Filistinli Leyla'yı anlattı

*Trakya Üniversitesi Yeniler Topluluğu tarafından düzenlenen '˜Kudüs bizim neyimiz olur?' konferansında Kudüs Mihmandarı Bülent Deniz, Filistin meselesine dikkat çekmek için iki ayrı uçak kaçıran ve dünya tarihine ilk kadın uçak korsanı olarak geçen kadın direnişçi Leyla Halid'i anlattı.

Filistinli Leyla'yı anlattı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Trakya Üniversitesi Yeniler Topluluğu tarafından düzenlenen '˜Kudüs bizim neyimiz olur?' konferansında Kudüs Mihmandarı Bülent Deniz, Kudüs anılarını anlattı. Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı salonunda düzenlenen konferansa Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mümin Şahin, Trakya Üniversitesi Yeniler Topluluğu Başkanı Selim Bostan, akademisyenler ve öğrenciler katıldılar.Rıdvan Adanur'un Kur'an-ı Kerim tilaveti okuması ile başlayan konferansın açılış konuşmasını Prof. Dr. Mümin Şahin yaptı. Şahin, konuşmasında Trakya Üniversitesi yönetimi olarak öğrenci topluluklarının düzenlediği faaliyetlerin devamlı arkasında olduklarını belirterek; 'Manevi haz olan, bizi manevi yönden de doyurucu olacak, belki eksiklerimizi giderecek veya bildiklerimizin üzerine yeni bir şeyler katacak bu tür etkinlikleri de bir başka daha önemsiyoruz' ifadelerine yer verdi.Şahin'in konuşmasının ardından bir konuşma da Yeniler Topluluğu Başkanı Selim Bostan yaptı. Bostan, konuşmasında Kudüs bilincinin taze tutulmadığı sürece kurtuluşun olmayacağını belirterek; 'Çünkü Kudüs ümmetin aklıdır. Aklı işgal altında olan bir topluluk asla rahat yüzü göremeyecektir. Bu yüzden Kudüs'ün özgürlüğü, ümmetin özgürlüğüdür' dedi.
'Halid, Filistin işgalinden önce doğdu'
Bostan'ın konuşmasının ardından Kudüs'ün anlam ve önemini anlatan sinevizyonun gösterimi gerçekleştirildi. Gösterimin ardından Kudüs Mihmandarı Bülent Deniz, '˜Kudüs bizim neyimiz olur?' konferansında sunumunu gerçekleştirdi. Deniz, sunumunda Filistin meselesine dikkat çekmek için iki ayrı uçak kaçıran kadın direnişçi Leyla Halid'i anlattı. Halid'in 1944 yılında Filistin'in Hayfa şehrinde doğduğunu belirten Deniz; 'O dünyaya geldiğinde Kudüs daha işgal edilmemişti. 1946 yılına geldiğinde bölgedeki aşırıcı dinci, Hristiyan terör örgütleriyle birlikte Siyonist terör örgütlerinin Araplara, din kardeşlerimize yönelik eylemleri bölgeyi Filistinliler için yaşanmaz hale getirmişti' sözlerine yer verdi.
'Annesiyle Filistin'i terk etti'
İngiliz manda yönetiminin 1946 yılında Filistin'in yönetimini Birleşmiş Milletlere devrettiğini söyleyen Deniz; '1948'de Siyonist İsrail devleti, tam da İslam dünyasının kalbine bir hançer gibi saplanmış ve İsrail devleti kurdurulmuştu. Yahudilerin böyle bir gücü yok, hiç olmadı. Bugün de yok ve hiç olmayacak. Filistinlilere iki seçenek bıraktı. Dedi ki; '˜Birleşik İsrail Krallığı'nın bu topraklarını ya terk edeceksiniz ya da hepiniz öleceksiniz.' Leyla, annesinin kucağında Lübnan sınırına geldiğinde 4 yaşındaydı. İsrail'in saldırılarını artırmasıyla binlerce Filistinli gibi vatanlarını terk etmeye zorlanmışlardı' dedi.
'FKÖ'ye katıldı'
Halid'in annesiyle birlikte mülteci kamplarında yaşadığını söyleyen Deniz; 'Zor şartlar altında, mülteci kamplarında dindaşlarıyla yurttaşlarının çilesini göre göre büyüdü Leyla. Yaşı ilerliyor, Filistin ve işgale direnme adına ne varsa o gencecik Leyla'yı ön saflarda görüyordunuz. Bir yandan eğitimine devam ediyor, Beyrut'ta tıp okuyordu. Yunan Ortodoks asıllı George Habaş'ın kurduğu ve bugün Mahmud Abbas'ın liderliğini yaptığı Filistin Halk Kurtuluş Cephesi'nin ilk kurulduğu günlerde örgüte katılıp aktif bir direnişçi bir Filistinli kız oluyor' ifadelerine yer verdi.
'Filistin davasını dünyaya duyurdu'
Halid'in 25 yaşındayken, 29 Ağustos 1969 günü, FKÖ üyesi Selim ile birlikte, Amerikan Hava Yolları'na ait uçağı kaçırarak Şam'a indirdiğini anlatan Deniz; 'New York, Atina, Tel Aviv seferini yapan Amerikan Hava Yolları'na ait uçağa Atina'dan biniş yaptı. Leyla bir müddet sonra oturduğu koltuktan kalktı ve kokpite doğru gitti. Beraberinde getirdiği el bombalarını çıkardı ve uçağı rehin aldı. İlk hava korsanı olarak tarihe geçip Filistin davasının sesini bütün dünyaya duyuran bir isim oldu. Dünya ayağa kalktı' dedi.
2'nci kez uçak kaçırdı
Halid'in bir röportajda uçak kaçırma olayını Mescid-i Aksa'ya yapılan bombalı saldırıya misilleme olarak gerçekleştirdiğini söylediğini açıklayan Deniz, uçağı doğum yeri olan Filistin'in Hayfa kenti üzerinden Suriye'ye uçurarak Şam'a iniş yaptırdığını söyledi. Uçağın Şam'a indiğini ve hiç kimsenin burnunun bile kanamadığını söyleyen Deniz; 'Leyla, 45 gün boyunca sorgulandı. Leyla ve Selim ile 31 Filistinli ve 2 İsrailli pilot karşılığında serbest bırakıldı. Leyla Halid, tanınmamak ve bir daha uçak kaçırmak için lokal anestezi almadan yüzünden 6 operasyon geçirdi. Çok geçmedi, Eylül 1970'te Leyla Halid, Nikaragualı PatrickArguel ile bir uçak daha kaçırdı. Arguel öldürüldü' sözlerine yer verdi.
'Mescid-i Aksa'yı kimler koruyor görüyorsunuz'
Leyla Halid'in sosyalist olduğunu söyleyen Deniz; 'PatrickArguel de Nikaragualı idi. Mavi Marmara gemisinde papaz, haham vardı. Ölmeyi göze alarak o gemiye binenleri hatırladınız mı? Kudüs'ün izzeti, şerefi, haysiyeti uğruna fedakârlıklarda İsra suresinin sana emanet ettiği Mescid-i Aksa'yı kimler koruyor görüyorsunuz' dedi.