• Haberler
  • Edirne
  • El yapımı bıçakları yurt için ve yurt dışından ilgi görüyor

El yapımı bıçakları yurt için ve yurt dışından ilgi görüyor

Edirneli Samet Yılmaz'ın ürettiği el yapımı bıçaklar yurt içi ve yurtdışından ilgi görüyor.

El yapımı bıçakları yurt için ve yurt dışından ilgi görüyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yılmaz el emeği ile günler harcayarak ürettiği bıçakların yapımında kullandığı aletleri de kendisi imal ediyor.

Yılmaz, 2017 yılında kendi isteğine göre bıçak bulamaması üzerine Çömlekakpınar köyündeki evinin bahçesinde atölye kurmaya karar verdi.

Kısa sürede el yapımı bıçak ustası olan Yılmaz, hayatını mütevazı atölyesinde ateş başında ter dökerek kazanıyor.

Yılmaz, bıçak yapımını işin ehli ustalardan öğrendi. Onları atölyelerinde ziyaret edip, inceliklerini fikir ve tecrübelerinden faydalandı.

Samet Usta, bıçak üretiminde kullandığı makineleri de kendisi imal ediyor.

Ocağı yakıyor, ham çeliği ateşe veriyor, ardından kor haline gelmiş madene şekillendiriyor. Örsün başında dakikalarca dövüyor. Sabırla, birbirinden güzel el yapımı bıçaklar üretiyor. Üstelik üretimde kullandığı endüstriyel aletleri kendisi imal ediyor.

Günlerce emek verip ürettiği bıçakları için özel malzemeler kullanıyor.
Saplarını da Edirne’de yetişen ağaçların ahşabından yapıyor.

Bıçak siparişlerine yetişmek için de yoğun mesai harcıyor. 37 yaşındaki zanaatkârın elinden çıkan bıçaklar, yurt içi ve yurt dışından talep görüyor.

Yılmaz, ailesinde daha önce bıçak ustası olmadığını 2017 yılında merak üzerine bu işe başladığını söyledi.

Çömlekakpınar köyünde kendi bahçesinde atölye kurmaya karar verdiğini belirten Yılmaz, “Atölyeyi kurma aşamasından önce fuarlara çok katıldım. Önce yani imal edilmiş ürünleri inceledim. Tabii oradan da ilham aldım. O da beni daha çok teşvik etti bu işe… Asıl süreç yani sürecin devamı da oradan başladı. Daha sonra atölyeyi kurmaya başlama aşamasında tabii araştırarak kuruyorum. Yani neler gerekli, neler yapılır, ne olur? Ne gider? Birkaç ustayı da gezme fırsatı buldum. Onların da fikir ve tecrübe anlamında bilgilerine başvurdum. Sağ olsunlar hiç geri çevirmediler. Yavaş yavaş eksiklerimi tamamlayarak ve çalışmaya başlayarak amatörce bir süre devam ettim. Bazı makineleri hazır aldım. Diğerlerinde de çok özellikle dövme aşamasında ve ısıl işlem aşamasında kullandığım ısı fırınlarını kendim imal ettim. Onda da yani en hassası yakalayabilmek adına yaptım. Yani çıkardığım ürünü güzel, kaliteli, eşit şekilde sunmak adına yaptım. Yani her çıkan ürünümün eşit olmasını istedim. O yüzden de imalatını da kendim yaptım. Yapmış oldum.” Dedi.

Bakanlık sanatçısı olma sürecini de anlatan Yılmaz, bıçak yapmaya başladıktan 1 yıl sonra profesyonel olduğunu ve 2019 yılında başvuruda bulunduğunu iletti.

Yılmaz, bıçak yapım işinin inceliklerinden bahsetti ve şunları kaydetti:

“En önemli nokta önce kullanılacak alana göre çelik seçimi çok önemli. Örneğin bir şef bıçağına paslanmaz daha çok tercih ediliyor. Ama ben kamp, arazi şartlarına sert böyle darbelere dayanabilecek olan bıçakları da geçmişte geçmiş yüzyıllarda işte atalarımızın yapmış olduğu dövme usulüyle karbon çelikten üretiyorum. En önce ham maddeyi düzgün seçiyorum. Daha sonra dövme işlemiyle başlayıp makinesinde talaş kaldırma yöntemiyle yüzeysel düzeltmeler yapıyorum. Onun akabinde ısıl işlem fırınında yapmış olduğum ısıl işlem fırınlarında gerekli dereceye getirip o eski tabirle su verme dediğimiz yani günümüzdeki işin ısıl işlem geçmiş atalarımızın kullandığı tabir, su verme tabiriyle o çeliğin çeliğe haline getirmiş oluyoruz. Yani ham halden sertleştirip darbeye ve kesme kalitesini arttırıp sunmuş oluyoruz yani. Onun akabinde de yine yüzey temizliği yapıp, zımparada yine zımpara makinesinde. Gerek parlaklığı verip işte kabza seçiminde işte Türk cevizi işte zeytin ağacı. Tabii bunlar düzgün şekilde kesilmiş ağaçlar. Onlardan güzel desenli olanların tercih edip yani görsele de önem veriyorum. O şekil sunuyoruz. Tamamen doğal desenleriyle sunuyoruz yani.”

 Hayatını yaptığı el ürünü bıçakları satarak kazandığını dile getiren Yılmaz, yurt dışından taleplerin olduğunu söyledi. 

Yaptığı ürünlerin özellikle Yunanistan ve Bulgaristan’dan rağbet gördüğünü belirten Yılmaz, “Yunanistan, Bulgaristan, yurt içinde özellikle emniyet birimlerimizden polis özel harekâta güzel ürünler çıkarıyorum. Yani görevlerinde sağlıklı bir şekilde kullanıyorlar. Onun dışında ülkemizde kamp, avcılık yapan arkadaşlarımız, ilgili olan arkadaşlarımız işte koleksiyon bilgisi olan özel işler isteyen arkadaşlarımıza da imal ediyoruz.” Diye konuştu.  Ebru Yıldız Günenç

EBRU YILDIZ GÜNENÇ

Bakmadan Geçme