• Haberler
  • Edirne
  • Gümüş kararması insan sağlığına zararlı mı ?

Gümüş kararması insan sağlığına zararlı mı ?

Son dönemlerde yatırımcıların oldukça tercih ettiği gümüş, takı severlerinde tercihleri arasına giriyor. Edirne'de 30 yıldır altın ve gümüş tamirciliği yapan Bülent Tomruk, takı kararmalarına yönelik açıklamalarda bulundu.

Gümüş kararması insan sağlığına zararlı mı ?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Gümüş takıların, hem şıklık hem de fiyat açısından oldukça çok tercih ediliyor. Şık ve zarif dokunuşları  olan gümüş küpeler, kolyeler, bileklikler ve yüzükler günümüzde sadece kadınlar tarafından değil erkekler tarafından da oldukça tercih ediliyor.

Bilimsel olarak kanıtlanan gümüş kullanımının yararlarının yanı sıra uzun süre kullanımdan dolayı kararması bazı vatandaşların tedirgin olmasına sebep oluyor. Gümüş takıların kararmasının sağlık açısından bir problem teşkil etmediğini belirten Bülent Tomruk, gümüş takıların evdeki yöntemlerle beyazlatılabileceği gibi, eski parlaklığına kavuşması için gümüşçülere başvurulabileceğini söyledi.

İmitasyon bijuteri ürünlerinin kararmasının insan vücuduna zarar verdiğini söyleyen Tomruk, kararmayı gümüş madeninin yaptığını ama insan vücuduna bir zararı olmadığını ifade etti.

Gümüşün vücuttaki toksinleri kendine çektiğinde kararma yaptığını belirten Tomruk, kararma yapmayan gümüşlerin sahte olma riskinin daha çok olduğunu belirtti.

Gümüşlerin kullanım süresi uzadıkça toksinlerin çekerek kararmasının iyi bir özellik olduğunu, ancak vatandaşların bu durumdan endişeye düştüğünü belirtti.

Gümüş takılarının ilk günkü gibi parlak görünmesini isteyenlerin genellikle kendi yöntemleriyle deneyip yeterli sonuç alamadığında kendilerine başvurduğunu aktaran Tomruk,  "Takıları evde parlatmak çok kolaydır. Karbonat,limon ve okulda kullanılan silgiler bu yöntem için idealdir. Fakat yeni alınmış gibi parlak bir gümüş istiyorlarsa bize getirmeliler , evde yapılan işlem yeterli olmaz" dedi.

Gümüşün sadece takı değil, aynı zamanda iyi bir yatırım aracı olduğuna değinen Tomruk, gümüşün külçe şeklinde alımının daha karlı olduğunu vurguladı.

“YATIRIM AMACIYLA ALINACAKSA KÜLTE OLARAK TERCİH EDİLMELİ”

Ayrıca gümüşün altından daha uygun fiyatlı bir yatırım aracı olduğuna dikkat çeken Tomruk, “Gümüş ve altın geri dönüşümü yüksek maddelerdir. Gümüş, yatırım aracı olarak da kullanılıyor. Ancak bunların takı olarak alınması doğru değildir. Yatırım için alınacaksa külçe olarak alınmalı.  1 kilosu 30-35 bin arası olduğu için insanlar yatırım için gümüşü de tercih ediyorlar” dedi.

KUMRU ÖNGÜN