• Haberler
  • Edirne
  • Evliya Kasımpaşa Camisi'nde restorasyon çalışmaları başladı

Evliya Kasımpaşa Camisi'nde restorasyon çalışmaları başladı

Edirne'nin en eski yapılarından olan Evliya Kasımpaşa Camisi'nde restorasyon çalışmaları başladı.

Evliya Kasımpaşa Camisi'nde restorasyon çalışmaları başladı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kentin en eski eserlerinden olan 5,5 asırlık 1478 yılında Evliya Kasımpaşa tarafından Tunca Nehri kıyısına inşa ettirilen Kasımpaşa Camii'nin yerinde restorasyonu çalışmaları başladı. Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Ahmet Saraç, caminin yerinde restorasyon yapılacağını aktardı.

Osmanlı döneminde vezirliğini yapan, "Evliya" olarak da anılan Kasım Paşa tarafından 1478'de yaptırılan Edirne’nin Kirişhane semtindeki tek kubbeli, kare planlı, tek minareli, avlulu cami taşkından kenti korumak için çekilen setle Tunca Nehri arasında kaldı. Yaşanan taşkınlar sebebiyle tahrip oldu ve kullanılmaz hale geldi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından caminin restorasyon ihalesi yapıldı. İhaleyi kazanan firma çalışmalarına başladı.

Kasımpaşa camide şantiye alanı oluşturularak çevre düzenlemesi gerçekleştirildi. Restorasyon uygulama işi, cami rıhtımı, hazire alanı ve çevre düzenlemesini kapsayacak.

Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Ahmet Saraç İl Genel Meclisi’nde caminin restorasyon süreci hakkında meclis üyelerini bilgilendirdi.

Caminin restorasyonunun geçmiş yıllarda taşıma ve yerinde yükseltme projeleriyle gündeme geldiğini ifade eden Saraç, "Yıllardır devam eden bir süreç. 20 yıldır Edirne'deyim ilk geldiğim günden bugüne kadar çok konuşuldu caminin restorasyonu. Ama en sonunda, nihayetinde verilen karar 'taş yerinde ağır' dedik ve camimizi yerinde koruyarak onaracağız. Çünkü cami rıhtımıyla beraber bir bütün çok geniş bir haziresi var ve orada da çok mezar taşı var. Bu şekilde camimizin onarımına başladık." Diye konuştu.

2. Murad ve Fatih Sultan Mehmet'in vezirliğini yapan "Evliya" olarak da anılan Kasım Paşa tarafından 1478'de inşa ettirilen kare planlı tek minare ve kubbeye sahip avlulu cami, taşkından kenti korumak için çekilen setle Tunca Nehri arasında kaldı.

Taşkınlar sebebiyle su baskınına maruz kalan yapı harap oldu. 1950 yılında ibadete ve ziyarete kapatıldı.

Yıllar içerisinde çeşitli projelerle gündeme gelen caminin, bölgede kanal çalışmalarıyla su baskını sorununun kalktığı görülerek, restorasyon çalışmaları başlatıldı. Kumru Öngün

KUMRU ÖNGÜN