Eğitim slaytta, öğrenci kuyrukta

Trakya Üniversitesi'nde uzaktan eğitim gören ikinci öğretim öğrencileri, dün sabahın erken saatlerinden itibaren harç ödemesi yapabilmek amacıyla uzun kuyruklar oluşturdular. Öğrenciler, birinci öğretimde eğitim gören öğrencilerle aynı eğitimi almalarına rağmen harç ödemeye devam etmelerine tepki gösterdiler. Trakya Üniversitesi'ndeki online eğitim verilmediğini savunan Öznur Şen 'Bizde sadece akademisyenler slayt olarak konuları bize atıyorlar. Sonra ödev isteniyor ve ödevleri yapıyoruz. Bu uygulama ne kadar sağlıklı olabilir ki?' dedi.

Eğitim slaytta, öğrenci kuyrukta
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Trakya Üniversitesi'nin korona virüsü salgınında 2020-2021 akademik yılının güz dönemindeki eğitim modelinde 12 fakülte, 12 yüksekokul ve devlet konservatuvarında eşzamanlı online uzaktan eğitim modeli uygulanacağı açıklamasının ardından ikinci öğretimde eğitim öğretim gören öğrencilerin harç ödeme telaşı devam ediyor.

Edirne'deki bir bankanın şubesinde dün sabah saatlerinden itibaren uzun kuyruklar oluşturan öğrenciler, harç ödemelerini gerçekleştirebilmek için saatlerce beklemek zorunda kaldılar. Korona virüsü salgını nedeniyle öğrenciler banka şubesine tek tek kabul edilirken; online eğitim olmasına rağmen harç ödemelerinin devam etmesine isyan ettiler. Trakya Üniversitesi öğrencileri Öznur Şen ve Sıla Türken, korona virüsü salgını nedeniyle ikinci öğretimde eğitim öğretime devam eden öğrencilerin, birinci öğretimdeki öğrencilerle aynı eğitim modelinde olmasına rağmen harç ödemeye devam etmelerine tepki gösterdiler. Trakya Üniversitesi'ndeki devam eden online eğitim modeline de dikkat çeken öğrenciler, harç ödemelerine yapılan zammı da eleştirdiler.

'ŞARTLAR AYNI AMA HARÇ ÖDÜYORUZ'

Trakya Üniversitesi öğrencisi Öznur Şen, eğitim öğretime birinci öğretimdeki öğrenciler ile aynı şartlarda devam ettiklerini söylerken; 'Buna rağmen onlar harç ödemezken biz ödemeye devam ediyoruz. Banka kartınız varsa harçları internet üzerinden ödeyebiliyorsunuz. Ama bu uygulama da sağlıklı değil. Geçen yıl bir öğrenci arkadaşım mağdur olmuştu. Dekont istiyorlar. Dekontların biri sizde kalıyor, birini de öğrenci işlerine bırakıyorsunuz' ifadelerini kullandı.

'VERİLEN EĞİTİM ONLİNE DEĞİL'

Trakya Üniversitesi'nde online eğitim modeline de tepki gösteren Şen; 'Trakya Üniversitesi'nde şu anda verilen eğitim de online değil. Sadece belirli bölümlerde online eğitim var. Ben İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde öğrenciyim. Bizde sadece akademisyenler slayt olarak konuları bize atıyorlar. Biz de o konulardan özet çıkarıyoruz. Sonra ödev isteniyor ve ödevleri yapıyoruz. Bu uygulama ne kadar sağlıklı olabilir ki?' dedi.

'GERİ ÇEKMELERİNİ BEKLERKEN ZAMLANDI'

Trakya Üniversitesi öğrencisi Sıla Türken de harç ödemelerine yapılan zamma tepki gösterirken; '570 TL harç parası yatırırken bu yıl 630 TL yatırıyorum. Yüz yüze eğitim olmaması nedeniyle fiyatı geri çekmelerini beklerken daha da zamlandı. Burada akademisyenleri suçlamıyorum. Onlar da böyle bir durumun ortaya çıkmasını istemezler. Ama burada sistemin devreye girmesi lazım. Biz zaten kötü bir durumdayız, işsizlik çok arttı. Piyasada nakit para akışı olmuyor. İnsanlar sürekli kredi kartı kullanıyor. Böyle bir durumda öğrencileri daha da zor duruma sokuyorlar. Ben bu ay harç paramı ödeyebilmek için 2 aylık maaşımdan para arttırmak zorunda kaldım' sözlerine yer verdi.

'ÖDEMEZSEN EĞİTİM YOK'

Öğrencilere kolaylık sağlanmasını isteyen Türken; 'Şu anda ekonomi çok kötü ve küresel bir salgın içerisindeyiz. Bu dönemde harç parasının ödenmesini saçma buluyorum. '˜Ödemezsen eğitim yok, ne kadar ekmek o kadar köfte' dedikleri için ben de sabahın erken saatlerinde gelip kuyruğa girdik. Online eğitim dedikleri şey de akademisyenlerin bize slaytı mail olarak yollaması gibi bir şey açıkçası' diye konuştu.

GENÇLİK DAYANIŞMA AĞI UYARMIŞTI

Trakya Üniversitesi'nde eğitim öğretim gören öğrencilerin yaşadığı sorunları dile getirmek ve çözüm önerileri sunmak amacıyla sosyal medyada çalışmalar gerçekleştiren Edirne Gençlik Dayanışma Ağı, güz döneminde online uzaktan eğitim kararının açıklanmasının ardından korona virüsü salgınında evlerine belirli bir gelir dahi girmeyen öğrencilerin, online eğitim için harç yatırmaları nedeniyle mağduriyet yaşayacaklarını açıklamıştı.

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ'NİN KARARI

Trakya Üniversitesi, korona virüsü salgını nedeniyle 2020-2021 akademik yılı güz döneminde 12 fakülte, 12 yüksekokul ve devlet konservatuvarında eşzamanlı online uzaktan eğitim modeli ile eğitim öğretime devam edeceğini duyurmuştu. Senato toplantısının ardından yapılan açıklamada, tıp, diş hekimliği ve hemşirelik programlarının karma eğitime devam edeceği belirtilirken; 4 enstitünün ise eğitim modeline kendilerinin karar vereceğini ifade edilmişti.