• Haberler
  • Edirne
  • El kurutma makinelerindeki görünmez tehlikeye dikkat!

El kurutma makinelerindeki görünmez tehlikeye dikkat!

Günümüzde alışveriş merkezleri, benzin istasyonları, kafeler ve restoranların tuvaletlerin hemen hepsinde el kurutma makinesi bulunuyor. Elleri kısa sürede yüksek havayla kurutan bu makinelerin kullanımı, özellikle son yıllarda oldukça yaygınlaştı. Konuya ilişkin açıklamada bulunan Emekli Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, El kurutma makineleri sanıldığı kadar masum olmadığını aktardı.

El kurutma makinelerindeki görünmez tehlikeye dikkat!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Periyodik bakımları yapılmayan el kurutma makinelerinin sağlıklı olmadığını belirten uzmanlar el kurutma işleminin ise elleri sallamak suretiyle yapılmasının daha doğru olduğunu söylüyor.

Son yıllarda özellikle pandemiyle birlikte hijyen konusunda artan hassasiyet, el yıkamanın önemini daha da artırdı. Yapılan araştırmalar, periyodik bakımları yapılmayan el kurutma makinelerinin, kâğıt havlulara göre daha fazla mikrop yaydığını gösteriyor.

"EL KURUTMA MAKİNELERİ SANILDIĞI KADAR MASUM DEĞİL"

Emekli Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, konuya ilişkin değerlendirmede bulundu.  Her kullanılan materyalin olumlu tarafları olduğu gibi olumsuz tarafları da bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Yorulmaz, kağıt havlunun çöpe atılması sonrası enfeksiyon ve mikropları arttırdığından dolayı risk bulunduğunu hatırlattı. Kağıt havlu yerine tercih edilen el kurutma makinelerinin da sanıldığı kadar masum olmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Yorulmaz, "Kurallara uygun bir şekilde kullanılmaz ve  bakımları düzenli olarak yapılmazsa riskin daha çok artacağının bilinmesi gerekiyor. El kurutma makinesinin tuvalet gibi dar ortamda kullanılması bazı riskleri de beraberinde getirebiliyor. Kirli olan havanın basınçlı olarak püskürtülmesi mikropların daha da yayılması ve solunmasına neden oluyor" dedi.

Havayı üç farklı mekanizma kullanarak temizleyen hepa filtrenin her el kurutma makinesinde olması gerektiğini savunan Prof. Dr. Yorulmaz, bunun yanı sıra periyodik bakımlarının da ihmal edilmemesi gerektiğini aktardı.  Kumru Öngün

KUMRU ÖNGÜN