Ergene hala kirletiliyor

Kirlilik nedeniyle Trakya'nın yıllardır kanayan yarası olan Ergene Nehri, kirletilmeye devam ediyor. AK Parti İl Genel Meclis Üyesi Nedret Akbulut, Uzunköprü'de 4 ayrı noktadan şehrin evsel atıklarının nehre bırakıldığını öne sürerek, CHP'nin elinde olan Uzunköprü Belediye Başkanlığı'nı suçladı.

Ergene hala kirletiliyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Trakya'yı boydan boya kat eden, 70 ve 80'li yıllarda Tekirdağ ilinde yaklaşık 2 bin civarında sanayi tesisinin gelişi güzel kurulması ile birlikte Ergene Nehri'nde başlayan kirlilik 2000'li yıllara geldiğinde had safhaya ulaştı. 2011 yılında AK Parti tarafından hayata geçirilmeye başlanılan Ergene Nehri Eylem Planı kapsamında 9 organize sanayi bölgesinde ve 14 yerleşim yerine arıtma tesisi yapıldı. Bu yıl Nisan veya Haziran ayında tamamlanması planlanan eylem planı kapsamında arıtma tesislerinin yapıldığı yerleşim yerleri arasında Uzunköprü de bulunuyor. Ancak Uzunköprü'de arıtma tesisi bulunmasına rağmen, Ergene Nehri'ne evsel atıkların bırakıldığı öne sürüldü. AK Parti Uzunköprü İl Genel Meclisi Üyesi Nedret Akbulut'un gündeme getirdiği konu büyük yankı uyandırdı.    

Dört noktadan evsel atık akıyor

Ergene Nehri'ne evsel atıkların döküldüğü alanları fotoğraflarla belgeleyen Akbulut, İl Genel Meclisinde yaptığı konuşmada, Dramalılar benzinliği ve Uzunköprü'de Çotra lakabıyla bilinen vatandaşın işyerinin altından akan atık suları gösterdi. Akbulut, 'Dramalılar benzinliğinin altından Ergene Nehri'ne akan atık sular. Çotra lakaplı vatandaşımızın işyerinin altından Ergene'ye akan atık sular. Arıtma tesisi olmasına rağmen, Uzunköprü merkezin 4 yerinden Ergene Nehri'ne bu sular akıyor. Kanalizasyon suyu ve atık sular. İncelemeler yaptık. Hala daha akıyor' dedi.

'Aciz belediye'

Uzunköprü'ye 30-35 milyon TL bedelle arıtma tesisi yaptıklarını söyleyen Akbulut, 'Uzunköprü merkezden geçen meşhur Kırkkavak Deresi derenin içi plastik yığınları dolu. Bunların hepsi Ergene vasıtasıyla denizlere gidiyor. Okyanusta plastik adacıklar oluştu. Bu Uzunköprü'nün ayıbıdır.  Uzunköprü'ye 30-35 milyon TL'ye arıtma tesisi yaptık. Çalışabilir durumda. Şuanda atık suların aktığı bölümde gösterdiğim kapağı, belediye burayı atık su arıtma tesisine bağlamaktan aciz. Bu sular Ergene'ye akıtılmak suretiyle kirliliğe sebep oluyor. Şehrin atık suları göz göre göre arıtma tesisi aktif olduğu halde Ergene'ye akıyor. Belediyenin yapmış olduğu bu uygulamayı yadırgıyorum' diyerek sitem etti.  

Hiçbir hükümet el atamadı

Ergene Nehri Eylem Planı ile ilgili detaylar da aktaran Akbulut şunları söyledi: 'Eylem planı çerçevesinde arıtma tesisleri yapıldı. Ergene Nehri'ni kirletenlerin başında fabrikalar ve belediyelerin nehre deşarj ettiği evsel atıklar geliyor. Bu kirletmenin önüne geçmek için, eylem planı çerçevesinde 9 organize sanayi bölgesinde fiziksel, kimyasal ve biyolojik olmak üzere ileri derece arıtma sağlayan 5 adet tesis kurulmuştur. Evsel atıkların verdiği kirletmenin önüne geçmek için de, evsel atıkların Ergene Nehri 74 yılından bu yana 2002 yılına kadar toplam 22 hükümet bakmaya dahi cesaret edememiştir. Trakya halkının büyük bir özlemle beklediği bu kirliliğin sona ermesi söylemlerle geçiştirildi. Bu hükümetlerin hiçbiri ergene ile ilgili hiçbir çalışma yapmamıştır. 2011 yılında Cumhurbaşkanı'nın '˜Haliç'i nasıl temizlediysek Ergene'yi de öyle temizleyeceğiz' sözünün ardından şafak operasyonu adı altında verilen, dünyanın en büyük çevre projesinin tamamlamasıyla birlikte insanımızın 50 yıllık bekleyişi 2020 yılında Nisan ya da Haziran aylarında son buluyor.  O dönemki adıyla Tarım ve Orman doğrudan ergene nehrine deşarj eden 14 yerleşim yerine arıtma tesisleri yapılmıştır. Çorlu'dan aşağıya doğru bütün Ergene Nehri kıyısı boyunca yakın belediyenin arıtma tesisi tamamlandı. Böylelikle 14 yerleşim yerinde yaşatan 1 milyon 150 bin civarında nüfusun günde yaklaşık 240 bin metreküp evsel atık suyunun hiç arıtmaya tabi tutmadan ergene nehrine bırakılmasının önüne geçilmiştir.'  

Beş yıllık gecikme

Eylem planının tamamlanma aşamasının 5 yıl geciktiğini ifade eden Akbulut, 'Her ne kadar evsel atık kelimesi kulağımıza korkutucu gelmese de 1 litre atık yağın kolaylıkla yer altına sızıp bir milyon litre içme suyunu kirletebildiğini, deniz ve akarsulara karışarak ekolojik dengeyi bozduğunu unutmamak gerekir. Arıtma tesisleri bu yüzden de bu arıtma tesisleri Ergene Havzası Koruma Eylem Planı'nın çok önemli bir parçasıdır. 50 yıldır kangren haline gelmiş olan Ergene Nehri Eylem Planı Nisan veya Haziran ayında son bulacak olması çok önemli ve sevindirici. Gönül isterdi ki; söz verildiği gibi daha önce bitirilip, 2015 yılında tamamlanmış olabilseydi. 5 yıllık gecikme söz konusu olmuştur ama 50 yıllık meseleyi kapsayan Ergene Nehri'nin kirlilik serüveninin sonuna gelinmiştir' diyerek sözlerini tamamladı. Akbulut'un bu sözlerine CHP kürsülerinden 'Hani Ergene'de yüzecektik, su içecektik' tepkileri geldi.