Esnaf eski hareketli günlerine kavuşuyor

Yeni eğitim öğretim döneminin başlaması ve gurbetçi sezonunun kapanmasının ardından kente gelen Bulgar turist sayısında artış yaşandı. Edirne Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birliği Başkanı Kemal Cingöz,  yaşanan yoğunluktan dolayı fahiş fiyat uygulamamaları konusunda esnafa çağrıda bulundu.

 Esnaf eski hareketli günlerine kavuşuyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

2024-2025 eğitim öğretim yılının başlamasının ardından Edirne’ye okumak için gelen üniversite öğrencileri, ihtiyaçlarını karşılamak için çarşı ve pazara yöneldi.

Gurbetçi sezonunun kapanmasının ardından sınır kapılarında yoğunluk azaldı ve Bulgar turistler kentin yolunu tuttu.

Çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kente alışveriş yapmaya gelen turistler esnafın yüzünü güldürdü.

Yoğunluğu değerlendiren Edirne Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birliği Başkanı Kemal Cingöz, öğrencilerin ve Bulgar turistlerin esnafa can suyu olacağını dile getirerek yeni öğretim yılının, öğrenciler, eğitimciler, aileler ve esnaf için hayırlı olmasını diledi.

Yaz sezonun durgun geçmesinin ardından yaşanan yoğunluğun esnafa olumlu yansıdığını söyleyen Cingöz, “Öğrencilerimizin gelmesiyle birlikte kentte hareketlilik artmaya başladı. Kentte okumaya gelen öğrenciler ihtiyaçlarını Edirne'deki esnaftan karşılıyor. Bu da yaz sezonunu durgun geçiren esnafın işlerine olumlu yönde yansıyor.” Şeklinde konuştu.

Cingöz, gurbetçi sezonunun sona ermesinin ardından sınır kapılarında yoğunluğun azaldığını ve Bulgar turistin kente gelerek ihtiyaçlarını karşıladıklarını aktardı.

Cingöz,  geçtiğimiz hafta sonu yaşanan yoğunluğun esnafı sevindirdiğini vurguladı.

Esnafa çağrıda bulunan Cingöz, “Bu durumu iyi değerlendirmelerini tavsiye ediyorum. Fiyat politikaları konusunda Bulgar çok geliyor diye fırsatçılık yapmamak lazım. Bu konuda dikkatli olurlarsa uzun yıllar bu işin ekmeğini yerler. Nasıl olsa geliyorlar deyip fahiş fiyat uygularlarsa zahmetini de kendileri çeker.” Dedi.

Saraçlar Caddesi esnaflarından Ömer Tuzcu da yaz sezonunun durgun geçtiğini ve yaşanan hareketlikten memnun olduklarını dile getirdi.

Eylül ayı ile birlikte kentte yeniden hareketlilik yaşandığının altını çizen Tuzcu, “Üniversitelerde eğitim öğretim dönemi başladı. Çarşı ve pazarda bir hareketlilik yaşanmaya başladı. Yazın gurbetçi sezonu olması sebebiyle sınır kapılarında yoğunluk oluşması ve vatandaşların tatil beldelerine gitmesinden dolayı durgunluk yaşadık. Bulgar turistler gelmedi. Havaların da mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi dolayısıyla yerli turist hareketliliği de yaşanmadı. Eylül ayı ile birlikte kentte yeniden hareketlilik yaşanmaya başladı. Bu durum da biz esnaflar açısından oldukça sevindirici bir durum.” İfadelerini kullandı.

Tuzcu, fiyat tarifelerinin müşterilerin görebileceği noktada olmasının oldukça önemli olduğunu söyleyerek fahiş fiyat uygulanmaması ve müşterilere güven sağlanması gerektiğini belirtti.

Tuzcu, yoğunluğun iyi değerlendirmesi gerektiğinin altını çizerek esnafa çağrıda bulundu.

Yetkililere çağrıda bulunan Tuzcu, fahiş fiyatın ve fırsatçılığın önüne geçilmesi için denetimlerin arttırılması gerektiğini dile getirdi.

Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğeri Kalite Koruma Derneği Başkanı Uğurcan Imrak, Daha önce de Eylül ayı itibariyle hareketlilik yaşanmasını beklediklerini söyledi.

Imrak, hazırlıklarını yaptıklarını ve yeni sezonda müşterilerini ağırlamaya başladıklarını aktardı.

turistlerin yanı sıra üniversite eğitiminin başlaması ile birlikte kente gelen öğrenciler ve ailelerinin de ekonomiye katkı sağladığını dile getiren Imrak, “Aileleriyle birlikte kente gelen üniversite öğrencileri tarihi noktaları geziyor, yemek yiyor ve hem hediyelik hem de normal alışveriş yapıyor.  Esnaf, fiyat belirlerken ellerini vicdanına koyarak hareket etmesi gerekiyor.” Dedi. Ebru Yıldız Günenç

EBRU YILDIZ GÜNENÇ