• Haberler
  • Edirne
  • Hekimlerden, '˜Muayene süresi uzatılmalı' önerisi

Hekimlerden, '˜Muayene süresi uzatılmalı' önerisi

Edirne'de Tıp Fakültesi önünde bir araya gelen Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık Bakanlığı'nın randevu sürelerini 5 dakika ile sınırlı olmasını eleştirdi. Bu sürenin uzatılması gerektiğini söyleyen hekimler, konuya ilişkin açıklamada bulundu.

Hekimlerden, '˜Muayene süresi uzatılmalı' önerisi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Düzenlenen açıklamaya Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Konsey üyesi Dr. Çiğdem Arslan, Edirne Tabip Odası Başkanı Gürcan Altun ve birçok hekim katıldı.

                Muayene süresinin en az 20 dakika olarak kabul edilmesine rağmen birçok hastanede bu sürenin 5 dakika olduğunu belirten Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, bu sürenin kabul edildiği gibi 20 dakikaya çıkması gerektiğini ifade etti.

                Bu kısa muayene süresinin hekimlerin hastasına yeterli zaman ayırmasını ve halkın nitelikli sağlık hizmeti almasına engel olduğunu ifade eden Altun, randevuların, hekimin isteği ve bilgisi dışında MHRS sistemi üzerinden açıldığını belitti.

                'Bu durum hekim meslek etiği ilkeleri açısından kabul edilemez'

                5 dakikada sağlıklı bir muayene yapılamayacağını belirten Altun; 'Dayatılan 5 dakikada ne kişinin yakınmasını anlayabilmek, ne de yeterli muayenesini yapabilmek mümkün değildir. Tıbbi sekreter olmadan çalışmak zorunda bırakılan hekimler tıbbi kayıtların tutulmasında zorluklar yaşayacak, sonraki süreçte yaşanacak en ufak olumsuz gelişmede hekimi zor duruma sokacaktır. Muayene için yeterli zaman tanımamak, hekim hasta ilişkisini birkaç dakikaya sığdırmak; hekimlik meslek etiği ilkelerimiz açısından kabul edilemez ve mesleki özerkliğimize yönelik bilinçli bir saldırıdır. Bu uygulama daha çok istifa, daha çok hekim göçü, daha çok hastalık, daha çok sağlıksızlık, daha çok sağlıkta şiddet getirir. Halk sağlığını ve sağlık çalışanlarının sağlığını tehdit eden bu uygulamalardan hızla vazgeçilmelidir' dedi.

                Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı ise, Türk Tabipleri Birliği olarak bu sistemin acil olarak değiştirilmesi ve sağlık hizmetinin böylelikle daha kaliteli bir noktaya geleceğini ifade etti.

Filiz Uçan