• Haberler
  • Edirne
  • Engelli bireyler, ulaşım ve şarj istasyonlarında yaşadığı sıkıntıları anlattı

Engelli bireyler, ulaşım ve şarj istasyonlarında yaşadığı sıkıntıları anlattı

3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla kentteki tüm sivil toplum örgütleri temsilcilerinin katılımıyla basın toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya katılan engelli bireyler, belediyenin şarj istasyonlarında ve toplu ulaşımın sağlandığı ETUS'ta yaşadığı sorunları anlattı.

Engelli bireyler, ulaşım ve şarj istasyonlarında yaşadığı sıkıntıları anlattı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Belediyenin şarj istasyonları ve ETUS araçlarında yaşadıkları sıkıntıları dile getiren Edirne Bedensel Engelliler Derneği Üyesi Mehmet Abdü, bunlara bir çözüm bulunmasını beklediklerini söyledi.

Şarj istasyonlarında yağmur altında cihazlarını şarj edemediklerini belirten Abdü, ETUS araçlarında yaşadıkları problemlerin de hiçbir şekilde çözüme ulaşmadığına değindi. Kentteki bir tesiste gerçekleştirilen açıklamaya birçok Sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı.

Edirne İl Engelli Meclis Başkanı Nilüfer Sivrikaya Tokgöz, engelli bireylerin geçmişte ve bugün maruz kaldıkları hak mahrumiyetlerini ortadan kaldırmak için pek çok uluslararası sözleşmenin ve ulusal yasal düzenlemelerin yapıldığını ifade etti.

"Engelliler Günü bir kutlama ya da güzel cümlelerle geçiştirilen bir gün olamaz"

Engellilik olgusunun sadece yasal düzenlemelerle ele alınmasının yeterli olmadığını söyleyen Tokgöz, “Toplumun bireye bakış açısından kaynaklanan sosyolojik bir olgu olduğunu, sosyal devlet anlayışı ve fırsat eşitliği çerçevesinde engelli bireyin kamusal alanda görünürlüğünü artırmak ve sosyal yaşam içinde dezavantajlı bir grup olmalarını engellemenin tek yolunun ise “yaşam haklarını” korumak olduğunu hatırlatmak isteriz.Engelliler Günü bir kutlama ya da güzel cümlelerle geçiştirilen bir gün olamaz. Engelli bireylerin insan onuruna yakışır bir yaşam sürdürülebilmeleri için devlet ve toplum olarak hepimize düşen ortak görev olduğu bilinciyle engeli olan bireyleri hayatın her alanına ve sürecine dâhil etmek, desteklemek ve teşvik etmek, ihtiyaç duydukları hizmetleri en etkin ve hızlı bir şekilde sunmak, onların sorunlarını önceleyip çözmek, hizmet sunum mekanizmalarını buna uygun hale getirmek ve sosyal hayata katılımlarında destek olmak için çalışmalıyız” ifadelerine yer verdi.

Şarj istasyonlarında koruma olmadığını ve yağmur altında cihazlarını şarj edemediklerini vurgulayan Abdü, “ETUS araçlarını bir türlü düzeltemedik. Devlet Hastanesine ayda 1 kez gitmeye kalktığımızda sinirlerimiz burhan olmuş olarak eve dönüyoruz. ETUS’u engellilerin kullanabileceği hale getirdiklerini söylediler ama şoförlerini ve yöneticilerini düzeltemedik. Belediye başkanı her yerde kendi babasının engelli olduğunu söylüyor. Kentte bulunan dört yol ağzında kafeteryanın önünde rampa yok. ETUS’u şikâyet etmeye kalktığımızda önceden belediye halkla ilişkiler bölümüne gidiyorduk. Şimdi ulaştırma müdürlüğü olarak Gazimihal’e gönderiyorlar bizi. Bu seferde bizim oraya kadar gidip dönmemiz külfet olduğu için şikâyet etmekten vazgeçiyoruz” dedi.

Fahrettin Baydar