Göçmen dansı

Uluslararası Göçmenler Günü nedeniyle düzenlenen toplantıda konuşan Edirne Vali Yardımcısı Yusuf Güler, Türkiye'nin 5 milyon mülteci barındırdığını hatırlatarak, 'Ülkelerin karşılaşabilecekleri en zor olaylardan birisi göç. 5 milyon insan çok büyük bir rakam' dedi. Toplantıya, Edirne'de yaşayan göçmen kızlar danslarıyla renk kattı.

Göçmen dansı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne Valiliği İl Göç İdaresi tarafından, 18 Aralık Uluslararası Göçmenler Günü dolayısıyla, '˜Kültürlerin Buluşma Noktası Türkiye' konulu etkinlik Halk Eğitim Merkezi'nde düzenlendi.

Programa Edirne Vali Yardımcısı Yusuf Güler, Dış İşleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Büyükelçi Volkan Türk Vural, Trakya Üniversitesi (TÜ) Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, kamu kurum ve kuruluş temsilcileriyle çok sayıda davetli katıldı. Edirne'de yaşayan göçmenlerin de danslarıyla renk kattığı etkinlikte konuşan Vali Yardımcısı Yusuf Güler, 5 milyon mülteci barındıran Türkiye'nin bu konuda sadece sınırlarını değil kalplerini de açarak Dünya'ya örnek olduğunu söyledi.

Önce insan

Türkiye'nin sınırlarını açtığı göçmenlere önce '˜insan' olarak bakıldığına işaret Edirne İl Göç İdaresi Müdürü Musa Aşılıoğlu, Türkiye'nin 191 ülkeden yaklaşık 5 milyon göçmene ev sahipliği yaptığını söyledi.  Aşılıoğlu; 'Bugün dünyanın 191 ülkesinden 5 milyona yakın göçmen statüsündeki insanı topraklarında barındıran bir devlet olarak bu konunun, bugünün anlam ve önemini en iyi bilenlerdeniz. Çünkü biz, topraklarımıza gelen sığınmacılara, göçmenlere kökeninden, inancından, dininden, renginden, kültüründen önce insan olarak bakıyoruz. Karşınızdakini önce insan olarak gördüğünüzde emin olun bütün zorluklar aşılıyor ve bir şekilde aşılmaktadır' dedi.

'Bakış açımız değişmeli'

Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Büyükelçi Volkan Türk Vural ise Türkiye'de misafirlere olan bakış açısının biraz daha düzeltilmesi gerektiğinin altını çizerek; 'Biz bugün, Dünya'da en fazla göçmene kucak açmış bir ülkeyiz. Biz bugün dünyada gayri safi milli hasılasından dış yardım yapan birinci ülkeyiz. Yani göçün asıl kaynağında çözüm bulmak için onlara yardım elini uzatan insanlarız. Ülkemizde 191 ülkeden göçmen var ama hiç fark etmez nereden olduğu, hepsi insan. Bizim misafirlerimize, dostlarımıza bakış açımızı biraz daha düzeltmemiz gerekiyor, onları ötekileştirmememiz gerekiyor. Onları tamamen bizden saymamız gerekiyor. Çünkü onlar yarın bizim birer parçamız olacak. Bizim bu gerçekle yaşamamız gerekiyor' diye konuştu.

5 milyon büyük rakam

Vali Yardımcısı Yusuf Güler ise Türkiye'nin tarih boyunca sınırlarına gelen misafirlere hep kalbini açarak dünyaya örnek olduğunu söyledi. Güler; 'Asil ve soylu tarihimize baktığımızda, kapımıza gelen bize sığınan insanlara, kavimlere, ülkelere sadece sınırlarımızı değil aynı zamanda kalplerimizi açmışız. Gerçekten ülkelerin karşılaşabilecekleri en zor olaylardan birisi göç. 5 milyon insan çok büyük bir rakam. Birçok Avrupa ülkelerinin politikalarını olumsuz etkileyebilecek, iktidarları devirebilecek bir rakam. Ama bizler milyonarı barındırarak dışlamıyoruz, ötekileştirmiyoruz. Ümidimiz ülkelerindeki olumsuzlukların, savaş halinin sona erip bir an önce kendi ülkelerine geri dönmeleri' ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından program, Edirne'de okuyan göçmen öğrencilerin dans performanslarıyla devam etti. 

Bakmadan Geçme