• Haberler
  • Edirne
  • Geçmiş, 'DSİ dere ıslahı çalışmalarını hızlandırmalı'

Geçmiş, 'DSİ dere ıslahı çalışmalarını hızlandırmalı'

Edirne İl genel Meclisi Kasım ayı toplantılarının 2'nci oturumu gerçekleştirildi. Deprem bölgesi ve su taşkınlarının oluşabileceği alanların tespit çalışmalarının gerçekleştirildiğini belirten Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş, 'Türkiye'nin birçok yerinde doğal afetlerin yaşanıyor. Kentin risk haritası çıkarılıyor. İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nün konuyla ilgili çalışmalar yaparak önlemler alıyor' dedi.

Geçmiş, 'DSİ dere ıslahı çalışmalarını hızlandırmalı'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

                Edirne İl Genel Meclisi Kasım ayı toplantılarının 2'nci oturumu Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantı bir önceki toplantıya ait tutanak özetlerinin okunması ve yoklamanın alınması ile devam etti.
                Sivil Savunma ve Tabii Afetler Komisyonu Komisyon Başkanı İsmail Aliş, İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) hazırlıklarının Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından başlatıldığını söyledi.
                İl Genel Meclisi kasım ayı toplantılarının ikinci birleşiminde, gündem maddelerinde yer alan  "İmar ve Bayındırlık" ile "Sivil Savunma ve Tabii Afetler" komisyonları tarafından hazırlanan raporlar okundu.
                Aliş, İRAP ile şehirlerde güvenli bir yaşam sağlamak, afetlerden dolayı oluşabilecek can ve mal kayıplarını azaltmak ve önlemek, afet risk azaltma bilinci oluşturmak, kaynakların etkili kullanımını sağlamak, paydaşlar arasında iş birliğini artırmak, afet sırasında müdahale ve afet sonrasında iyileştirme için yapılan harcamaları azaltmanın amaçlandığını söyledi.
                İl afet risk azaltma planlarının (IRAP) hazırlanması ve uygulanması hakkında meclis üyelerini bilgilendiren Sivil Savunma ve Tabii Afetler" Komisyon Başkanı İsmail Aliş; 'Şehirlerde güvenli bir yasam sağlamak, afetlerden dolayı oluşabilecek can ve mal kayıpların azaltmak ve önlemek, afet risk azaltma bilinci oluşturmak, kaynakların etkili kullanımını sağlamak, paydaşlar arasında is birliğini artırmak, aft sırasında müdahale ve afet sonrasında iyileştirme için yapılan harcamaları azaltması amaçlanmıştır' şeklinde konuştu.          
                'Kentin risk haritası çıkarılıyor'
Deprem bölgesi ce su taşkınlarının oluşabileceği alanların önceden tespit edilerek gerekli önlemlerin alınması için çalışmaların sürdüğü kaydeden
Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş, ilgili kurumların gerekli önlemleri alacağını aktardı. Türkiye'nin birçok yerinde doğal afetlerin yaşandığını aktaran Geçmiş, kentin risk haritasının çıkarıldığını, afetlerin can ve mal kayıplarına yol açtığını belirten Geçmiş, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nün konuyla ilgili çalışmalar yaparak önlemler aldığını dile getirdi.
                'DSİ dere ıslah çalışmalarını hızlandırmalı'
                Kış aylarının gelmesiyle taşkınların önüne geçilmesi için DSİ Bölge Müdürlüğüne çağrıda bulunan Geçmiş, dere ıslahını hızlandırmalarının bölgemiz için hayırlı olacağını söyledi.
Geçmiş, 'Bilindiği üzere Oğlupaşa Köyü'nde bir taşkın yaşanmıştı. Oradaki dere ıslahı olmuş olsa orada bu durum yaşanmayacaktı bir tane de vefat olayı ile karşılaşmayacaktık. Bu işlerde önceden önlem alınması çok önemli. DSİ bununla ilgili çalışmalarını hızlandırmalı. Bu taşkınların büyük ölçüde önüne geçilmesi için çalışma yapılması büyük önem taşımaktadır. Oğulpaşa, Orhaniye, Tayakadın gibi köylerimiz su altında kalmıştı. Can kaybı olmadı ama büyük derecede mal kayıpları yaşandı. Oysa dere kendi yatağında gidebilse hiç bunların lafını bile yapmayacağız. Onun için Devlet Su İşleri bölge müdürümüze de çağrıda bulunalım. Kış ayına girdiğimiz bu günlerde bir an önce ekiplerini alarma geçirerek dere ıslahını hızlandırmalarının bölgemiz için hayırlı olacağını düşünüyorum' ifadelerine yer verdi.

                Sivil Savunma ve Tabii Afetler Komisyonu Başkanı İsmail Aliş, taşkınlara risklerine karşı oluşabilecek olumsuzlukların önüne geçmek DSİ ekiplerinin için kış aylarının başında dere ıslahı çalışmalarının yapmasının yararlı olacağını belirtti. 
                'DSİ şimdiden önlem almalı'
                Meclis Üyesi Mustafa Üstün, yağışların artmasıyla taşkınların oluşabileceği bölgelerde DSİ tarafından gerekli çalışmaların yapılması gerektiğini söyledi.
Üstün, 'Kış ayına giriyoruz. Köylerdeki dere ıslahları ile ilgili çalışma yapılması lazım. Açılması gereken derelerin açılması gerek. Birçok köyde dere ıslahı yapıldı. Saz ve diğer otlar yeniden yeşerdi. Taşkın yaşanmaması için bu derelerle ilgili bir an önce çalışma yapılmalı. Uzunköprü'nün Küçükdanişment Köyü'nde geçen yıl 3 vatandaşımız yaşanan taşkın nedeniyle mağdur olmuştu. Hala önlem alınmadı. Buralarda da bir an önce önlem alınması gerekiyor' dedi.
Kumru Öngün