Eren'den o arazi için farklı öneri

Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ayten Eren, Edirne İl Özel İdaresi'nce yapılan plan değişikliğiyle Devlet Su İşleri 11'nci Bölge Müdürlüğü'nün yanındaki 13 bin metrekare alanın özel sektöre devredilmesi, kentin en yoğun insan ve araç trafiğiyle dikkat çeken bir bölge olduğu için kabul edilemez, akla aykırı bir karar olduğunu söyledi. Eren, alanın deprem toplanma alanı olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Eren'den o arazi için farklı öneri
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne İl Özel İdaresi tarafından Devlet Su İşleri 11'nci Bölge Müdürlüğü'nün yanındaki 13 bin metrekare alan için yapılan plan değişikliğinin tartışmaları sürüyor. Çok sayıda sivil toplum kuruluşunun karşı çıktığı plan değişikliği ile ilgili yeni bir açıklama yapan Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ayten Eren, alanın ranta açılmasına neden karşı çıktıklarını detaylarıyla paylaştı.

'TARİHİ TEKERRÜR ETTİRECEK MİSİNİZ?'

Konuya ilişkin geçmiş yıllardan örnek vererek yaşananları anlatan Eren, 'Geçmiş yıllarda şimdiki Erasta'nın bulunduğu yer, otogarın şehir dışına taşınmasının ardından halkın ağaçların altında oturup soluklanabileceği son yerlerden olmasına rağmen, hileli yöntemlerle özel sektöre devredilmişti. Şimdi bu kararı alanlara soruyoruz; kamu yararı yerine bazı şahısların yararı öncelenerek yine tarihi tekerrür ettirecek misiniz?  Söz konusu alanın, '˜turizm amaçlı konaklama ihtiyacı' denilerek betonlaştırılması yerine kamunun yani halkın yararına yeşil alanlar, ücretsiz de kullanılabilecek parklar olarak düşünülmesi gerekirken; yine kimlerin rantına kurban edilecektir? Alanın plansız ve sıkıştırılmış hali de düşünüldüğünde; bölgede açık ve yeşil alanlarda yaşanabilir çevreler oluşturmak, ekolojik dengeyi korumak ve kentlinin doğa ile buluşmasını sağlamak adeta ilaç gibi gelecektir' dedi.   

'DEPREM TOPLANMA ALANI OLABİLİR'

Alanın deprem toplanma alanı olarak değerlendirilebileceğini ifade eden Eren, 'Namık Kemal Üniversitesi'nin 2015 yılında yeşil alanlar üzerine yaptığı kent ölçeğinde kişi başına düşen yeşil alanların 14 metrekare olması gerektiği açıklanırken; Edirne'de 1 metrekarenin altında kalan çok mahalle olduğu ve bu değerlerin yıllar içinde yapılaşmaya açılarak düştüğüne halk olarak tanık olmaktayız. Bu kadar çok hızlı yapılaşmaya karşılık kamu kurumuna ait bir alan niçin halkın ücretsiz yeşil alan kullanımı yerine özel şirketlere devredilmek isteniyor? İl Özel İdaresi'nin kamu yararına karar alması, 13 bin metrekarelik bu alanı yeşil alan olarak değerlendirmesi gerekmektedir. Aksi takdirde o bölgede kalan son alan da geçmişte bir belediye başkanının kentimize karşı işlediği suçla kentin kalbine saplanan Erasta gibi betonlaştırılarak ve araç trafiği kaosu yaratılarak; üstelik rant değeri oldukça yüksek ve halkın malı olan bir kamu varlığı, kişisel kazançların hizmetine sunulmuş olacaktır. Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği olarak kentimizin o bölgede son kalan söz konusu kamu malının, eğer uygunsa çevrede olmayan deprem toplanma alanı olarak değerlendirilerek de yeşil alan olarak halkın kullanımına sunulmasını ve plan değişikliğiyle hedeflenen planların derhal iptal edilerek kamu yararı gözetilmesini talep ediyoruz' ifadelerini kullandı. 

 

 

Bakmadan Geçme