Eski gazeteler geri dönüşüme kazandırılıyor

Edirneli ev hanımı Filiz Yıldırım, eski gazetelerden sepet yaparak hem ev ekonomisine hem de geri dönüşüme katkı sağlıyor.

Eski gazeteler geri dönüşüme kazandırılıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et



Gazete kâğıtlarından sepet yapmaya akrabaları vesilesiyle başladığını dile getiren Edirneli ev hanımı 51 yaşındaki Filiz Yıldırım, 'Dayımın gelini yapıyordu hem hobi hem de eve katkı olsun diye yapayım dedim. O bana biraz gösterdi ilk başlarda birlikte yaptık sonra evde kendim yapmaya başladım. Yaptığım sepetleri Tarihi çarşıya götürdük beğendiler. Şimdi tüm tarihi çarşılarda benim sepetlerimden var.' Şeklinde konuştu.

'Gazeteden yaptım deyince şaşırıyorlar'

5 yıldır gazeteleri hem geri dönüşüme kazandırdığını hem de bu sayede evine katkı sağladığını ifade eden Yıldırım, 'Başlarda öğrenene kadar biraz zorlandım ama sonra alıştım. Günlük 100 tane üretiyorum. Siparişlere yetişmekte zorlanıyorum. Bazen de sepet yapmak için eski gazete bulamıyorum. Salgın döneminde işler durgun olduğu için evde yaptım biriktirdim. Şimdi onların satışı bitti yenilerini yetiştirmeye çalışıyorum. İlk olarak gazeteleri kestikten sonra şişle sarıyorum. Çubuk haline getirdikten sonra onları örüp sepet haline getiriyorum. Daha sonra hazırladığım boya kovalarına batırıp renklendiriyorum ve kurumaya bırakıyorum. Sepeti ilk görenler nasıl yaptınız diye şaşırarak neyden yapıldığını soruyorlar. Gazeteden yaptım deyince şaşırıyorlar. Gazeteler yazılı olduğundan dolayı biz onu sarınca beyaz tarafı geliyor hiç anlaşılmıyor. Çok şaşırıyorlar ama yamulma  olmadığı ve sert kaldığı için beğeniyorlar.' ifadelerini kullandı.

Sepetleri hem eğlenerek hem de severek yaptığını aktaran Yıldırım, 'Kızım da boş zamanlarında bana yardım ediyor. En büyük destekçilerimden birisi bana çok yardımı oluyor. Yaptığım sepetlere Osmanlı mis sabunları koyulduğu için yerli ve yabancı vatandaşların ilgisini çekiyor. Yerli ve yabancı turist sayısı arttığı için satışlar da arttı. Bu yüzden yetiştirmekte zorlandığım zamanlar oluyor. Bu noktada siparişleri yetiştirmek adına da kızımın çok faydası oluyor.' Dedi.

'Üreten ve emekçi kadınların her zaman yanındayız'

Annesiyle gurur duyduğunu belirten Yeliz Yıldırım, 'Üreten ve emekçi kadınların her zaman yanında olduğumu belirtmek istiyorum. Boş zamanlarımda anneme destek olmak amacıyla yardım ediyorum.' Dedi.

Kumru Öngün