu değil. Suyun yönünü enerji üretim bölümüne yönlendirmek için yapılmış bir sedde. Çiftçilerimiz belki ürünlerinin zarar görmesinden dolayı suyun tutulmasının etki edeceğini düşünebilir. Fakat burada nehirden ne akıyorsa aşağıya da o gidiyor. Bir damla su burada kalmış değil. Burada mevcut 2 buçuk milyon metreküp bu seddeden dolayı birikmiş su var. Kooperatiflerimizle ve çiftçilerimizle sürekli iletişim halindeyiz. Eğer çok zorda kalınırsa bu 2 buçuk milyon metreküp suyu da bırakacağız. Burada amacımız enerji üretmek değil, zor günlerinde çiftçilerimize de burasının bir faydası olabilirse o da bizi memnun edecektir." Dedi.

Meriç Nehri’nin debisinin 44 metreküp- saniye ile aktığını ifade eden Sezer, “Şuanda Meriç Nehri'nde 44 metreküp suyumuz var. Bu 44 metreküp ne kadar geliyorsa buradan akıp hepsi devam ediyor. Fiziki olarak da bunu biriktirmemiz çok mümkün değil. Bu süreç zor bir süreç, gece gündüz üreticilerimizle, kooperatiflerimizle ve birliklerimizle beraber çeltik üretiminde ve nispeten ayçiçeği üretiminde ürünlerde bir eksik olmasın diye yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Amacımız çiftçimizin zarar etmemesi ve mağdur olmaması yönünde. Bu süreci ve bu sezonu zararsız şekilde kapatmayı hedefliyoruz." İfadelerine yer verdi.

80 bin dekar alan tarıma açılacak

İpsala İlçesindeki sulama birlikleri ile kuraklığı nasıl en az zararla atlatacaklarını istişare ettiklerinin altını çizen Sezer, “Keşan tarafındaki çeltik arazilerinde yapılan sulamadan deşarj edilen suların kullanılması noktasında bir görüş birliğine vardık. Bu sular direk denize akıyordu şimdi bir kanal aracılığı ile tekrar Meriç Nehri'nde aktarılıyor. Meriç Nehri'nden de tekrar çeltik arazilerine aktarılacak. Yaklaşık 80 bin dönem alan bu sayede kullanılabilecek" dedi.

Yeni gölet çalışması yapılacak

Çakmak Barajı’ndan Ergene Havzası’na su aktarıldığını ancak suyun debisinin düşük kalması nedeniyle farklı bir yöne gidebileceğini belirten Sezer, “Orada da DSİ ve kooperatifimizi beraber çalıştırıyoruz. Orada da suyun rahat alınabileceği bir gölet alanı oluşturuyoruz. Oradan da suyun rahatlıkla çekilip ergene ve Uzunköprü tarafına gönderilebileceği bir çalışmayı ortaya koyuyoruz.  Umarız bir an önce yağmur yağsın ve bu sıkıntıları geride bırakalım. Daha önceki yıllarda Bulgaristan tarafından su bırakılması söz konusu olmuş. Onunla ilgili de yaklaşık 1 aydır Bulgaristan makamları ile tarım bakanlığımız vasıtasıyla bunlarla ilgili yoğun bir şekilde görüşmeler yapılıyor. Fakat  Bulgaristan tarafında da ciddi bir kuraklık söz konusu. Oradan bir miktar su salınması için bu süreç doğru yönde ilerliyor" ifadelerine yer verdi.

Yaşanan kuraklığın geride kalan yıllara göre daha erken geldiğini beliren Sezer, Haziran ayından bugün ciddi bir kuraklıkla karşı karşıya olunduğunu ifade etti. Kentin ülke çeltik üretimindeki yerinin önemli olduğunu dile getiren Sezer, aynı şekilde ayçiçeğinde de kuraklığın etkilerinin olduğunu söyledi.

Nehirlerdeki su seviyesi dipte

Kuraklığın etkilerinin en fazla hissedildiği bir dönemden geçildiğini belirten Sezer, "Bazen Tunca Nehri'nde 3 metreküp/ saniye, Meriç Nehri'nde de saniyede 40 metreküp/ saniyeye kadar düşüyor. Bu aşağılara İpsala tarafına indiği zaman 24 metreküplere kadar düşüyor. Bununla ilgili olarak Tunca Nehri'nde dönüşümlü bir planlamaya gittik. Üst taraftaki suyu kesip aşağı taraftaki tarım alanlarına veriyoruz. 3-4 gün sonra da aşağıyı kesip yukarıya veriyoruz. Hepsini aynı anda veremiyoruz. Yaklaşık 20 gündür bunu uyguluyoruz." Dedi.

 

 

EBRU YILDIZ GÜNENÇ