Hastaneye sohbete giden var

Edirne İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Cengiz Kalkan, KardiyoOnkoloji Günleri'nde gerçekleştirdiği sunumda 2018 yılı Ocak ayı verilerine göre Edirne il genelinde 4 milyon 700 bin hastaya bakıldığını açıklayarak 'Nüfus başına 1 birey, 10 kez hastaneye gitmektedir. Bu rakam, çok korkunç bir rakamdır. Yaşlı nüfusumuzun moral etkinlikleri kuracağı sosyal ortamlar azaldıkça, insanların sohbet etme ve birbirini arayıp sorma zamanı ayrılmadıkça hastanelere '˜Senin neyin var?' sorusunu sormak için gelen bir kitle olduğunu çok net olarak gözlemliyoruz' dedi.

Hastaneye sohbete giden var
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin '˜Sürekli Tıp Eğitimi Programı' kapsamında, Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cafer Zorkun'un Düzenleme Kurulu Başkanlığı'nda, '˜KardiyoOnkolojide Yenilikler' başlığıyla gerçekleştirilen KardiyoOnkoloji Günleri'nde Edirne İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Cengiz Kalkan, '˜Sağlıkta Modern Uygulamaların Öncüsü: Edirne İl Sağlık Müdürlüğü' konulu sunum gerçekleştirdi.

Dr. Kalkan, sunumunda Edirne'deki sağlık çalışmaları ve sonuçları ile ilgili açıklamalarda bulundu. Edirne'nin sağlık alanında yapacağı yeniliklerle adından söz ettireceğini söyleyen Kalkan; 'Edirne'nin geçmişte bıraktığı derin izleri bugün yeni bir sentezle Balkanlara, Avrupa'ya ve dünyaya, hükümetimizin, Sağlık Bakanlığı'mızın ve üniversitemizin birlikte yapacağı çalışmalarla yeniden pekiştireceğimizi, tarihi bugüne taşıyacağımızı düşünüyorum' ifadelerine yer verdi.

Edirne'nin, sağlık hizmetleri ve sağlık düzeyi açısından Türkiye'nin önde gelen illerinden olduğunun altını çizen Kalkan;'Edirne, sağlık hizmetleri bakımından ülkemizin en iyi illeri arasındadır. TÜİK verilerine göre; illerde yaşam endeksi sıralamasında sağlık hizmetlerine ulaşmada ve nitelikli sağlık hizmeti alabilme açısından en iyi 9'uncu il durumundadır. Devlet hastanelerimizde mesleki becerilere insan sevgisini de katarak, tıbbın ve yeni teknolojinin imkânları doğrultusunda 2 milyon 100 bin 374 ayaktan hasta, 46 bin 287 yatan hasta, 209 bin 383 diş muayenesi olmak üzere 2 milyon 206 bin 44 hastaya tıbbi hizmet sundu. Bu bizim Kasım ayı verilerimizdir' dedi.

'Bin 780 hastaya anjiyo yapıldı'

Kardiyovasküler cerrahi hizmetleri açısından Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi'nde, bölgede ihtiyaç duyulan alanlardaki sağlık hizmetlerinin çeşit ve etkinliğinin artırılması kapsamında özellikli birimlerinden olan anjiyo ve bypass işlemlerinin yapılmaya başlandığını söyleyen Kalkan;'2018 yılı aylık süreçte Bin 780 hastaya anjiyo işlemi, 164 hastaya bypass işlemi yapılmıştır. Balkanların sağlık üssü olarak nitelendirilen Edirne Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi'nde endoskopik retrotgadkolanjiopankreatografi işlemi 2018 Nisan ayında yapılmaya başlandı. Bu süreçte toplam 81 hastaya ERCP işlemi gerçekleştirildi. Hastanemizde '˜Whipple' ameliyatı başarıyla yapıldı. EVAR yöntemi ile başarılı bir cerrahi işlem gerçekleştirildi. ESWL yöntemi ile 11 aylık süreçte 92 hastaya böbrek taşı kırma işlemi yapıldı. Palyatif bakım, uyku merkezi, gebe okulu, obezite merkezi hizmetlerimiz devam etmekte olup, anne-bebek dostu hastane olarak hizmet sunulabilmesi için çalışmalarımız sürmektedir' sözlerine yer verdi.

Evde sağlık hizmetinde yüzde 44'lük artış

Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi'nin Sağlık Bakanlığı tarafından Trakya Replantasyon Merkezi tanımlaması bulunduğunu hatırlatan Kalkan; '63 palyatif yatağımız var. Bu birim şimdilik tüm bölgemizin ihtiyacına cevap vermektedir. Kemoterapi uzmanımız ve ekibi, 16 tedavi koltuğu ile kemoterapi tedavisi yapmaktadır. Evde Sağlık Hizmetlerimiz, her türlü gelişmeye müsait, birlikte yapılabilecek çalışmalar için yeni bir alandır. Ocak ayında il genelinde Bin 414 olan hasta sayımız, yüzde 44'lük artışla Bin 468'e taşındı. Şu ana kadar il genelinde 140'ı Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'nden olmak üzere toplamda 6 bin 972 hastaya hizmet ulaştırıldı' dedi.

9 kursla terapi çalışmaları

Toplum Ruh Sağlığı Merkezi'nin Sağlık Bakanlığı'nın başarılı uygulamalarından biri olduğunu söyleyen Kalkan; 'Sağlık hizmetlerimizde yararını yüzde 100 gördüğümüz toplum kaynaklı ruhsal terapi çalışmalarımız müzik, sabun üretimi, bilgisayar işletmeliği, keçe aksesuarı yapma, dekoratif ahşap süslemesi, spor, drama, yemek kursu ve KPSS hazırlık kursu da dahil olmak üzere toplamda 9 kursumuz bulunmaktadır. Bakanlığımızın ve Valimizin öncülüğünde yaptığımız Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulu Toplantıları'nda alınan kararlar doğrultusunda ve Cumhurbaşkanımızın açıkladığı 2'nci 100 günlük Sağlık Bakanlığı taahhütleri arasında da bahar projemiz yer almaktadır. Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı ile bağımlılıkla mücadelede rehabilitasyon projemizi de hayata katmayı düşünüyoruz. Eski Selimiye Devlet Hastanesi Toplum Ruh Sağlığı Merkezi'mizin olduğu yerde bu projeyi birkaç ay içerisinde realize edeceğiz' ifadelerine yer verdi.

Sağlıklı Hayat Merkezi 4'e yükselecek

Türkiye genelinde 10 bin kişi başına düşen hastane yatağı sayısı ile Edirne'de 10 bin kişi başına düşen hastane yatağı karşılaştırıldığında yaklaşık 2 katı gibi bir sayının ortaya çıktığını belirten Kalkan;'Bu da bizim daha nitelikli hizmetler vermemiz için teşvik edici bir realitedir. Sağlık turizminde Haziran ayında devlet hastaneleri içerisinde ilk kez akreditasyon almaya hak kazandık. Bugüne kadar da yaklaşık 900 hastaya hizmet verildi. 250 bin TL kadar gelir elde edildi. 50 civarında da operasyon ve yatan hasta işlemi gerçekleştirildi.Birinci basamak sağlık hizmetlerimiz ile de çok güzel çalışmalar gerçekleştirmekteyiz. Bartın, Malatya, İstanbul, Silivri ile birlikte Edirne ilimizde doktor başına düşen 4 bin sayımızı, 2 bin-2 bin 500'ler seviyesine çekerek birinci basamakta hastaneye gitme oranını düşürme çalışmamızı da realize edeceğiz. Memnuniyet anketine göre de ilimiz, Türkiye genelinde 10'uncu sırada yer almıştır. Hastanelerimizde çok yüksek sayıda hasta bakıyoruz. Bu sayıların mutlaka aşağıya çekilmesi gerekmektedir. Bunu da hem birinci 100 günlük eylem planında, hem ikinci 100 günlük eylem planında devletimiz çalışma programına aldı. Her 75 bin nüfusa 1 tane Sağlıklı Hayat Merkezi kurulmasını öngörmektedir. Şu anda merkezimizde 1 adet Sağlıklı Hayat Merkezi'miz var. 2'ncisi yakında açacağız. 3'üncüsü Keşan'da açılışa hazır durumda ve 4'üncüsünü de Uzunköprü'de planlıyoruz. 4 tane Sağlıklı Hayat Merkezi'mizi hayata geçirmiş olacağız' dedi.

'Darüşşifa ruhunu 2023'e taşıyacağız'

112 Acil Sağlık Hizmetleri'ndeki ambulansların 2018 yılında dünyanın etrafını 6 kez turlayacak yolu kat ettiklerini açıklayan Kalkan;'36 bin 600 vakaya çıktılar. 0 ile 10 dakika arasında vakaya ulaşım oranımız yüzde 96 olarak gerçekleşti. 112 Komuta Kontrol Merkezi'mize gelen çağrı sayısında Kasım ayına kadar 275 bin civarındadır. Biz sadece Edirne'den ibaret değiliz. Hemen yanı başımızdaki Balkan coğrafyasıyla da çok canlı ilişkilerimiz var. Gümülcine'den obez ambulansımızla getirilen bir hastamızı alarak, tedavisini yaptıktan sonra iade ettik. İl Sağlık Müdürlüğü'müz bünyesinde 2013 yılındaki İlkyardım Eğitim Merkezi'mizdeki 5 ilkyarım eğitmeniyle bugüne kadar Bin 860 vatandaşımıza sertifikalı temel ilkyardım eğitimi verilmiştir. Uluslararası öğrencilere temel ilkyardım sertifikası verdik. Minik 112 Yaşama Yol Ver programımızda çocuklarımıza ulaştık. Edirne'de sosyal hastanecilik modeli uygulamaya çalışıyoruz. Bunu sürekli gelecek katılımlarla da zenginleştirerek Darrüşşifa'nın ruhuna uygun hareketi 1488'den alıp, 2018'e getirmek, 2019 ve 2023'e taşımak istiyoruz' sözlerine yer verdi.

Gönül elçileri projesi yolda

Kalkan, Gönül Elçileri projesinin de hazırlık aşamasında olduğunu belirterek;'Yatarak tedavi gören ihtiyaç sahiplerine proje kapsamında gönüllü vatandaşlarımız tarafından bağışlanan ürünlerden verilmektedir. Yeni doğan bir yavrunun, yaşlı ve kimsesiz bir insanın ihtiyaç duyabileceği her konuda destekler vermekteyiz.Bedeli 275 bin TL olan bir ambulansımız var. Bu ambulansımızın içerisinde Yolları Aştık, Kapınıza Ulaştık isimli proje ile köylerde ağız ve diş sağlığı taramaları yaptık. Sigara kullanımının azaltılması ve bağımlılığının ortadan kaldırılması amacıyla Edirne Valiliği koordinasyonunda İl Sağlık Müdürlüğü, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ve Yeşilay Cemiyeti Edirne Şubesi tarafından Hayatımız Duman Olmasın konulu güzel bir çalışma gerçekleştirdik. Madde kullanımı ve bağımlılık konusunda özellikle birinci basamağımızın çabalarını kutluyorum. Onların katkılarıyla İl Emniyet Müdürlüğü koordinasyonunda Narkotik Eğitim TIR'ı Edirne'ye geldi. Saraçlar Caddesi'nde yaklaşık 2 bin ziyaretçi tarafından ziyaret edildi. Trakya Üniversitesi Balkan Yerleşkesi ile Havsa, Keşan ve Uzunköprü ilçelerimizde faaliyet gösterdi' dedi.

Mavi balinaya karşı geleneksel oyunlar

Dijital bağımlıklara da dikkat çeken Kalkan; 'Mavi Balina oyunu gibi oyunlara ilişkin ilimizde çok değerli bir dernek var. Teknoloji bağımlılığıyla mücadele kapsamında geleneksel çocuk oyunları kulübü var. Biz de bu kulübün bir partneriyiz. Geleneksel oyunlarımızı hayata katmak için birlikte bir çalışma içerisindeyiz. Kanser tarama çalışmalarımız, özel sektör işbirliğiyle devam etmektedir. Antibiyotiklerdeki çabalarımızda birinci basamaktaki hekimlerimizi özellikle takdir ediyorum. Onların gayretleriyle antibiyotiksiz reçetede Edirne birinci il oldu. Edirne'ye Altın Bebek Dostu İl plaketi verildi. Beslenme Dostu Okul oranı yüksek ilimize yine plaket takdim edildi' ifadelerine yer verildi.

'4 milyon 700 bin hastaya bakılmış'

Edirne'de 2018 Ocak ayında Sağlık Bakanlığı'na bağlı kuruluşların muayene ettiği hasta sayısının 3 milyon 912 bin olduğuna dikkat çeken Kalkan;'Aile Hekimleri ve Toplum Sağlığı Merkezi'mizde 1 milyon 661 bin hastaya bakmışız. Üniversitemizde 528 bin hastaya bakılmış. Özel hastanelerimizin birinde 141 bin, diğerinde 122 bin, bir diğerinde 84 bin hasta bakılmış. Özel hastanelerin toplamı da 348 bin hastadır. Edirne Sultan 1. Murat, Enez, Keşan, Lalapaşa, Meriç, Süloğlu, Uzunköprü Devlet Hastaneleri toplamda 2 milyon 100 bin hastaya bakmış. Tüm ilimizde toplamda 4 milyon 700 bin hastaya bakılmış. Edirne'nin nüfusu 400 bindir. Nüfus başına 1 birey, 10 kez hastaneye gitmektedir. Bu rakam, çok korkunç bir rakamdır. Üniversitemize gelen sayıda çok daha nitelikli hastaların gelmesi yönünde daha da aşağıda olmasını arzu ediyoruz. Hastanelere giden bu sayının çok daha az olmasını arzu ediyoruz. Hastanelerimizin, sosyal moral etkileşim alanı olarak kullanılma gayreti içerisinde olunduğunu da gözlemliyorum. Yaşlı nüfusumuzun moral etkinlikleri kuracağı sosyal ortamlar azaldıkça, insanların sohbet etme ve birbirini arayıp sorma zamanı ayrılmadıkça hastanelere '˜Senin neyin var?' sorusunu sormak için gelen bir kitle olduğunu çok net olarak gözlemliyoruz. Bu yapımızın da dikkate alınmasıyla beraber hem birinci basamağın güçlendirilmesi, hem sosyal moral dokumuzu geliştirecek çaba ve çalışmaların artmasıyla daha nitelikli bir tıp hizmeti verebileceğimizi düşünüyorum. Bütçemizin uzun vadede buna dayanamayacağını hatırlatmak istiyorum' dedi. 

Bakmadan Geçme