Güvenlik ebeveynle başlıyor

Edirne Çocuk Hakları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Av. Nebahat Çavuş, çocukların internet kullanımına farkındalık yaratmak amacıyla Türkiye'de 2010 yılından bu yana kutlanan 5 Şubat Güvenli İnternet Günü kapsamında açıklama yaptı. Çavuş, açıklamasında Öğretim Üyesi Nur Erçin'in çocukların güvenli internet kullanımı ile ilgili çalışmasına dikkat çekerek 'İnternet okuryazarlığı ebeveynlerle başlıyor' dedi.

Güvenlik ebeveynle başlıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne Çocuk Hakları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Av. Nebahat Çavuş, 5 Şubat Güvenli İnternet Günü kapsamında çocukların internet kullanımı ile ilgili basın açıklaması yaptı. Av. Çavuş, basın açıklamasında Dernek Üyesi ve Trakya Üniversitesi Teknik Bilimler Yüksekokulu Radyo ve Televizyon Programcılığı Programı Öğretim Üyesi Nur Erçin'in çocukların güvenli internet kullanımı ile ilgili çalışmasına dikkat çekti.

Av. Çavuş, çocukların, ebeveynlerden daha fazla internet kullandığını belirterek; internetin faydaları kadar tehlikeleri ile de karşı karşıya olduklarını söyledi. Öğretim Üyesi Nur Erçin'in ebeveynlerin dikkatini çocukların güvenli internet kullanımına çektiğini ifade eden Av. Çavuş, Erçin'in konu ile ilgili araştırmalarını açıkladı. Erçin,  araştırmasında televizyonun çocuklar ve gençler üzerindeki olumlu ve olumsuz etkilerinin akademik çevreler tarafından tartışıldığına dikkat çekerek; 'Bir süre daha da tartışılacak gibi görünüyor. İzleyenin bir süre sonra efendisi haline gelen, salonumuzun odak noktasını oluşturan televizyon yıllar boyu sadece çocukları ve gençleri değil; yetişkinleri de umulandan fazla büyüledi. Günümüzde gençler, geleneksel buldukları televizyondan çok yeni medyaları kullanıyor. İnternet üzerinden tüm sosyal ağlara erişebiliyor, kendi '˜youtube' kanallarından yeteneklerini sergiliyorlar. Engin bir deneyim alanı aynı zamanda. Üstelik televizyondan bıkmış, yaka silkmiş olanlar, gençlerin yeni medyaya yönelmesinden hoşnut olabilir. Ancak, televizyonun olumsuz etkilerinden muaf olduklarını düşündüğümüz noktada yanılgıya düşüyoruz. Zira gençlerin kimi zaman, televizyonu şekil itibariyle reddedip, içeriğini telefon, bilgisayar veya tablet aracıyla takip ettiklerine tanık oluyoruz' ifadelerine yer verdi.

'İnternet çoğunluğun yeni dünyası'

İnternetin devasa bir bilgi ve zengin bir eğlence alanı olduğunu söyleyen Erçin; 'En azından şimdilik öyle görünüyor. Baş döndürücü bir hızla gelişen teknoloji, sadece bir cep telefonunda tüm olanakları önümüze seriyor. İnternet dünyası, çoğunluğun yeni dünyası, yeni oyuncağı. Olduğun gibi görünmenin gerekmediği, hatta makbul olmadığı bir dünya. Yeni medya dünyası,hepimizi başka başka mecralara ışık hızında sürüklüyor ve böyle bir dünyadan, yorulmadan yararlanmak için sağlam bir altyapı gerekiyor. Yani, çocukluktan itibaren doğru, yeterince ve güvenli bir internet erişimi' dedi.

'Farkındalık yaratılmaya çalışılıyor'

Erçin, INSAFE (European Safer Internet Network) ağının, Avrupa Birliği Komisyonu bünyesinde 2004 yılında kurulduğunu açıklayarak;'Amaç; özellikle çocukları ve gençleri zararlı içeriklerden korumak ve onların interneti bilinçli bir şekilde kullanmalarını desteklemek. Yaklaşık 130 ülkenin katılımıyla her yıl Şubat ayında etkinlikler gerçekleştiriliyor. 2010 yılından beri ülkemizde de Güvenli İnternet Günü kutlanıyor. Özellikle okullarda, öğrencilere yönelik bilinçlendirme çalışmaları ve kamu spotlarıyla farkındalık yaratılmaya çalışılıyor. '˜Nedir bu Güvenli İnternet Kullanımı?' dediğimizde karşımıza çıkan şeyin internet medyası okuryazarlığı olduğunu görüyoruz. Televizyonun bilinçli kullanımı için önerilen medya okuryazarlığı bugün internet için de geçerli' sözlerine yer verdi.

Ebeveynleri uyardı

Uzmanların ebeveynlere televizyon ve internetin güvenli kullanımı ile ilgili uyarılarını paylaşan Erçin; 'Uzmanlar ebeveynlere diyor ki; evde, bilgisayarın çocuğunuzun odasında değil, ortak kullanım alanınızda olmasına (ör. salon, çalışma odası, vb.) özen gösterin. Küçük çocukların interneti kullanma süresi bir saati geçmemeli. Gençlerin günde en fazla 2-3 saat internete girmesi yeterlidir. Küçük çocuğunuzla birlikte internete girin. Güvenlik şifresi, filtreleri kullanın. Oyun oynamak isterse bilgisayarda beraber oynayın. Hangi sitelere girdiğini bilin. Çocuğunuza 13 yaşına gelmeden kişisel hesap açmayın. Gerekirse ortak hesap açın ve takip edin. Şimdiki çocuklar meraklı, teknolojiyi yetişkinlerden daha iyi takip ediyor. Onlar kadar olmasa da bilgisayardan anlayın. Kişisel bilgilerinizi paylaşmaması gerektiğini anlatın. Fotoğraflarını herkese açık konumda paylaşmamasını söyleyin. Tanımadığı kişilerle sanal ortamda arkadaşlık etmemesi gerektiğini anlatın. Gerçek hayattaki iyi kötü insanların sanal ortamda da olabileceğini anlatın. Hoşuna gitmeyen kötü paylaşımları size söylemesini tembihleyin. Öncelikle ve daha çok size güvenmesi gerektiğini anlamasını sağlayın. İnternetten girip baktığınızda bu tavsiyelerin pek çok sitede paylaşıldığını göreceksiniz' dedi.

'Ebeveynlerin doğru davranması önemli'

Erçin'in çocukların internet kullanımı ile ilgili tavsiyelerinin önemli olduğunu belirten Av. Çavuş; 'Edirne Çocuk Hakları Derneği olarak, '˜Çocuk, haklarıyla çocuktur' sözünün altını bir kez daha çiziyor ve yukarıda sıralanan tavsiyelerin önemli olduğunu düşünüyoruz. Geleceğimiz olan çocukların zararlı içeriklerden korunması, gençlerin bilinçlenmesi için yetişkinlerin farkındalığının ve duyarlılığının gelişmesi gerekiyor. Asıl önemlisi çocuklara bazı şeyleri anlatmanın ötesinde ebeveynler olarak doğru davranmak. İnternet okuryazarlığı da ebeveynlerle başlıyor. Ebeveynler iyi ve doğru kullanımı gündelik hayatlarında gerçekleştirirse, çocuklarına anlatmalarına gerek kalmayacak. Daha çok kitap okumaya, daha çok sohbet etmeye, gerçek arkadaşlara ve gerçek oyuna yöneltilen çocuk kendisini internete mecbur hissetmeyecektir. Bir uygulama şansı verelim kendimize. Uyguladık, olmadı mı? Hiç olmazsa denedik deriz' ifadelerine yer verdi.