'HAFTADA 2 KEZ MUTLAKA BALIK TÜKETİN'

Diyetisyen Barış Can Gülüm, protein ve omega 3 bakımından zengin, sindirimi en kolay besinlerden biri olan balığın haftada en az 2-3 kez tüketilmesi gerektiğini söyledi.

'HAFTADA 2 KEZ MUTLAKA BALIK TÜKETİN'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Balık sezonu açılmasından bu yana  tezgâhlar doldu, balıklar sofralardaki yerini aldı. Balığın sağlık açısından saymakla bitmeyen faydalarıyla ilgili bilgiler veren Diyetisyen Barış Can Gülüm, eşsiz bir besin değeri taşıyan balığa haftada en az 2-3 öğünde mutlaka yer verilmesi gerektiğini dile getirerek uyarılarda bulundu.

                Sonbahara girilmesiyle birlikte Karadeniz hamsisinin tezgahlardaki yerini aldığını dile getiren Diyetisyen Barış Can Gülüm, 'Kasım ve Şubat ayları arasında bulunabilen hamsi kışın en kolay ve en uygun fiyatlı erişebileceğimiz balıkların başında geliyor. Ülkemizde balık tüketme alışkanlığı çok düşük seviyelerde olsa da haftada en az 2-3 kez balık tüketmeliyiz.' Dedi.

                Balık denilince akla gelen omega-3 yağ asidinin hamside en az Norveç somonu kadar bolca bulunduğunu söyleyen Gülüm, 'Bu balık yağının kalp sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğu bilinmektedir. Kötü huylu kolesterol olarak adlandırılan LDL kolesterolü düşürmeye damar sertliğini önlemeye ve damar tıkanıklığı azaltmaya yardımcı olduğu araştırmalarca belirlenmiştir.' İfadelerini kullandı.

                'Çocuklarda yeterli miktarda balık tüketilmesinin ardından bilişsel performanslarında artış görülebilmektedir'

                Bebeklerin tamamlayıcı beslenmesine 9. Aydan sonra eklenebilen balığın, özellikle çocukların beyin gelişiminde önemli rol oynadığını aktaran Gülüm, 'Çocuklarda yeterli miktarda balık tüketilirse Omega-3 yağ asitlerinden olan DHA içeriğiyle dikkat dağınıklığı azalabilmekte ve bilişsel performanslarında artış görülebilmektedir.' Şeklinde konuştu.

                'İnsan vücudunda üretilmeyen ve dışarıdan besinlerle alınması gereken mikro besin öğeleri bulunuyor'

İnsan vücudunda üretilmeyen ve dışarıdan besinlerle alınması gereken mikro besin öğeleri olduğuna dikkat çeken Gülüm, 'Protein yapı taşları olan aminoasitlerin oranı hamside yüksektir. Özellikle yetişkinlerde sentezlenebilen ama büyüme çağındaki çocuklarda sentezlenemeyen arjinin büyüme hormonunun salgılanmasında, çocukların atletik ve zihinsel gelişiminin artmasında önemli rol oynamaktadır. Hamside önemli ölçüde bulunan diğer aminoasitlerden lizin ve valin kas yapısının gelişiminde, lösin ise büyüme hormonu sentezinde görev almaktadır.' Diye konuştu.

Kumru Öngün