Göz bebekleri ile hareket ettiriyorlar
Göz bebeği Hareketleri ile Kumanda Edilebilen Tekerlekli Sandalye Geliştirdiler
Öğrencilerden büyük başarı
Trakya Üniversitesi öğrencileri, göz bebekleri ile kontrol edilebilen elektrikli tekerlekli sandalye geliştirdi. Yenilikçi proje, özel gereksinimli bireylerin özellikle omurilik felçlilerin yaşamlarını kolaylaştırmayı hedefliyor.
Tekerlekli sandalye, kullanıcıların göz bebeklerinin yukarı veya aşağı bakmasıyla ileri veya geri hareket ediyor. Ayrıca, üzerinde bulunan sensörler sayesinde engellerden kaçınarak güvenli bir şekilde hareket ediyor.
Tekno Trakya adını verdikleri projeyle öğrenciler, Antalya'da düzenlenen TEKNOFEST'te finale kalarak 28 takım arasında 4. olmayı başardı.
Öğrencilerden Yunus Bayram, amaçlarının omurilik felçlilerin temel yaşamını kolaylaştırmak olduğunu ifade etti.
Amaçlarının omurilik felçlilerin temel yaşamını kolaylaştırmak olduğuna değinen Bayram, “Omurilik felçlileri biliyorsunuz boyundan aşağısını hareket ettiremezler. Dolayısıyla dışarıya çıkıp gezip sosyalleşme konusunda biraz daha geride kalabiliyorlar ve ailelerine olan biraz daha yükümlülüğü artabiliyor. Bizler bunları tam olarak tam olarak veremesek de biraz daha minimalize etmeye çalışıyoruz. Kafasına taktığımız kask sayesinde önde bulunan kamera kişinin göz bebeklerini okuyor. Öncelikle ondan yukarı, aşağı, sağa ve sola bakmasını istiyor. Daha sonra kalibrasyonu yaptığımız zaman göz bebeklerinin konumlarını bilgisayar hafızasında tutuyor. Daha sonrasında bizim daha öncesinden belirli algoritmalarımızla beraber sağa sola baktığını algılayıp tekerlekli sandalyenin kumandasına gerekli sinyali gönderiyor.” İfade etti.
Öğrencilerden Hasan Sönmez de Bundan sonra bizi çok daha güzel şeyler beklediğini ifade etti.
Bundan sonra bizi çok daha güzel şeyler beklediğini ifade eden Sönmez, “Temel birimlerde bu işe girişmiş bu dereceyi almış ekstra bir gurur duyuyoruz kendimizle ve ekibimizle. Şöyle anlatayım siz galiba biraz da tehditlere karşı hani düşme çarpma vs. var diyeceksiniz. Şöyle ki sensörlerimiz bulunmakta zaten bu. Mesela merdiven basamağına gittiniz otomatik sensörlerimiz aracılığı ile kendinden duruyor. Hatta daha da geliştirme komutuyla yapay zekâ entegreli ses komutuyla hani mesela adamın gözüne ola ki bir şey kaçtı o an. Hani ne yapacak ses komutuyla diyecek. Dur diyecek. O an işlem duracak. En basitinden böyle söyleyebilirim. Bundan sonra bizi çok daha güzel şeyler bekliyor. Aplikasyon yapacağız telefonlar için ki zaten gözlük modeli üzerinde çalışıyorduk. Çünkü kafamızda bulunan o kask modelinin biraz daha rahat kullanışlı hale getirmek için gözlük modelini tercih etmiştik. Onun yanı sıra bir de aplikasyon telefonumuzu direkt karşıya koyacağız. Telefonumuza karşı yine aynı göz hareketleriyle bulunduğumuz cihazı hareket ettireceğiz.” Dedi
Öğrencilerden Hakan Aras ise dünyada daha önce yapıldığını bilmiyorum diye belirtti.
Dünyada daha önce yapıldığını bilmiyorum diyen Aras, “Önceden bir kalibrasyon yapıyor. İleriye bak, geriye bak, aşağıya bak, yukarıya bak yapıyor ve kendine özgü ayarladığı için şurada ki açıları okuduğu için kendinize özgü olmuş oluyor. O yüzden kolay geliyor. Birkaç kere kullanımda öğrenebiliriz. Dünyada daha önce yapıldığını bilmiyorum. Çünkü görmedim ama. Sanırım sadece söylendi. Bir de arkadaşın söylediği gibi maliyeti yüksek biz bunu 40 bin liraya falan yaptık yani… Ama sanırım orada dolar bazlı dönüyor. Fiyatlar falan ama dünyada yapıldığını düşünmüyorum. Biz bir de ikinci el falan aldık. Malzemelerimiz, akülerimiz hepsi ucuz, maliyeti düşük fiyatlara yaptık. Diye konuştu. Fahrettin Baydar