Etiket ve ayraç farkındalığı
3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında Edirne'deki engelli dernekleri kortej ve çelenk töreni düzenlediler. Atatürk Anıtı'nda düzenlenen törende konuşma yapan Edirne Engelli Gönüllüleri Derneği Başkanı Serpil Erkenciler, engelsiz kitap ayraçları ve '˜Farkındayım, park etmiyorum' etiketleri dağıtarak insanları farkındalığa davet edeceklerini söyledi.
3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında kortej yürüyüşü ve çelenk sunma töreni düzenlendi. Edirne Belediyesi önünden Atatürk Anıtı'na yürüyüş gerçekleştiren Edirne'deki engelli dernekleri temsilcileri, törende Atatürk Anıtı'na çelenk sundular. Törene Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, Edirne'deki engelli derneklerinin başkanları, yönetim kurulu üyeleri ve dernek üyeleri katıldılar. Edirne Belediyesi önünde Belediye Bandosu eşliğinde oluşturulan kortej, dernek pankartlarıyla birlikte Atatürk Anıtı'na yürüdü. Atatürk Anıtı'ndaki törende Edirne Engelli Gönüllüleri Derneği, Edirne Bedensel Engellileri ve Ailelerini Koruma Yardımlaşma Derneği, Trakya Roman ve Engelliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ile Edirne Gençlik ve Engellileri Destekleme Derneği çelenk sunumu gerçekleştirdiler. Çelenk sunumunun ardından törende Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve şehitler için bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu.
İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından törende Edirne Engelli Gönüllüleri Derneği Başkanı Serpil Erkenciler konuşma yaptı. Erkenciler, konuşmasında farkında olmanın değişim ve yenilenmenin ilk adımı olduğunu belirterek; 'Biz de burada ilk adımlarımızı kutlamak için değil, farkındalık için attık. Tabii ki aynı toplumda yaşıyoruz, eşit isteklerimiz var. Fakat şartlarımız farklı. Şartlarımızın farkındalığını bizler de bugün derneğimiz olarak sizlere engelsiz kitap ayraçları hazırlayarak ve en büyük sıkıntımız olan sürücülerin rampalarımıza erişimimizi engellemesinden şikâyetimizden dolayı '˜Farkındayım, park etmiyorum' etiketleri hazırladık. Arkadaşlarımızla beraber bunların dağıtımını yapacağız. Hepinize teşekkür ediyorum' ifadelerine yer verdi.
'Engel olmayalım'
Erkenciler'in konuşmasının ardından törende bir konuşma da Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu yaptı. Tanrıkulu, konuşmasında 21 yıl önce Edirne'de bir hayali olduğunu hatırlatarak; '21 yıl önce biz, bir engelli derneği ile çalışırken hayalimiz; sokakta, hayatta, yaşamın her yerinde engelli dostlarımızın olmasını sağlama isteğimiz vardı. Her 3 Aralık'ta burada, Halk Eğitim Merkezi'nde ve başka yerlerde yapılan toplantılarda o zamanlar bir birey, bir sivil toplum örgütü temsilcisi olarak katıldığımda; bir gün engellilerimizin evden çıkıp işine, bankasına, postaneye gittiği, bütün yaşam alanlarında olduğu anı görmeyi çok istediğimi söylemiştim. Yıllar geçti, birçok çalışmalar yaptık. Edirne, o kadar önemli ve güzel bir kent ki biz şu anda engellilerimizle beraber hayatın içerisindeyiz. Bir şehri, engelliye göre dizayn edersek, planlarsak; aslında herkese göre planlamış oluyoruz. O anlamda da gerçekten çok mutluyum. Edirne, Türkiye'deki birçok şehrin ilerisinde. Dünyada da birçok şehri dolaştık, beraber gittik, engelliler için ne yapılıyor diye araştırmalar yaptık. Bugün burada akülü, aküsüz arabalarıyla dolaşan dostlarımızı, sokakta, yaşamın içinde, konserde, tiyatroda, maçta olan, hayatın içinde olan, hayatı yaşayan, yaşaması gereken zaten bundan doğal hiçbir şey olamaz. Yeter ki biz engel olmayalım' dedi.
'Ne yapsak yetersizdir'
Dr. Tanrıkulu, konuşmasında şehri planlarken engellilere göre planlanması gerektiğine dikkat çekerek; 'Belediye Başkanımız Recep Gürkan'ın bir hayali var. Onu hep birlikte gerçekleştireceğiz. '˜Engelsiz kent Edirne' diyor Recep Başkanım ve bunun için de elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Yeterli mi? Değil. Tamam mı? Asla değil. Ne yapabileceğimizi her gün yeniden, yeniden tartışıyor ve yapmaya çalışıyoruz. Bir bankamatikte ya da bir veznenin önünde engelli bir dostumuz zorluk çektiği zaman kendimi çok kötü hissediyorum. Akülü arabaların şarj cihazlarını koyarken yaşamın içinde birlikte halledebileceğimiz, birlikte yaşayacağımız insanlarımızın da yaşayabilmelerini sağlamak istiyoruz. Evlerinde asansörleri olmayan, dışarıdan annesinin, babasının sırtından çıkmak zorunda kalan dostlarımı duyunca, görünce çok üzülüyorum. O anlamda biz ne yapsak azdır, yetersizdir. Daha fazlasını yapmak zorundayız. Bu şehrin valisini, belediye başkanını veya ticaret odası, borsası başkanlarını tekerlekli sandalyelere binip Saraçlar'da dolaşmalarını istedik ve bunu yaptık da. Ne kadar zorlandıklarını bizlerin görmesi gerekiyor. Belki de empati böyle bir şeydir. Empati öyle bir şeydir ki aslında bunu benim yaşamam gerekmiyor ama bir dostum, bir arkadaşım yaşıyorsa aynı zorluğu ben de yaşıyorum. İyiki varsınız, iyiki sizinle beraberim. Çok sağ olun' sözlerine yer verdi.
Tanrıkulu'nun konuşmasının ardından tören sona ererken; Edirne Engelli Gönüllüleri Derneği Başkanı Serpil Erkenciler ve dernek üyeleri Saraçlar Caddesi'nde vatandaşlara farkındalık çekmek amacıyla engelsiz kitap ayracı ve '˜Farkındayım, park etmiyorum' etiketi dağıttılar. Uğur AKAGÜNDÜZ