• Haberler
  • Edirne
  • Evliya Kasımpaşa Cami'nin yerinde restorasyonu başladı

Evliya Kasımpaşa Cami'nin yerinde restorasyonu başladı

​​​​​​​Edirne'de 1478 yılında Evliya Kasımpaşa tarafından yaptırılan 546 yıllık Camii'nde restorasyon çalışmaları başladı.

Evliya Kasımpaşa Cami'nin yerinde restorasyonu başladı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Osmanlı Padişahlarından 1’nci Murat ve Fatih Sultan Mehmet’in vezirliğini yapan ve “Evliya” olarak da tanınan Kasım Paşa 1478’de inşa ettirilen, zamanın padişahların “Yalı Cami” olarak adlandırdığı ve Namaz kılmak için Tunca Nehri üzerinden kayıklarla geldiği Evliya Kasımpaşa Camii’nde onarım çalışmaları başladı.

Edirne’nin Kirişhane semtinde bulunan cami, taşkınlardan korunmak için çekilen setle nehrin arasında kaldı.

Yaşanan taşkınlarda zarar gören ve kullanılamaz hale gelen cami, onarılıp tekrar kullanıma açılacak.

Cami’nin restorasyonu ile ilgili bilgiler veren Edirne Vali’si Yunus Sezer, Camii’nin konumunun çok önemli olduğunu ifade etti.

Evliya Kasımpaşa Camii’nin Osmanlı döneminde yapılmış yalı camii örneklerinden olduğunu söyleyen Sezer, “Aslında çok önemli bir tarihi mekanda bulunuyoruz. Burası Tunca Nehri'nin hemen kenarı ve gerçekten tarihe tanıklık yapan bir yer. Camii'de şu anda restorasyon başladı. Vakıflar Genel Müdürlüğümüzün bünyesinde çalışmalar sürüyor. Öncelikle alanla ilgili bir bilgi vermek lazım ikinci olarak da camiyle ilgili bir bilgi vermek lazım. Alan az önce bahsettiğim gibi Tunca Nehri'nin hemen kenarında bulunuyor. Ve yukarıda bulunan Osmanlı Sarayından gelen nehrimiz buradan geçip Meriç Nehri'ne karışıyor. Döneminde burada hem yalı cami hem de yalılar var. Evliya Kasımpaşa Cami de Osmanlı döneminde yapılmış yalı cami örneklerinden bir tanesi. Rivayet odur ki padişahlar Osmanlı Sayarı'ndan çıkıp, burada cuma namazını kılıp saltanat kayıklarıyla geri dönerlermiş.” Dedi.

Tunca Nehri’nin altında mermerler olduğunu ve onunla ilgili de çalışmaların devam ettiğini belirten Sezer, ”Tunca Nehri'nin altında önemli bir kısmında mermerler var, onunla ilgili olarak Milli Sarayların çalışmaları devam ediyor. Evliya Kasımpaşa önemli bir devlet adamı, aynı zamanda da evliya olarak anılıyor. Bu camimizde bin 700'lerdeki depremde zarar görüyor. Fakat daha sonra ibadete devam ediliyor. Bin 900'lerdeki depremle birlikte minareside yıkılınca burası ibadete kapanıyor. Taşkın nedeniyle caminin yerinin değiştirilmesi, caminin yükseltilmesi gibi bir çok proje yapılıyor. Bu sene itibariyle projelendirme çalışmaları bitti ve yerinde restorasyona karar verildi. Bulunduğu alan itibariyle, tarihteki yeri itibariyle çok önemli bir cami.” Sözlerini kullandı.

Rıhtımı ve çevre düzenlemesiyle beraber bu hazineyi tarihteki yerine tekrar kazandırmak istediğini söyleyen Sezer, restorasyon çalışmalarını da 1-2 yıl içerisinde bitirmeyi hedeflendiklerini vurguladı. Sezer sözlerine şu şekilde devam etti: “1-2 yıl içerisinde restorasyonunu tamamlayıp hizmete açacağız. Aynı zamanda rıhtımı ve çevre düzenlemesiyle beraber önündeki hazinesine muhteşem bir yapıyı tarihteki yerinde tekrar kazandırmış olacağız. Bir kültürel değere daha kavuşmuş olacağız. Yerinden kaldırılmasına gerek yok çünkü geçen dönem içerisinde özellikle Meriç Nehri'nin ıslahı ile alternatif projelerde bulunmuştuk. Vakıflar Genel Müdürlüğümüzün de projeyi taşkınlara göre hazırladılar. Risk var fakat yerinde kalması önemli, çünkü yalı cami bu. Başka bir yere taşındığı zaman önemini anlamını kaybetme ihtimali var. Burası çok güzel. Tunca Nehri'nde kayıklara binildiği 1950'lerin başlarında, yine buradaki rıhtımın merdivenlerinde insanların oturduğu ve Tunca Nehri'ni seyrettikleri bir çok fotoğraf ve arşiv var. Dediğimiz gibi burayı insanların yürüyüş yapabileceği büyük bir bahçe ile, kafasıyla kütüphanesiyle, bu şekilde bir düzenlemeyle yine yapacağız. Burası da bu şekilde insanlarımıza hizmet edecek. Kayıklar kullanılacak. Çünkü nehir tabanında da çalışma yapacaz, Milli Saraylar'la birlikte. Umarım vatandaşlar Meriç Nehri'nde olduğu gibi burada da kayıkları kullanıp o güzelliği yaşarlar.

Ebru Yıldız Günenç

EBRU YILDIZ GÜNENÇ