Hayvan barınakları hastalık yuvası oldu

Edirne'de bulunan ve yapıldığı dönemin şartlarına göre iyi durumda olan barınaklar iddiaya göre günümüz şartlarını karşılamıyor.

Hayvan barınakları hastalık yuvası oldu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne Belediyesinin yaptığı rehabilitasyon ve bakımevi yapıldığı dönem şartlarına göre iyi durumda olsa da iddiaya göre bulunduğumuz dönemin şartları için yetersiz kalıyor.

Şehrin hayvanları için bir tedavi merkezi olarak faaliyet gösteren barınak, yine savunulan düşünceye göre sokak hayvanlarının kısırlaşma ihtiyaçlarına cevap veremiyor. Kısırlaşma ihtiyacının karşılanmaması sokak hayvanı popülasyonunda artmasına sebep oluyor.

Yine iddiaya göre belediye barınağında görüntüleme cihazları olmaması kırık operasyonlarının yapılmasını da imkansız kılıyor. 5 veteriner olmasına rağmen kısırlaştırma sayıları da istenilen seviyenin oldukça altında kaldığı belirtiliyor.

Hayvanlar için yaşam alanı olması gereken barınaklar salgın sebebiyle hayvanların yaşamını engelliyor.

22 Dost Eli Derneği Başkan Yardımcısı Ceren Tüzüner, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, eski ve yeni belediye başkanlarından bu eksikliklerin giderilmesi talebinde bulunduklarını ancak henüz barınakta iyileştirmeler yapılmadığını belirtti. Tüzüner, "Barınakta kısırlaştırılan hayvanlar kanunen alındıkları yerlere geri bırakılmak zorunda. Ancak bu durum, barınakta edindikleri bulaşıcı hastalıkların şehrin diğer bölgelerine yayılmasına neden oluyor" dedi.

Tüzüner, belediyelerin, şehrin tüm lokasyonlarındaki sokak hayvanlarına beslenme, barınma ve tedavi hizmetleri sunmakla yükümlü olduğunu vurguladı. Ancak, çöplük, cezaevi ve NATO bölgesi gibi alanlarda yaşayan sokak hayvanlarının yeterli düzeyde beslenmediğini ve tedavilerinin yapılmadığını belirtti. Kısırlaştırma yetersizliği nedeniyle sokak hayvanı popülasyonunun sürekli arttığını ifade eden Tüzüner, sorunun çözümü için sivil toplum kuruluşları ve veteriner odası ile işbirliği yapılarak seri kısırlaştırmaların gerçekleştirilmesi gerektiğini söyledi.

Kamu kurumlarının bu alandaki çabasının yetersizliğinin, şehirdeki diğer sorunları da derinleştirdiğini belirten Tüzüner, "Çözüm basit: işbirliği ve kısırlaştırma" diyerek açıklamasını sonlandırdı. Kumru Öngün

KUMRU ÖNGÜN