Havai Fişekler kuş yaşamını olumsuz etkiliyor

Düğün, doğum günü, parti ve nişan gibi cemiyetlerde şov amaçlı kullanılan havai fişekler son derece zararlı. Havai fişekler patlama anında çevreye, insan ve hayvan sağlığına da korkunç zararlar veriyor. Sadece gürültü kirliliği oluşturmakla kalmayıp söndüğü sırada etrafa yaydığı zehirli gazlar sebebiyle insan ve hayvan yaşamını olumsuz etkiliyor.

Havai Fişekler kuş yaşamını olumsuz etkiliyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Özel günlerde görsel şölen ve şov amacıyla kullanılan havai fişeklerin sonuçları görüntüsü kadar masum olmuyor.  Gürültü kirliliğinin yanı sıra sönme esnasında saldığı gazlarla atmosfere de zarar veren havai fişekler, aynı zamanda kuşlar için de büyük tehlike taşıyor.

Kutlama alanlarının çevresinde bulunan kuşların patlama esnasında sesten korkup kaçarken birbirlerini yaraladıklarını belirten Ornitolog (Kuş Bilimci) Özmen Yeltekin, “ havai fişeklerin etkisiyle kuşlar güvenli alanlarını terk ediyor ve büyük sürüler halinde panikle hareket ediyor. Bu büyük sürüler panikle ağaçlara, binalara, elektrik hatlarına ve hatta o etkiyle birbirlerine çarparak yaralanıyor ya da yaşamını yitiriyorlar.” Dedi.

Yeltekin, panik esnasında kaçmaya çalışan kuşların olması gerekenden fazla enerji harcadığını ve bunun kuşlar için tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini aktardı.

Kuşların yaşamlarını sağlıklı devam ettirebilmek için enerjilerini tutumlu kullanmaları gerektiğini belirten Yeltekin, “ kuşlar, geceleri düşen sıcaklıkta vücut ısılarını sabit tutmak için çok fazla enerji harcarlar ve panik sonrası havalanıp uçtuklarında güvenli bir yer bulsalar da kaybettikleri enerjiden dolayı ölebilirler.” ifadelerini kullandı.

Yeltekin, insanların özel günlerine ve kutlamalarına renk katmak için masumca yaptığı gösterinin kuşlar için çok fazla tehlike unsuru barındırdığına değindi.

Düğün, nişan, doğum günü, mezuniyet ve balo gibi cemiyetlerde kuşların canlarının hiçe sayıldığını belirten Yeltekin, vatandaşları bu konuda hassasiyete davet ediyor. Kumru Öngün

KUMRU ÖNGÜN