Hıdırlık Tabya başka bahara

Balkan Tarih Müzesi olarak hizmet vermesi planlanan ve 25 Kasım'da açılması planlanan Hıdırlık Tabya'da plan tadilatı yapıldı. Edirne'nin en büyük tabyası olan Hıdırlık Tabyası'nda yapılan teşhir ve tanzim çalışmalarının 2020 yılının Haziran ayını bulacağı belirtildi.

Hıdırlık Tabya başka bahara
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Hıdırlık Tabyası Teşhir Tanzimi ve çevre düzenlemesi işi kapsamında Avrupa Kıtası ve Balkan topraklarına geçiş dönemi öncesi ve sonrası yaşanan kültürel, sosyal, siyasal ve tarihsel boyutta ele alınan interaktif teknolojilerin, eşsiz eser teşhirlerinin, göç kavramının sergilendiği Balkan Tarihi Müzesi ve bir cazibe merkezi olarak kullanılması amaçlanıyor. 2012 yılında birinci aşama olan restorasyon çalışmalarına başlanılan Hıdırlık Tabya'da 2015 yılında bu çalışmalar tamamlandı. Bu çalışmaların akabinde Balkan Tarih Müzesi olarak hizmete açılması planlanan Hıdırlık Tabya'da 2017 yılında teşhir, tanzim ve çevre düzenleme çalışmaları başladı. Proje ve uygulama çalışmaları; Kültür ve Turizm Bakanlığı, Edirne Valiliği İl Özel İdaresi, kontrolörlüğünü İstanbul Röleve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından hassasiyetle yürütülen çalışmalarda yapı restorasyon projesi doğrultusunda iç mekanlarda; 'Karargah ve topçu' odalarında alt yapısı meşe karkas olacak şekilde masif parke kaplama üzerine sergileme elemanları yerleştirilerek mekanlar oluşturuluyor. Elektrik - mekanik - aydınlatma imalatları günümüz teknoloji standartları üzerinde yapılıyor. Yapı dış mekanlarında yer alan topçu platformlarında ise yerel malzeme olan midyeli küfeki taşı kullanılıyor. Topçu bataryaları çevresi moloz taş duvarlarla örülerek taşıtılmış, döşeme altı zemin taş bloklarla sağlamlaştırıldı. Restorasyon kapsamında çevre düzenlemesi için organik çim döşemesi çalışmaları yapılıyor. Bu kapsamda yapılan çalışmalar doğrultusunda Hıdırlık Tabyası'nın 25 Kasım tarihinde açılması planlanıyordu. Yapılan plan tadilatı doğrultusunda işin yetişmeyeceği öngörülerek, tabyanın 2020 yılının Haziran ayında açılacağı belirtiliyor. Öte yandan Yıldırım'da yaşayan vatandaşlar da tabyanın açılmasını dört gözle bekliyor. Tabyanın açılmasıyla gelecek olan yerli ve yabancı turistler sayesinde mahalleli maddi açıdan gelir bekliyor.

Özellikleri ve tarihçesi

Hıdırlık Tabyası'nın giriş kapısının üzerinde olduğu anlaşılan kitabesi, günümüze ulaşmadı. Tabya, 1884 ve 1888 yılları arasında Mirliva İsmail Hakkı Beyin başkanlığındaki istihkâm komisyonu tarafından yapıldı. Balkan Savaşında Edirne'yi savunan tabyalardan en büyüğü Hıdırlık Tabya, Şükrü Paşa'nın karargahı olarak kullanıldı. Hıdırlık Tabyası, yaklaşık bin 800 metreyi bulan çevresi ile Edirne'deki en büyük tabya. Giriş kısmı binası, koğuş binası ve topçu odaları olmak üzere üç bölümden meydana geliyor. Sultan II'nci Abdülhamit Han in talimatı ile Rus tehdidine karşı önlem olarak 1884-1888 tarihleri arasında Hakkı Paşa nezaretinde, 27 adet tabya inşa edildi.  Edirne Tabya'nın gerçek anlamda kullanımları 1'nci Balkan Savaşında oldu. Ta ki 26 Mart 1913 işgaline kadar, Edirne savunmasında aktif rol oynamışlardır. 2'nci Balkan Savaşında 1 Temmuz 1913 tarihinde Edirne düşman işgalinden kurtulmuş olup, tabyaların kullanımı Türk güçlerine geçmiştir. Hıdırlık Tabyası ismini güney doğusunda yer alan akıncı dervişi olarak bilinen Hıdır Baba'dan almıştır. Hıdır Baba 14'ncü yüzyılda inşa edilmiş, sonraki süreçlerde tekke haline gelmiştir. 1826 tarihinde Il. Mahmut Han'ın kaldırması sonucu Bektaşi olan yeniçeri askerlerinin bu tekkeye sığındıklarını öğrenmesi sonucu bu tekkeyi kapatıp eşyalarını satışa çıkarmıştır. Edirne'nin işgalinde tabyalar gibi bu tekke de zarar görmüş ve günümüze sadece mezar bölümü ulaşmıştır. Hıdırlık Tabyası da diğer tabyalar gibi aynı kaderi paylaşmış, döneminin en gözde savunma yapısı iken insan ve doğanın verdiği zararlar ile önemini ve yaşamını yitirmiştir.