Gökerküçük: Selimiye Meydanı hepimizin

Selimiye Meydan Projesi'nin başlayacak olmasını '˜sevindirici' olarak niteleyen Edirne Kent Konseyi Başkanı Ziya Gökerküçük, 'Ayrıca yapılacak her çalışma şeffaf olmalı, kentin yetkili kurulları ile birlikte sivil toplum örgütleri ve akademik camia da katılımcı olmalıdır' dedi.

Gökerküçük: Selimiye Meydanı hepimizin
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne'nin yüz akı Selimiye Camii ve Külliyesi Meydan Projesi'nin uzun bir tartışma sürecinden sonra hayata geçirilecek olması çok sayıda sivil toplum kuruluşunca da sevinçle karşılandı. Meydan projesi için mücadele veren kuruluşlardan biri olan Edirne Kent Konseyi Başkanı Ziya Gökerküçük, bugüne kadar yaşanan problemleri hatırlatarak, meydanla ilgili yapılacak her çalışmanın şeffaf olması gerektiğini vurguladı.

Selimiye'nin UNESCO Dünya Miras Komitesi'nin 2011 yılındaki kararı ile kültürel varlık olarak Dünya Miras Listesi'ne dâhil edildiğini hatırlatan Gökerküçük, 'Devamında; UNESCO kurallarına göre alan düzenlemesi yapılması gerekti ve açılan proje yarışmasında seçici heyet tarafından bir proje kabul edildi. Bildiğimiz kadarı ile proje uygulaması sürecinde sorunlar oluştu ve Selimiye Meydan düzenlemesi bu güne kadar kaldı. Sorun; Alan içerisinde yer alan Yemişkapanı, ihya edilsin diyenlerle, zeminde görsel olarak kalsın diyenler arasında yaşandı ki konu hukuka kadar götürüldü. Bu süre zarfında kaybeden kentimiz oldu' dedi.

'SAĞLIKLI BİLGİLERE ERİŞEMEDİK'

Yıllarca süren bu bilinmezlik sürecinde Kent Konseyi olarak değişik etkinlikler yaparak, kamuoyuna açık sorular sorarak, dilekçeler vererek veya kapılarını çalarak; yetkili makamları, kentliyi bilgilendirmeye, şeffaf olmaya davet ettiklerini ifade eden Gökerküçük, 'Ancak sağlıklı maalesef yeterli bilgilere erişemedik. Son günlerde; AK Parti İl Başkanı tarafından yapılan açıklamada; '˜Selimiye Meydan Projesi'nin başlayacağı ve çok kısa sürede tamamlanacağı müjdesini' okuduk. Biz de büyük mutluluk duyduk. İl Başkanı; '˜Böylelikle uzun süredir kullanılamayan meydan, yeni yüzüyle Selimiye'ye, Edirne'miz ve ülkemize yakışır halde düzenlenecektir' diyerek hepimize umut verdi.

Ancak açıklama çok yetersiz. Farklı anlayışlar uzlaştı mı, dava sonucuna göre mi karar verildi? Yoksa ülkemizin en yetkili kişisi mi karar verdi? 9 Nisan 2012 günü '˜Selimiye için insan zinciri' oluşturarak binlerce Edirnelinin Selimiye'nin gölgesi altında el ele tutuşarak '˜farkındayız' mesajı vermesini sağlayan, onlarca kez bu konuda farkındalık çalışmaları yapan Edirne Kent Konseyi'nin kentliler adına soru sorma ve çalışmayı takip etme hakkı vardır. Bu hak UNESCO kararlarının ana anlayışı olan sivil örgütlerle paylaşım ve kararlara sivil örgütleri katma ilkelerinden gelmektedir' şeklinde açıklamalarda bulundu.

'SİLUET KORUNMALI'

Dünya mirası olan Selimiye Camii Külliyesi, sadece bir kişinin, birkaç kurum yetkilisinin ya da bir kuşağın değil yüzyıllardır yaşayan ve yaşayacak olan insanlığın eseri olduğuna dikkat çeken Gökerküçük, şöyle devam etti; 'Bu nedenle de kentlilerin bilgilendirilmesi gerekmektedir. Bilgilendirme ile birlikte yapılacak düzenlemenin de UNESCO ilkelerine, kentin kültürüne, akla ve bilime uygun olması zorunludur. Kentimizin anayasası olan '˜Selimiye silueti' korunmalıdır. Ayrıca yapılacak her çalışma şeffaf olmalı, kentin yetkili kurulları ile birlikte sivil toplum örgütleri ve akademik camia da katılımcı olmalıdır.' 

Bakmadan Geçme