• Haberler
  • Edirne
  • Ergene Nehri'nin su kalitesi kimyasal oksitte 'az kirlenmiş' çıktı

Ergene Nehri'nin su kalitesi kimyasal oksitte 'az kirlenmiş' çıktı

Istırancalardan doğarak Trakya'ya hayat veren Ergene Nehri, çevresinden geçtiği Çorlu, Çerkezköy ve Lüleburgaz'da bulunan sanayi tesislerinin ve bazı belediyelerin kimyasal ve evsel atıkları arıtmadan boşaltmasıyla adeta açık bir kanalizasyona dönüşmüştü. Ergene Nehri'nden alınan örneklerin ardından su kalite ölçüm verileri sonuçlandı. Sonuçlara göre Ergene'nin '˜az kirlenmiş' olduğu açıklandı.

Ergene Nehri'nin su kalitesi kimyasal oksitte 'az kirlenmiş' çıktı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

  Trakya'da binlerce dönüm arazinin tarım sulamasında kullanılan Ergene Nehri'nin kirli olan görüntüsü yıllardır çözülemeyen bir sorun. Istırancalardan doğarak Trakya'ya hayat veren Ergene Nehri Çorlu, Çerkezköy ve Lüleburgaz'ın çevresinden geçerek Ege Denizi'ne dökülüyor. Bölgede bulunan bazı sanayi tesislerinin ve belediyelerin kimyasal ve evsel atıklarını arıtmadan boşaltması nedeniyle açık bir kanalizasyona dönüşen Ergene'den alınan örneklerin sonuçları belli oldu. Su kalite ölçüm verilerine göre Ergene'nin '˜az kirlenmiş' olduğu belirtildi.

                Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatlarıyla hayata geçirilen 'Ergene Deniz Derin Deşarj' projesi çerçevesinde nehrin suları ileri düzeyde arıtılarak Marmara Denizi'ne veriliyor. Ancak çevrede bulunan bazı fabrika ve belediyelerin kesilen ağır cezalara rağmen atıklarını boşaltmaya devam etmesi, nehrin siyah akmasına neden oluyor.

                Nehrin kirliliğinin en üst düzeye çıktığı nokta ise, Edirne'nin Uzunköprü ilçesi. Organize sanayi bölgelerinden dolaşarak ilçenin Ergene Ovasından akmaya devam eden nehir, ileride Meriç Nehri ile birleşerek Ege Denizine dökülüyor.

 Yıldız Dağları'ndan doğan ve 283 kilometre yol kat ederek, Meriç Nehri ile birleştikten sonra Ege Denizi'ne dökülen Ergene Nehri, yıllardır kimyasal ve evsel atıklar nedeniyle kirli akıyor.

Ergene Nehri'nde yapılan su analiz raporuna göre, geçen yılki raporda nehrin kimyasal oksit su ihtiyacının yüksek ve su kalitesinin 4'üncü sınıf olduğu belirlenirken, son ölçümde bu oranın düştüğü tespit edildi. Son raporda nehir suyunda ayrıca, az da olsa siyanür, sülfat, krom, çinko, bakır, demir de bulundu.
Ebru Yıldız Günenç