Emekliliği dolana kadro yok!

Edirne Belediyesi'nde hizmet alımı çalışan bin 100 taşeron işçinin kadroya geçirilmesi amacıyla 2 Ocak itibariyle başvurularının alınmaya başladığını söyleyen Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, taşeron işçilerden 58'inin ise emekli edildiğini açıkladı. Gürkan, Belediye Meclisi'nde yaptığı açıklamada sürecin 24 Aralık tarihinden itibaren 90 gün süreceğini söyledi.

Emekliliği dolana kadro yok!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne Belediye Meclisi'nin 2018 yılı Ocak ayı toplantısında Meclis Üyeleri'ne taşeron yasası ile ilgili açıklamalarda bulundu. Gündemin 5'inci maddesinin görüşülmesinden önce Gürkan, 24 Aralık'ta yayınlanan 696 sayılı KHK ile kamu kurumları ile yerel yönetimlerde çalışan tüm hizmet alım personelinin kendi kurumlarına kadrolu olarak alınmasının düzenlendiğini söyledi. Gürkan, düzenlemede kurum bazında kıstaslar olduğunu söyleyerek; 'Birincisi; emekli olmuş ama emekliliği olduğu halde bir hizmet alımı şirketinde çalışıyor olanların 31 Aralık itibariyle kurumlarla ilişkileri kesildi. Bizim kurumumuzda da aynı şekilde. Emeklilik dönüşü tekrar çalışan arkadaşlarımızın ilişkileri kurumumuzla kesildi. İkincisi; kanunun öngördüğü şekilde 2 Ocak itibariyle hizmet alım personelden Belediye'mizde sürekli olarak çalışmak isteyen arkadaşlarımızın başvurularını almaya başladık. Dün itibariyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da bu geçiş sürecinde uygulanacak usul ve esasları yayınladı. Bu düzenleme kapsamında bu arkadaşlarımızın müracaatlarını almaya başladık. Bu müracaatları alırken sonuç itibariyle kanunun öngörüldüğü şekilde bir sınav yapılacak. Yazılı, sözlü veya uygulamalı bir sınav yapılacak. Bu bağlamda sınava katılma hakkı kazanabilmek için bir prosedür var. 657 sayılı kanunun 48'inci maddesi A bendindeki şartları taşıyor olmak gerekiyor. Sağlık raporu, güvenlik soruşturması, sabıka kaydı gibi belgeler de şu anda isteniyor. Daha önce çalışmış olduğu dönemlerle ilgili bir sulh sözleşmesi imzalamaları gerekiyor. Onlar da tamamlanıyor' ifadelerine yer verdi.

Sınava giremeyecekleri açıkladı
Geçiş sürecinin 90 gün süreceğini açıklayan Gürkan; '24 Aralık'tan itibaren süreç başladı. İnsan Kaynakları Müdürlüğümüz, 90 günlük süreçte sınav için müracaat eden arkadaşlarımızın hizmet yılları ile ilgili de bir çalışma yapacak. Bu personelimizden eğer emeklilik hakkı kazanmış olanlar varsa sınava giremeyecekler. Onlar derhal ya emekli edilecekler ya da kamu kurumlarında veya belediyelerde değil; serbest piyasada çalışmaya devam edecekler. Bu süreci bu şekilde yürütüyoruz' dedi.

Suç istatistiklerine dikkat çekti
Kanunun uygulanmasıyla ilgili netleşmeyen alanların olduğunu söyleyen Gürkan; 'Gri alanlar var. Onları da zaman içerisinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı çıkaracağı yeni mevzuatlarla düzenleyecektir. Bizim için en büyük problemlerden biri, özellikle bazı birimlerimizde belediye olarak sadece iş yapma değil, kentin sosyal dengelerini de gözeten bir anlayışa sahiptik ve bu fonksiyonu da yerine getiriyorduk. Örneğin; işe aldığımız arkadaşlarla kentin suç istatistiklerinde de bir düşme söz konusuydu. Biz, kanun gereği belli sabıkası olan arkadaşlarla maalesef çalışmaya devam edemeyeceğiz. Çünkü kanun böyle emrediyor. Tabi bu arkadaşlarımız işsiz kalacak ve işsiz kaldığı zaman ne olacak? Hem biz personel bulmakta zorlanacağız hem de boşalan yerlere yeni personel alma yok. Bu arkadaşlar ne yapacak? Çöp, park ve bahçeler, su kanal gibi birimlerde ciddi sayıda rakamlar düşerse ne yapacağız? Bunu da bilmiyoruz. Bir boşluk söz konusu. Umuyorum ki bakanlık bu konuda gelişen şartlara göre yeni tedbirler alır' sözlerine yer verdi.

'Bana çok doğru gelmiyor'
Taşeron sisteminin karşı oldukları bir sistem olduğunu söyleyen Gürkan; 'İnsanların taşeron vasıtasıyla değil, doğrudan kurumlarda çalışmasını arzu ettiğimiz bir şeydi. Bu büyük oranda sağlanmış oldu ama insanların geçmişe dönük haklarını bir sulh sözleşmesiyle sınav mecburiyeti şartı şeklinde düzenlemek hâlâ bana çok doğru gelmiyor. O insanların da geçmişe dönük haklarının da korunması gerekirdi diye düşünüyorum. Bu personelimizin kanun gereği yüzde 3 engelli, yüzde 2 oranında hükümlü çalıştırma, terör mağdurlarından çalıştırma mecburiyetlerimiz var. Kanunun bize verdiği yetki ile yeni bir şirket kuracağız. Sadece işçi çalıştırmaya dönük bir şirket olacak. O şirkete 100 kişi alınacaksa bu oranlarda engelli, hükümlü ve terör mağduru da çalıştırmamız lazım. Kanunda bununla ilgili de bir düzenleme yok. O kadrolar nasıl verilecek belli değil. Bunları 90 günlük süre içerisinde birtakım düzeltmelerle tekrar iyileştirilecektir diye umut ediyorum' dedi. 

Bakmadan Geçme