• Haberler
  • Edirne
  • Arabacıdan Bakanlığına acil çağrı 'Edirne kuraklık bölgesi ilan edilsin'

Arabacıdan Bakanlığına acil çağrı 'Edirne kuraklık bölgesi ilan edilsin'

Geçtiğimiz yıl ayçiçeğinde en fazla üretime ulaşan Edirne bu yıl kuraklıkla mücadele ediyor. Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı'nın 'Edirne'ye Cumhurbaşkanı Yardımcımız geldi, kendisine de ilettik. Edirne'nin kuraklık bölgesi olarak anılması gerekiyor.' Sözleri dikkat çekti.

Arabacıdan Bakanlığına acil çağrı 'Edirne kuraklık bölgesi ilan edilsin'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Geçtiğimiz yıl ayçiçeğinde en fazla üretime ulaşan Edirne bu yıl kuraklıkla mücadele ediyor. Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı'nın “Edirne’ye Cumhurbaşkanı Yardımcımız geldi, kendisine de ilettik. Edirne’nin kuraklık bölgesi olarak anılması gerekiyor.” Sözleri dikkat çekti.

Trakya’nın sarı gelini kuraklıkla mücadele ediyor. Ayçiçeğinde geçtiğimiz yıllarda en fazla üretime ulaşılan Edirne’de bu yıl etkili olan sıcakların ve beklenen yağışların gelmemesinin yan etkileri görülmeye başladı.Ayçiçeği tarlalarında görülen kuraklıklar çiftçinin cebine zarar veriyor. Birçok çiftçi mazot fiyatlarını bile karşılamayacağını düşündüğü tarlalarını biçmeyip kurumaya bırakacak.

Edirne’nin kuraklık bölgesi olarak anılması gerektiğini düşünen Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, “Ayçiçeğindeki son durum sizlerin de gördüğü gibi kafa yapısını oluşturamamış, hatta hasat edilemeyecek pozisyona gelmiştir.” Dedi.

Edirne’nin genelinde durum böyle olmasa da bir çoğunun verim olarak geçen yıllara göre daha düşük seviyede olduğunu belirten Arabacı, Yağışların yetersiz olmasından ve sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinden kaynaklandığını dile getirdi.

Ayçiçeğinin kökünden su çeken bir bitki olduğunu dile getiren Arabacı, “Yani altta taban suyu olursa ürün alttan aldığı nemle hiç yaz döneminde yağış olmasa yani en azından geçtiğimiz yılların yarısından fazlasını yapar. Maalesef taban suyu yeterli olmadığı için üstüne bir de sonraki dönemde yağışların olmamasıyla maalesef gördüğünüz gibi bu hale geldi” Sözlerini dile getirdi.

Edirne’nin geçen yıl üretim olarak 1’nci sırada olduğunu belirten Arabacı, bu yıl bazı tarlaların hasat bile edilemeyecek halde olduğuna vurgu yaptı.

Kuraklık konusunu Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Cevdet Yılmaz’a da ilettiklerini söyleyen Arabacı, ”Bununla ilgili biz geçenlerde Edirne’ye Cumhurbaşkanı Yardımcısı geldi kendisine de ilettik. Yani ayçiçeğinde bu yıl sıkıntılı bir dönem. Edirne’nin kuraklık bölgesi olarak alınması gerekiyor. Durum gerçekten kritik” Dedi

Bakanlığın da incelemeler yapıp çiftçiyi desteklemesini isteyen Arabacı, “Edirne’de ki üreticilerimiz bu geçtiğimiz iki yıl içerisinde üreticinin çok para kazanamadığından, bu yıl belki iyi olur düşüncesiyle emek verdi masraf etti. Fakat yine bu yıl hava şartları, kuraklık ve aşırı sıcaklar etkiledi. O yüzden de biz bu durumda bakanlığımızın konuyla alakalı araştırma yaparak. bir takım incelemeleri yaparak kuraklık kapsamına alınıp üreticilerimizi desteklemesini bekliyoruz. “ Sözlerini kullandı.

KUMRU ÖNGÜN