Gübreci solucanlar Meclis'te

Edirne Ticaret Borsası Meclis Başkanı ve solucan gübresi üreticisi Fedai Canım, Edirne İl Genel Meclisi'ne solucan gübresi üretimi ile ilgili sunum gerçekleştirdi. Kaliforniya kırmızı solucanlarını Meclis'e getiren Canım, solucanlardan üretilen gübreyi de Meclis Üyelerine tanıttı. Canım, yüzde 100 organik olan solucan gübresinin faydalarına dikkat çekerken toplantıda Köylere Yönelik Hizmetler ve Orköy Komisyonu'nun solucan gübresi üretimi ile ilgili de raporu okundu. Canım, Türkiye'nin Avrupa ülkeleri arasında organik madde seviyesi en düşük olduğuna dikkat çekerken '10-15 yıl sonra maalesef topraklarımız bitki üretemez hale gelecek' dedi.

Gübreci solucanlar Meclis'te
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne İl Genel Meclisi'nin Haziran ayı toplantıları dördüncü birleşiminde Türkiye'de son yıllarda gelişmeye devam eden solucan gübresi üretimi gündem oluşturdu. Köylere Yönelik Hizmetler ve Orköy Komisyonu'nun raporu ve Edirne Ticaret Borsası Meclis Başkanı Fedai Canım'ın solucan gübresi üretimi hakkındaki sunumunda organik tarım faaliyetlerine dikkat çekildi.

Köylere Yönelik Hizmetler ve Orköy Komisyonu Başkanı Erdinç Can'ın solucan gübresi üretimi hakkındaki raporunun sunumuyla başlayan toplantıda, solucan gübresinin özellikle son yıllarda Avrupa ülkelerinde yaygınlaşmasıyla Türkiye ve Edirne'de de yayılan bir girişimcilik türü olduğu belirtildi. Can, raporda organik tarımın yaygınlaşması ve tüketiciler tarafından organik ürünlerin daha fazla tüketilmeye başlanması ile organik tarım faaliyetlerinde kullanılan solucan gübresine ihtiyacın da arttığını söylerken; 'Bu sebeple de solucan gübresi üretimi bilhassa tarımsal üretim bölgelerinde bir sektör haline geldi' dedi.

Solucan gübresi üretiminin küçük bir kutunun içinde başlayıp, geniş ve büyük tesislerde devam edebildiğine dikkat çeken Can; 'Özellikle düşük başlangıç maliyetleri ve kolay işe başlama süreçleri sebebiyle birçok genç girişimci tarafından çok sık tercih ediliyor. Başlangıç maliyetleri her ne kadar düşük olsa da daha sonrasında işi büyütebilmek ve ticari anlamda daha fazla kazanç sağlayabilmek için belli bir miktarda tesisleşmeye ihtiyaç duyuluyor. Bu noktada ise solucan gübresi üretecek girişimcilerin yardımına bazı devlet destekleri yetişiyor. Bunların başında ise KOSGEB'in verdiği girişimci destekleri yer alıyor. KOSGEB, genç veya yeni girişimcilere 150 bin TL'ye kadar girişimcilik desteği vermektedir. Bu desteklerden KOSGEB'in ilan etmiş olduğu listede yer alan alanlarda faaliyet göstermek isteyen girişimciler faydalanabiliyor' ifadelerine yer verdi.

'Yüzde 100 organiktir'

Can, solucan gübresinin, sebze veya gıda atıklarının ayrıştırılarak solucanların sindirim sistemlerinden geçirilmesi sonucu elde edilen organik gübre olduğunu belirtirken; 'Kırmızı Kaliforniya Solucanı kullanılarak solucan gübresi elde edilir. Solucan gübresi yüzde 100 organik gübredir. Zararlı kimyasallar içermez. Ürün verimi artar, bitki büyümesini hızlandırır. Tohumların çimlenmesini teşvik ederek bitkinin daha kuvvetli büyümesini sağlar. Elde edilen mahsulü de artırır. İçeriğindeki besleyici maddeler, bitkiler tarafından kolayca emilir. Kimyasal gübrelerin aksine içerdiği solucan mukusundan dolayı topraktan kolayca akmaz. Böylece bitkilerin besin maddelerini emmesi için daha fazla zamanı olur' dedi.

Solucan ve gübreyi tanıttı

Can'ın sunumunun ardından toplantıda aynı zamanda bir üretici de olan Edirne Ticaret Borsası Meclis Başkanı Fedai Canım da solucan gübresi üretimi ile ilgili sunum yaptı. Canım, sunumunda Meclis'e getirdiği solucanları ve gübrelerini Meclis Üyelerine tanıttı. Edirne'de tarımsal faaliyetlerin yoğun olduğuna dikkat çeken Canım, tarımın en büyük girdileri içerisinde gübrenin bulunduğunu söyledi. Türkiye'de yaklaşık 8 milyon ton kimyasal gübre kullanıldığını açıklayan Canım; 'Bu durum, üretimde ciddi bir maliyettir. Dolayısıyla solucan gübresi, hem milli bir projedir, hem de yerlidir. İmkânlarımız açısından eğer Türkiye bu işe sahip çıkar ve götürebilirse dışa bağımlılığımız her geçen gün azalır. Hammaddeye ulaşmak bakımından atıkların değerlendirilmesi ve kazandırılması noktasında çok büyük önem sarf edecektir' dedi.

'Metrekarede en az 50 bin tane çıkar'

Solucan gübresinin hayvansal ve evsel atıkların solucanın bünyesinden geçerek bıraktığı gübre olduğunu açıklayan Canım; 'Bu solucanlar, Kaliforniya solucanlarıdır. Metrekarede en az 50 bin tane çıkar. Solucan gübresine en çok kadınlar ilgi duyuyorlar ve kadın girişimciler var. Evsel ve hayvansal atıkları kullanıyor, kompost hale getiriyoruz. Hammaddenin belli bir evreden sonra fermante edilmesi lazım. Gazlar çıktıktan ve mama haline geldikten sonra özel raflarda solucanlara yediriyoruz. Sürekli akış sistemleriyle hasat ediyoruz. Solucan gübresi oluşması 7 ile 8 aylık bir süre içerisinde oluyor. Bu süre içerisinde solucanlar, verilen mamaları yiyor ve bırakıyor. Dolayısıyla üstten besliyor, alttan hasat ediyoruz. Bütün marifeti, solucanların sindirim sistemindeki enzimlerdir. Ürettiği her şey bitkiler içindir. Bitkilerde kök yapısını müthiş derecede güçlendiriyor. Güçlü bir gövde ve kök oluşturan bitki hastalık yapmaz' sözlerine yer verdi.

'Dünyada birinci sıradadır'

Solucan gübresinin katı ve sıvı olmak üzere üretildiğini açıklayan Canım; 'Sıvı gübre ile de bitkileri yapraktan besliyoruz. Sıvı gübre, bitkilerde oluşabilecek her türlü mantar hastalıklarında direnç sağlıyor. Yaprak bitlerine genelde kimyasal ilaç kullanılır. Sıvı gübre kullanıldığında o yaprak bitleri birkaç gün içerisinde kayboluyor. Solucan, toprak kurtlarına ve böceklere karşı bir salgı salgılıyor. Onlara karşı kötü bir koku var. Bugün topraklarımızdaki en önemli mesele organik madde miktarıdır. Organik maddeler neredeyse bitme seviyesine gelmiş ve Türkiye, Avrupa ülkeleri içinde en düşük seviyededir. 10-15 yıl sonra maalesef topraklarımız bitki üretemez hale gelecek. Çocuklarımız çok sıkıntı çekecekler. Toprağın tek ihtiyacı organik maddedir. Organik maddeler içerisinde dünyada birinci sırada solucan gübresi var' dedi. Canım'ın sunumunun ardından toplantı sona erdi. 

Bakmadan Geçme