• Haberler
  • Edirne
  • Göçün kent kimliğine ve kültürüne etkileri konuşuldu

Göçün kent kimliğine ve kültürüne etkileri konuşuldu

Edirne İl Genel Meclisi Ekim ayı toplantılarına katılarak sunum yapan Kent Kültürü ve Bilincini Geliştirme Merkezi Derneği Başkanı Ender Bilar, göçün kent kimliğine ve kültürüne etkilerini anlattı.

Göçün kent kimliğine ve kültürüne etkileri konuşuldu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İl Genel Meclisi Ekim ayı toplantıları sürüyor. Meclisin ikinci birleşiminde Araştırma ve İnceleme Komisyonu tarafından hazırlanan raporun sunumu yapıldı. Raporun görüşülmesinin ardından Edirne Kent Kültürü ve Bilincini Geliştirme Merkezi Derneği Başkanı Ender Bilar meclis üyeleri ile bir araya geldi.

Bilar, merkezin faaliyetleri hakkında meclis üyelerine sunum yaptı. Göçün Edirne’ye etkilerini meclis üyeleri ile paylaşan Bilar, şehrin doğum oranlarının azaldığına dikkat çekti. Bilar, “İkamet edilen şehre göre nüfus kütüğüne kayıtlı olan verileri incelediklerinde Edirne’nin 2008 yılında nüfusunda 304 bin163 kişinin Edirne ikametgâhlı iken 2022 yılında bu sayı 285.649, 2023 yılında da 285.016 düşmüştür. Değişim oranı %-7’dır. 2022 yılında Edirne doğumlu 285.649 kişi Edirne’de Edirne nüfusuna kayıtlı ikamet ederken, 2023 yılında Edirne nüfus kütüğüne kayıtlı Edirne doğumlu 285.016 kişiye düşmüştür.” Dedi.

Gezegende kendi kültürünü korumayı başaran ülkelerin ziyaretçi sayısında yükselme olduğunu dile getiren Bilar, “İnsanlarda ‘tek tip’ yerine ‘çok farklı’ kültür öğeleri ilgi uyandırmaya başlamıştır. Bir toplumun dil, din, gastronomi, folklor, tarih vb. özelliklerini oluşturan kültür; milletlerin sosyal ve ekonomik yaşamlarının oluşmasında oldukça etkilidir. Özellikle toplumların yaşam biçimlerinin şekillenmesinde yukarıda sayılan kültür öğelerinin önemli yeri bulunmaktadır. Bunun yanında turizm amaçlı seyahatlerin boyutuna bakıldığında kültür odaklı gezilerin giderek önem taşıdığı görülmektedir. Çünkü insanların kendisininkinden farklı kültürleri görmeye, öğrenmeye karşı olan merakı, kültür turizmini yaratmıştır.” Diye konuştu.

Göç alan kentlerin kimliklerinin risk altında olduğunu ifade eden Bilar, şehirlerin özgün ruhlarının korunması gerektiğini belirtti.

Bilar, “Dünya kentlerini gezdiğinizde her bir sokağında insanlık tarihinin izlerini görürsünüz. Bunlar bazen mimari eser, bazen sanat, bazen de edebiyattır. Örneğin Paris’i gezdiğinizde ünlü yazar ve sanatçılarının yaşadığı evlerin birer müze ve sanat atölyesine çevrilerek kentin kültür turizmine kazandırıldığını görürsünüz.” İfadelerini kullandı. Kumru Öngün

KUMRU ÖNGÜN