Emlak sektöründe yeni dönem

Edirne'de emlak sektöründe yapılan düzenlemeler ve 'EİDS elektronik ilan doğrulama sistemi' hakkında bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.

Emlak sektöründe yeni dönem
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne İnşaat Sanatkarları Esnaf Odası tarafından gerçekleştirilen toplantıya Ticaret İl Müdürlüğü Şube Müdürü Mustafa Kurt da katıldı.

Ticaret Bakanlığı tarafından 1 Kasım 2023 tarihinde yürürlüğe giren Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) Kimlik ve Yetki Doğrulaması düzenlemesiyle birlikte emlak satışları ve ilan yayınlamak için kimlik doğrulama zorunluluğu başladı. Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS), başkalarına ait taşınmazların satışına yönelik ilanlara elektronik ortam sağlayan gerçek veya tüzel kişilere kimlik doğrulama yapılabilmesi için bir aracı görevi görecek. Bu portal vasıtasıyla e-Devlet üzerinden kimlik, unvan ve şirket yetkilisi doğrulaması yapılacak. Taşınır veya taşınmaz ilanı vermek isteyen herkes, e-Devlet üzerinden kimlik doğrulaması yapacak.

Bu kapsamda yapılan toplantıya emlak sektöründe hizmet veren üyeler katıldı. Yeni düzenlemelerin görüşüldüğü toplantıda konuşan Edirne Ticaret İl Müdürlüğü Şube Müdürü Mustafa Kurt, uygulamaya konulan elektronik ilan doğrulama sistemi (EİDS) hakkında bilgilendirme yaptı.

Emlak sektöründe piyasa yapısını bozucu veya tüketiciyi yanıltıcı ilanları önlemeye yönelik tedbirleri almak, etkin ve sürdürülebilir rekabet şartlarının ve tüketicinin korunması amacıyla bakanlıkça alınan tedbirlere uyma konusunda Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EIDS) kurulma kararı alındı.

Elektronik İlan Doğrulama Sistemi ile gerçeğe aykırı, aldatıcı ilanların önlenmesinin hedeflendiğini vurgulayan Edirne Ticaret İl Müdürlüğü Şube Müdürü Mustafa Kurt,  "Mezkur düzenlemeler ile elektronik ortamda hizmet sunan ilanı yayımlamadan önce ilana konu taşıtın veya taşınmazın, ilan veren üyeye veya bu üyenin gerçek kişi olması halinde ilan platformlarında kimliği belli olmayan üyelikler üzerinden yayımlanan gerçeğe aykırı, aldatıcı veya sahte taşıt ve taşınmaz ilanlarının önlenmesi, bu alanlarda ilan kirliliği ile ilanlardaki bilgi kirliliğinin engellenmesi ve taşıt ve taşınmazlarda spekülatif fiyat artışlarının önüne geçilmesi hedeflenmektedir" dedi.

"Her bir aykırılık için 100 bin liraya kadar idari para cezası uygulanacak"

Ticaret Bakanlığı'nca taşıt ve taşınmaz sektörü temsilcileri, ilan platformu temsilcileri ve Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi yetkilileri ile gerçekleştirilen toplantılar neticesinde Elektronik İlan Doğrulama Sistemi'nin (EIDS) kurulmasına karar verildiğini hatırlatan Kurt, her bir aykırılık için 100 bin liraya kadar idari para cezası uygulanacağını aktardı.

Yeni sistemin uygulamaya alınmasının ardından yeni üyelik başvurusunda bulunan, mevcut üyeliklerde ise ilk ilan girişi öncesinde ilan vermek isteyen, gerçek veya tüzel kişinin kimlik ve yetki doğrulama yapılmasının sağlanacağını belirten Kurt, böylece usulsüzlüklerin önüne geçileceğinin altını çizdi.

Her yapılmayan işin karşılığında bir para cezası söz konusu olduğunu söyleyen Kurt, İl müdürlüğünün yaptığı faaliyetlerle ilgili bilgi verdi.

Kanun kapsamında 2018-2023 yılları arasında Ticaret İl Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmaları anlatan Kurt, "Toplam 561 emlak ticareti yapmak için yetki belgesi başvurusu almış 301 ine yetki belgesi verilmiş, 6 firmanın da belgesi iptal edilmiş. İl genelinde 295 firmamız aktif olarak faaliyetine devam etmektedir" dedi.

Mustafa Kurt'un konuşmasının ardından toplantıda yer alan emlakçılar, merak ettiği sorulara da yanıt buldu. Fahrettin Baydar

Fahrettin Baydar