Eski Eşyalarla Yeni Bir Yaşam Alanı Yaratıyor
Geri dönüşüm fikirlerine olan ilgi her geçen gün artarken, Edirne'de yaşayan 61 yaşındaki Fevziye Sakarya, hem çevreye katkı sunuyor hem de başkalarına ilham veriyor. Uzun yıllardır kullanılmayan eşyaları değerlendirerek yeniden işlevsel hale getiren Sakarya, özellikle bahar döneminde plastik kutuları şık saksılara dönüştürerek evine renk katıyor.
Yıllar içinde yıpranan, modası geçen ya da kullanım dışı kalan objeleri çöpe göndermek yerine, onları boyayıp süsleyerek yepyeni bir görünüm kazandıran Sakarya, bu hobisini sürdürülebilir bir yaşam biçimine dönüştürmüş durumda. Çevresindekilere de bu yaklaşımı aşılayan Sakarya, doğaya duyarlı bir tutum sergileyerek çevre farkındalığının yayılmasına öncülük ediyor.
Evinde sergilediği geri dönüştürülmüş dekoratif objelerle dikkat çeken Sakarya, özellikle plastik malzemelere karşı olan hassasiyetini yaratıcı projelerle gösteriyor. Atıl durumdaki plastik kutular, onun dokunuşlarıyla bitkiler için estetik ve özgün saksılara dönüşüyor. Renkli boyalarla kişiselleştirdiği bu saksılar, hem evin atmosferini canlandırıyor hem de doğaya zarar vermeden estetik üretimin mümkün olduğunu gösteriyor.
Sakarya, yıllar önce kızının eski mobilyalarını yenilemekle başladığı bu dönüşüm serüveninde, zamanla kendi çevresinden gelen talepler doğrultusunda başka evlerdeki eşyaları da dönüştürmeye başladı. Onun sayesinde, birçok komşusu artık eşyalarını atmadan önce ikinci bir şans veriyor.
Çiftçilikle de ilgilenen Sakarya, boş zamanlarını tamamen bu yaratıcı projelere ayırıyor. Plastik şişeler, kutular, yıpranmış mobilyalar onun elinde bambaşka bir forma kavuşuyor. Zaman zaman komşularıyla birlikte küçük atölye çalışmaları düzenleyerek deneyimlerini paylaşan Sakarya, dönüşümün sadece fiziksel değil, zihinsel bir süreç olduğuna inanıyor.
Sakarya, yaratıcılığını geri dönüşümle birleştirerek hem kendine huzurlu bir yaşam alanı kuruyor hem de başkalarını bu konuda düşünmeye teşvik ediyor.
Geri dönüşüm konusunda birçok kişide farkındalık oluşturduğunu belirten Sakarya, "Komşum hatta bir şey bulduğu zaman bana gösteriyor bunu atmalı mıyım, dönüşüme değer mi? Hemen böyle bir istişare yapıyoruz. Dönüştürülecek her şeyi dönüştürüyoruz. Bahar geldi artık her yer çiçeklenecek. Çiçekler zaten çok güzel Ama güzel bir saksının içinde daha da güzel oluyorlar. Öyle sıradan ya da plastik bir saksı kullanmaktansa bu şekilde bir çalışmayla değişik bir saksı ortaya çıkarmak daha iyi oluyor. Özellikle plastiğe çok karşıyım, hiç sevmiyorum. Plastikleri plastikten çıkarıp farklı bir görünüm kazandırıyoruz. Güzel ve şık oluyor " ifadelerini kullandı.