• Haberler
  • Edirne
  • Göz sağlığı için kışında güneş gözlüğü kullanılmalı

Göz sağlığı için kışında güneş gözlüğü kullanılmalı

Optisyen Levent Yaçi, vatandaşlara kış aylarında da göz sağlığının korunması için gözlük kullanmaları yönünde öneride bulundu.

Göz sağlığı için kışında güneş gözlüğü kullanılmalı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 

Kış mevsiminde soğuk havalara karşı vücudumuz kendini korumaya odaklanıyor. Soğuk havaya karşı dirençli olduğu bilinen gözler de kendini korumak için çeşitli reaksiyonlar verebiliyor.

Güneş gözlüğü denilince akla hep yaz ayları geliyor. Yazın plajda ya da tatilde gözleri güneşin zararlı ışınlarından korumak için tercih edilen güneş gözlükleri kış aylarında da genellikle tarzına önem veren vatandaşların stilini tamamlamak için kullandığı bir aksesuara dönüşüyor.

Yaz mevsiminde daha yoğun bir şekilde güneşe maruz kalınsa da kış aylarında da güneş ışınlarının zararlı etkileri devam ediyor.

Güneş gözlükleri gözleri sadece güneşten gelen zararlı ışınlarına karşı değil aynı zamanda rüzgâra ve rüzgardan kaynaklı göze zarar verebilecek toza karşı da korur. Ayrıca güneş ışınları kış aylarında da yaz aylarında olduğu gibi zarar verici etkiye sahiptir. Ultraviyole ışınlar kış mevsiminde özellikle kar ile birlikte çok daha zarar verici olabilmektedir. Karın neden olduğu yansıma ile birlikte gözler çok yüksek seviyede ultraviyole ışına maruz kalır. Bu durumda gözlerde batma, yanma ya da kaşıntı hissi gibi problemlerin meydana gelmesine neden olur.

Orijinal olmayan güneş gözlüklerinin göze zarar verdiğinin altını çizen Optisyen Levent Yaçi, “olumsuz durumlardan korunmak için kış aylarında polarize camdan üretilen güneş gözlüklerini tercih ederek göz sağlığınızı koruyabilirsiniz. Güneşten gelen ultraviyole ışınları bloke edebilme özelliğine sahip polarize camlar, karlı ve açık havalarda gözlerinizi en iyi şekilde korur. Ayrıca kış mevsiminde kullanılacak gözlüklerin orijinal olmasına dikkat etmelisiniz. Orijinal olmayan güneş gözlüklerinin gözünüze en az güneş ışınları kadar zarar verebilme potansiyeli bulunur.” Dedi.

Gözlüğü gözlükçüden alınması gerektiğini hatırlatan Yaçi, “Vatandaşlarımız güneş gözlüğü konusunu hafife alıyor. Güneş gözlüğünü alırken ve kullanırken dikkat etmemiz gereken unsurlar var.  Sadece yazın değil kışında UV ışınları yazın olduğu kadar kışında çok oluyor ve göze zarar veriyor. Göz sağlığını korumak için UV özellikte ve gözlüğü orijinal olarak kullanmamız gerekiyor. Gözlüğü gözlükçüden saati saatçiden almamız gerekiyor.” Şeklinde konuştu

Güneş ışığından gözlerini korumak isteyen vatandaşların kış aylarında da gözlük takması gerektiğini ve imitasyon ürünlere dikkat edilmesi gerektiğini dile getiren Yaçi, göz sağlığı için kaliteli gözlükler alınması gerektiğini vurguladı.

“ÇAKMA GÖZLÜKLER KÖRLÜĞE YOL AÇABİLİYOR”

Yaçi, çakma gözlüklerin körlüğe kadar yol açtığını belirterek vatandaşları orijinal gözlük almaları konusunda uyardı.

Sahte güneş gözlüğü konusunda başından geçen bir olayı anlatan Yaçi,        “Çok yakın bir zaman önce bir durum yaşadım. Bir vatandaş dükkâna geldi ve gözleri kan çanağı içerisindeydi.  Elinde de gözlük vardı ve ona buraya gelene kadar güneş gözlüğünü taktığınız için mi bu şekilde oldu dedim ve o da onayladı. Samimi bir şekilde söylüyorum gözü kıpkırmızıydı. Gözlüğü çok güzeldi ve orijinali ile ayırt edilemez derecede güzeldi. Gözlüğü gözlükçüden almadığı ve çakma gözlük aldığı için göz sağlığını tehdit eden bir durum yaşamıştı.” İfadelerine yer verdi.

Kışın güneş gözlüğü takmanın daha yararlı olduğunu belirten Yaçi, “kış aylarında da güneş gözlüğü takmak lazım ama biz toplumsal olarak o bilince varamadık henüz. Bizim toplumumuz güneş gözlüğünün sadece yazın takıldığını düşünüyor, aslında güneş gözlüğü kışın daha yararlı ama kimse bunun farkında değil. Güneş ışıklarının gözünüzü almaması ve soğukta gözlerinizin üşümemesi için kış aylarında mutlaka polarize ya da açık renkli gözlükler kullanmalısınız. İnsanlarımız sağlığı için kaliteli ürünler almalıdır, imitasyon ürünleri tercih edilmemelidir. Çünkü bu ürünlerin faydadan çok zarar vardır, halk bu konuda bilgilenmeli. Güneş gözlüğü alırken barkod sistemine geçildi. Eğer güneş gözlüğünün sapında barkod yoksa UTS adı altında kare kod yoksa o güneş gözlüğünü almayalım. Bilsinler ki o gözlük orijinal değildir.” Dedi.