Edirneli Kadınlar Kırkpınar için hazırladığı hediyelikleri satışa sunuyor
Edirne'de Kültür ve Turizm Bakanlığı Edirnekari Sanatçısı Sevilay Güler önderliğinde toplanan kadınlar, 3 yıldır Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ne özel tasarım hediyelik eşyalar tasarlıyor.
Edirne’de 15 yıldır el sanatlarıyla uğraşan Kültür ve Turizm Bakanlığı Edirnekari Sanatçısı Sevilay Güler, Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ne gelecek misafirler için özel hediyelikler tasarladıklarını belirtti. Tasarım ekibiyle birlikte yoğun bir çalışma süreci içinde olduklarını ifade eden Güler, bu heyecan verici projeye ilişkin detayları paylaştı.
Üst üste 27 yıl başpehlivanlık yapan Kel Aliço’nun mini heykelini hazırladıklarını belirten Güler, üç yıldır Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri öncesi bu tür tasarım ürünler üreterek satışa sunduklarını söyledi. Kel Aliço heykellerinin döküm, boyama, zımpara ve cilalama gibi işlemlerini atölyede gerçekleştirdiklerini aktaran Güler, heykeller kuruduktan sonra paketleyerek hediyelik hale getirdiklerini dile getirdi.
Güler, bu çalışmalarla hem Edirne’ye özgü hediyelik eşya üretimi yaptıklarını hem de kadınların ev ekonomisine katkı sağladıklarını vurguladı. Hediyelikleri zamanında yetiştirebilmek için yoğun çaba harcadıklarını belirten Güler, Kırkpınar’ın her yıl yoğun katılımla gerçekleştirildiğini ve bu yıl da rekor katılım beklediklerini söyledi.
Edirnekari Sanatçısı Sevilay Güler ve ekibi, Kırkpınar Yağlı Güreşleri’ne gelen misafirlere Edirne’nin kültürel mirasını yansıtan özel hediyeliklerle unutulmaz bir anı sunmayı amaçlıyor.
"Misafirler için hediyelik heykel üretiyoruz"
3 yıldır Kırkpınar için hediyelik Kel Aliço Heykeli ürettiklerini söyleyen Tülay Seyrek, Tarihi Kırkpınar yağlı güreşlerine gelecek misafirler için hediyelik heykel üretimi yaptıklarını ve çok keyifli vakit geçirdiklerini belirtti.
Yoğun bir şekilde çalışma yaptıklarını aktaran Seyrek, kalıpları dökülen heykelleri zımparalayıp boyamasını yaptıktan sonra kurumaya bıraktıklarını ve en son paketleyerek hediyelik hale getirdiklerini söyledi.
Heyecanlı olduklarını dile getiren Seyrek, hazırlıkları yaptıklarını ve herkesi Edirne'ye beklediklerini belirtti.
"Tarihi dokuları sevdiğim için bir katkı sağlamak istedim"
Atölye çalışmalarına yeni katılan Fatma Pehlivan Bubektaş, tarihi dokuları sevdiği için bir katkı sağlamak istediğini ve kursa dahil olduğunu belirtti. Herkesin bir hobi edinmesini tavsiye eden Bubektaş, "27 yıl dile kolay, bir pehlivanlık hikâyesi bir altın kemer hikâyesi. Bu objeyi bir obje olarak görmemek gerek. Baş tacı olması dileğiyle başladık. Aynı zamanda bu çalışma hanımlarımızın ev ekonomisine de bir katkı sağlamış oluyor. İnşallah hayırlı olur çocuklarımız için de, tanıtımları güzel olur. Pehlivanlıktan gelmiş bir dedenin torunuyum. Onun için duyguları anlatamıyorum, kelimeler boğazımda düğümlenmiş vaziyette. Bütün pehlivanlarımıza başarılar diliyorum" dedi.
"Çok güzel çalışmalar yaptık"
Annesi ile birlikte atölye çalışmalarına katılan 16 yaşındaki Nilgün Erva Seyrek, Kel Aliço Heykeli'ni boyadıklarını, cilalayıp kurumaya bıraktıklarını ve çok güzel çalışmalar yaptıklarını belirtti. Kırkpınar öncesi heyecanlı olduğunu belirterek güreşlerin güzel geçmesi temennisinde bulunan Seyrek, "Edirneli olmak çok güzel bir ayrıcalık. Kırkpınar’ın içinde olmak çok güzel bir şey. Kırkpınar’daki o pehlivanlarımızın heykellerini bizim tasarlamamız ayrı bir heyecan verici. Kırkpınar için biz heykel yapıyoruz. Umarım misafirlerimiz fazla olur" ifadelerine yer verdi. Fahrettin Baydar