Hibe programı belirlendi

Edirne Tarım ve Orman İl Müdürlüğü 'Kırsal Kalkınma Destekleri Hibe Programı Tebliğleri'nin yayınlandığını bildirdi. 5 yıl boyunca uygulanacak programda 7 ana başlıkta hibeler yapılacağı belirtildi.

Hibe programı belirlendi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Cumhurbaşkanlığı Kararı çerçevesinde, 5 yıl boyunca uygulanacak olan yüzde 50 hibeli 'Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı' tebliğleri yayınlandı. Resmi Gazete 'de yayınlanan 2 adet tebliğ ile tarıma dayalı ekonomik yatırımlar, kırsal ekonomik altyapı yatırımlarına yönelik olarak 5 yıl boyunca yürütülecek programın ana esasları olarak belirlendi. Kırsal kalkınma destekleri ile doğal kaynaklar ve çevrenin korunmasını dikkate alarak kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi, tarımsal üretim ve tarıma dayalı sanayi entegrasyonunun sağlanması için küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklenmesi, tarımsal pazarlama altyapısının geliştirilmesi, geriye dönük izlenebilirliğin sağlanması, gıda güvenilirliğinin güçlendirilmesi, kırsal alanda alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması, kırsal ekonomik altyapının güçlendirilmesi, tarımsal faaliyetler için geliştirilen yeni teknolojilerin üreticiler tarafından kullanımının yaygınlaştırılması, yürütülmekte olan kırsal kalkınma çalışmalarının etkinliklerinin artırılması, kırsal toplumda yerel kalkınma kapasitesinin oluşturulmasına katkı sağlanması için yeni teknoloji içeren yatırımların desteklenmesi amaçlanıyor. .

YATIRIM KONULARI

Tarımsal ürünlerin işlenmesi, kurutulması, dondurulması, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik yatırımlar (Bitkisel Ürünler, Hayvansal Ürünler, Tıbbi Aromatik Ürünler, Çelik Silo, Soğuk Hava Deposu), proje kapsamında yer alan tesislerde kullanılmak üzere enerji üretim tesisleri, su ürünleri yetiştiriciliği yapılmasına yönelik yatırımlar (Deniz, İç Su Yetiştiriciliği), hayvansal ve bitkisel orijinli gübre işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması yatırımları, tarımsal üretime yönelik sabit yatırımlar; Büyükbaş hayvancılık sabit yatırımları, küçükbaş hayvancılık sabit yatırımları, kanatlı yetiştiriciliği sabit yatırımları, sera yatırımları (iklimlendirme, sulama ve gübreleme sistemli modern seralar), kültür mantarı üretimi sabit yatırımları, büyükbaş/küçükbaş kesimhane yatırımları (sadece modernizasyon yatırımı), kanatlı kesimhane yatırımları hibe desteği kapsamında değerlendirilecek.

KİMLER BAŞVURABİLİR?

Bakanlığın herhangi bir kayıt sistemine kayıtlı olan gerçek ve tüzel kişiler başvurabilir. Tüzel kişiler kapsamında 'Küçük Orta Ölçekli İşletme' kapsamında yer alan 'Anonim, Limited ve Kollektif Şirketler ile Kooperatif ve Birlikler' başvurabilecekler. Belirtilen tüzel kişilikler kuruluş tüzüklerinde/ana sözleşmelerinde belirtilen faaliyet alanları ile ilgili yatırım konularına başvurabilirler.

SAĞLANACAK HİBE TUTARI

Proje limitleri başvuru sahibinin özelliğine göre değişmemekte olup tüm yatırım konularına yönelik olarak hibeye esas proje tutarı; Yeni yatırımlar için  3 milyon TL, tamamlama yatırımları için 2 milyon TL, kapasite artırımı, teknoloji yenileme/modernizasyon yatırımları için 1 milyon.500 bin TL. Program bütçeleri KDV hariç rakamlardan oluşmakta ve yukarıda belirtilen hibeye esas proje tutarının azami yüzde 50'si hibe olarak yatırımcıya ödenecek.  Hibeye esas proje tutarı 250 bin TL altında olan başvurular kabul edilmeyecek. Proje bütçesi yukarıda belirtilen limitlerin üzerinde ise kalan kısımlar yatırımcının kaynaklarından sağlanacak. Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımlara yönelik başvurular, Bakanlıkça hazırlanacak güncel uygulama rehberinin yayımı tarihinden itibaren 90 (doksan) gün içerisinde www.tarim.gov.tr  adresi üzerinden elektronik olarak yapılabilecek.        

KIRSAL EKONOMİK ALTYAPI YATIRIMLARININ DESTEKLENMESİ

Ekonomik altyapı yatırım desteklemelerinde ise; Aile işletmeciliği faaliyetlerinin geliştirilmesine yönelik altyapı sistemleri, (Sebze-Meyve İşleme, Çelik Silo, Soğuk Hava Deposu, Örtü Altı Tarım, Kanatlı Yetiştiriciliği, Kapama Meyve-Sebze Bahçe Tesisi Sulama Sistemi, vb), arıcılık ve arı ürünlerine yönelik yatırımlar, bilişim sistemleri ve eğitimi, el sanatları ve katma değerli ürünler (Çinicilik, Çömlek, Dokumacılık, Halı, Kilim, Sabun, Gülsuyu vb), ipek böceği yetiştiriciliği, su ürünleri yetiştiriciliği, tarımsal amaçlı kooperatif ve birlikler için makine parkları, (ülkemizde üretilen elektrikli traktörler haricinde kendinden yürür makineler desteklenmez.), tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği yatırımları, hibe desteği kapsamında değerlendirilecek.

KİMLER BAŞVURABİLİR?

Bakanlığın herhangi bir kayıt sistemine kayıtlı olan (El Sanatları ve Katma değerli ürünler Başlığı Hariç) çiftçiler, gerçek ve tüzel kişiler başvurabilir. Tüzel kişiler kapsamında Küçük Orta Ölçekli İşletme kapsamında yer alan Anonim, Limited ve Kollektif Şirketler ile Kooperatif ve Birlikler başvurabilecekler. Tüzel kişilikler, kuruluş tüzüklerinde/ana sözleşmelerinde belirtilen faaliyet alanları ile ilgili yatırım konularına başvurabilirler.

İSTENECEK BELGELER

Tüm yatırımlara yönelik proje konularında başvuran yatırımcılardan; Çiftçilerin, Tarımsal Üretim Kayıt Sistemi kaydı, Çiftçi Kayıt Sistemi kaydı, Adres Kayıt Sistemi kaydı veya Su Ürünleri Yetiştiriciliği Belgesi ile çiftçi olduklarına Tarım BAĞ-KUR'u ile de tarımdan başka gelirlerinin olmadığına dair belgeyi, gerçek kişilerin Kamu görevlisi olmadıkları, kamu görevi ifa etmediklerine dair taahhütnameyi, tüzel kişilerin idari ve mali açıdan kamudan bağımsız olduklarına dair taahhütnameyi,

başvuru ekinde sunmaları gerekiyor.

SAĞLANACAK HİBE TUTARI

Proje limitleri başvuru sahibinin özelliğine göre değişmemekte olup tüm yatırım konularına yönelik olarak hibeye esas proje üst limit tutarı; 500 bin TL. Program bütçeleri KDV hariç rakamlardan oluşmakta ve yukarıda belirtilen Hibeye Esas Proje Tutarının azami yüzde 50 si hibe olarak yatırımcıya ödenecek.  Hibeye esas proje tutarı 20 bin TL altında olan başvurular kabul edilmeyecek. Proje bütçesi yukarıda belirtilen limitlerin üzerinde ise kalan kısımlar yatırımcının kaynaklarından sağlanacak. Kırsal Ekonomik Altyapı Yatırımlara yönelik başvurular, Bakanlıkça hazırlanacak güncel uygulama rehberinin yayımı tarihinden itibaren 60 (Altmış) gün içerisinde www.tarim.gov.tr  adresi üzerinden elektronik olarak yapılabilecektir. Hibe başvuruları ile ilgili Tarım ve Orman İl Müdürlüğünde oluşturulan İl Proje Yürütme Birimince gerekli teknik destek verilecek.