ETUS'a mahkûm değiliz

Edirne Ulaşım Minibüs Kooperatifi Başkanı Aytaç Dilci, Edirne Belediye Meclisi'nin yarın düzenlenecek toplantısında kent içi ulaşım hatlarında gerçekleştirilmesi beklenen değişiklikler ile birlikte kooperatifin ulaşım hakkının gasp edileceğini söyledi. Dilci, Edirne'de ETUS'un dışında Edirne Ulaşım Minibüs Kooperatifi'nin de bulunduğuna dikkat çekerken 'Edirne'de ETUS'tan başka toplu ulaşım da var. Önce insanlar bunu öğrenmeli. Serhad Birlik'e mahkûm değiliz. Edirne halkı ETUS'a mahkûm değildir' dedi. Dilci, Meclis kararının ardından yargı yoluna başvuracağını açıkladı.

ETUS'a mahkûm değiliz
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne Ulaşım Minibüs Kooperatifi Başkanı Aytaç Dilci, Edirne Belediye Meclisi'nin yarın düzenlenecek toplantısında kent içi ulaşım hatlarında gerçekleştirilmesi beklenen değişikliklere tepki gösterdi. Dilci, GÜNDEM'e yaptığı açıklamada Edirne halkının ETUS'a mahkûm olmadığını söylerken; Edirne Ulaşım Minibüs Kooperatifi'ne ait hattın, Meclis kararıyla gasp edilmek istendiğini ifade etti.

'ETUS'tan başkası da var'

Dilci, 10 yıl önce Serhad Birlik'in, kurumsal ismine ETUS'u ekleyerek, kendini Edirne'nin toplu ulaşım sistemi olarak lanse etmeye başladığını söylerken; 'Edirne'de onların haricinde minibüsçü olmadığı gibi bir izlenim yarattılar. Hayır, var; Edirne Ulaşım Minibüs Kooperatifi var. Edirne'de ETUS'tan başka toplu ulaşım da var. Önce insanlar bunu öğrenmeli. Serhad Birlik'e mahkûm değiliz. Edirne halkı ETUS'a mahkûm değildir. ETUS, hizmet etmiyorsa, belediye hizmet ettirecek denetimi yapar veya alternatif bir sistemi kurar. Bu, belediyenin kanuni bir görevidir. Kurmadı, kurdurmadı, hiçbir şey yapmadı, bir kooperatifin ismini değiştirmekle sanki Edirne'de bir sistem kurulmuş havası yarattı. Edirne'de başka minibüsçüler de var. Başka minibüsçüler olmasa bile Edirne, ETUS'a mahkûm değil. Belediyenin görevi tedbirleri almaktır' dedi.
Gürkan'a 'otobüs al' önerisi yaptı

Dilci, minibüsçü olarak bir önceki dönemde belediye meclis üyeliği görevi yaptığını hatırlatırken; 'CHP'de 2 yıl çalıştım, sonra istifa ettim ama 5 yıl belediye meclis üyeliğimi tamamladım. Ben, başkana otobüs alınmasını tavsiye ettim. Rekabet kaliteyi ve hizmeti getirir. Rekabetçisi yok ve battılar. Rakip olmadan maç olur mu? Serhat Birlik'in ETUS ismini aldığında Edirne'de ikinci büyük kooperatif de Edirne Ulaşım'dı. O dönemde kooperatifimizin rekabet ortamına girmesine izin verilmemesinin nedenlerini tahmin etmemek de çok zor değil. ETUS'a katılmamız için de o dönemde 100-150 bin TL gibi bir para istiyorlardı. Biz ise (Bu parayı belediyeye verelim) dedik. Parayı belediyeye verirsem üzülmem. Çünkü karşımdaki kurum belediyedir. Ama ETUS'a para vermem. 10 senedir de bu konuda direniyorum. Belediye de parayı ETUS'a vermemizi söylüyor. Sen belediyesin, masaya Edirne halkını savunmak için oturuyorsun ve (parayı ETUS'a ver) diyorsan, benim kafamı karıştırıyorsun. Ben, o işe gelmem. 10 yıldır da belediyenin bütün baskılarına rağmen direniyorum' ifadelerine yer verdi.

'Amaç; çalışma hakkımızı gaspetmektir'

Edirne Belediyesi'nin, aldığı kararlarla Edirne Ulaşım Minibüs Kooperatifi'ni budadığını söyleyen Dilci; 'Belediye, elinden geldiğince de Edirne Ulaşım Kooperatifi'ni buduyor. En son budama harekâtı da önümüzdeki Meclis toplantısında yapılacak. Ulaşım yapma hakkımızın olduğu hattı ortadan kaldıracaklar. Benim Sarayiçi Yerleşkesinden başlayarak Yıldırım, Yeni İmaret, Kıyık, Hilly Otel, Mevlana Camii'nin oradan bugün 5-C'nin bulunduğu hatta çalışma hakkım var. Serhat Birlik ile aynı hattın ortağıyız. Orada çalışacağımı beyan ettim. Bunlar da aceleyle güzergâh hazırlaması yaptılar. Bu hazırlığın tek nedeni ortak olduğumuz hattı yok edip, ETUS'un farklı hatlarını, o hattın üzerinden geçirip, bizim hakkımızı gasp etmektir. Bütün amaç budur. Ama ne olursa olsun; biz bu hattın peşini bırakmayacağız. 10 senedir mücadele ediyoruz, devam da edeceğiz. Burada hak gaspı, kişiye çıkar sağlamak vardır. Bunu, İdare Mahkemesi yoluyla veya adli mercilere şikâyet edeceğim. Bu konuda oy kullanacak bütün meclis üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunacağım' dedi.

'Onlar öz biz üvey evlat mı?'

Edirne Ulaşım Minibüs Kooperatifi'nin, 2016 yılında mevcut hattı aldığını açıklayan Dilci; 'O dönemde başkan ile tartışarak bu hattı aldık. Aslında bütün hatları herkese vermek zorundalar. Durakları, yolları, hizmeti kim yapıyor? Belediye yapıyor, kararı da belediye alıyor. Neden hepsini ETUS kullanıyor? ETUS'un katkısı ne? Benim de bir katkım yok, onun da yok. Ama hatları ona veriyorsun. Burada bir yanlışlık var. Birimiz öz evlat, diğerimiz üvey evlat. Edirne'de bir ulaşım sorunu var. İstanbul'da günlük yolcu taşınma sayısı 3 milyon 600 bin. Şimdi elimizdeki elektronik sistemler de harika. Kent Kart denilen sistemi Edirne'ye getiren de benim. 10 yıllık sözleşmem 29 Ekim 2019 tarihinde dolacak. Serhad Birlik, bizden bir yıl sonra o sistemi minibüslerine takmak zorunda kaldı. Minibüsçülerin ilk amacı, minibüsçüleri hizaya sokmaktır. Biz hizmeti güzel verirsek, herkes memnun olur. Düzensizliği ortadan kaldırırız ve biz de memnun oluruz. Kent Kart sistemi, 200 farklı rapor veriyor. Bu da bize yolcu potansiyeline göre araç ihtiyacını veriyor ve buna göre yolcu planlaması yapılır. Böylece yolcuyu 5 dakikadan fazla bekletmem. Çünkü elimde veriler var. Aslında çok da basit bir şeydir. 150 bin nüfuslu, günlük binişi 70-80 bin olan bir şehirdeyiz. Bu işi yapamamak gerizekalılıktır. 70 bin kişiyi düzenleyemiyorsak biz bu işi bırakalım. İstanbul 3 buçuk milyon kişiyi taşıyor. Aslında sıradan ve basit bir iş. Bunu belediyenin takip etmesi gerekir' sözlerine yer verdi.

'Hatlar kamunun malı ama birilerine veriyorlar'

Yarın düzenlenecek belediye meclisi toplantısında hat kararının çıkması halinde okullar açılmadan önce 8 araçla hizmet vermeye başlayacakları hatta çalışamayacaklarını açıklayan Dilci; 'Biz, Meclis toplantısıyla yok edilmek istenen hattımızda, okullar açılmadan önce 8 aracımızla hizmet vermeye başlayacaktık. Meclis kararının ardından yapamayacağız. Çünkü Meclis kararıyla iptal ettiklerini söyleyecekler. Amaç da bizi çalıştırmamak. Şu anda zaten 8 aracımız dışındaki herkes ETUS'çudur. ETUS ilk kurulduğu zaman 5-6 farklı kooperatif vardı ama belediye çok baskı yaptı, çalıştırmayacağını söyledi. Herkes ETUS'a geçti. Baskılar en sonunda bize dayandı. 10 senedir de direniyoruz. Bu hatlar kamunun malıdır. Hatları alıp birilerine veriyorlar. Bedel almıyorsun, ihale yapmıyorsun. Neye karşılık veriyorsun? Kamu malını, rant olarak neye karşılık onlara kullandırıyorsun? Belediye tarafından karşılığı ne? Aslında ihalesiz verilemez. O zaman herkes minibüs alsın, hat istesin' dedi. Dilci, Edirne'deki toplu ulaşım sorununun yanı sıra ETUS şoförlerinin de maddi sorunlar yaşadığını söylerken; ETUS ortaklarının maddi imkânsızlıklar nedeniyle minibüslerin trafik muayenelerini yaptıramadığını da ileri sürdü.