Hububat ekimi yapan çiftçiler bilgilendirildi

Edirne Ziraat Odası ekipleri ilaçlama ve gübreleme konusunda çiftçileri bilgilendirdi.

Hububat ekimi yapan çiftçiler bilgilendirildi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne Ziraat Odası ekipleri tarafından saha çalışmaları sürüyor. Arazi çalışmaları kapsamında Yenikadın, Kemal, Budakdoğanca, Ahi, Demirhanli, Musabeyli, Hacıumur, Sazlıdere, İskender, Köşen, Tayakadın, Karakasim ve Orhaniye Köyleri incelemede bulunan ekipler, hububatlarda kontroller yaptı.

Ekipler, hafta ortasında hububat ekili alanlarda ot ilaçlaması yapmak isteyen çiftçiler için, ilaçlama işlemlerini rüzgar durumunu da dikkate alarak yapabileceği konusunda bilgi verdi.  

İlaçlamanın rüzgarsız hava ve sabah çiğ kalktıktan sonra yapılması ilaçlama başarısının artacağı aktarıldı.

Bazı köy ve bölgelerde üst gübrelemenin başladığını söyleyen ekipler, ilaçlama yaparken kullanılacak ilacın doğru seçilmesi gerektiğini aktardı.

Fazla gübreleme işleminin ekine zarar vereceğine yönelik uyarılarda bulunan ekipler, “Toprak hava alamadığı için kök hastalıkları ortaya çıkıyor, yeşil aksamı artan bitkiniz ilerleyen günlerde olası soğuk ve donlarda zarar görüyor ya da büyüyen bitkinin su ihtiyacı da arttığı için olası erken kuraklık durumunda bitkilerimiz su stresi yaşıyor. Özetle erken azotlu gübreleme aslında bize genelde fayda sağlamamakta aksine riskimizi arttırmaktadır. Birde yapılan uygulamalarda Sülfat içerikli gübrelerin ağırlıklı kullanıldığı, burada da toprağımızın PH asitlik değerinin dikkate hiç alınmadığını gördük. Kara toprakta, kızılaçta, kumsalda yani her tip toprakta sülfatlı gübre kullanımı doğru bir uygulama değildir. Lütfen gübre seçiminizi toprağınızın yapısına, PH sına ve organik maddesine göre yapınız. Kumsal yerlerde, düşük PH yerlerde sülfat içerikli gübre kullanmayınız. Unutmayın kısa süreli faydalı işlerin uzun vade de bize geri dönüşleri çok daha olumsuz olabilecektir.” Kumru Öngün

KUMRU ÖNGÜN

Bakmadan Geçme