Edirne'yi Uçuracaklar
Edirne Sportif Havacılık Kulübü, Edirne merkez ilçe Demirhanlı Köyü mevkiinde gerçekleştirdiği yamaç paraşütü uçuşlarının ardından yamaç paraşütü kursu da başlattı. Türk Hava Kurumu Edirne Şubesi eğitim salonunda başlattıkları kurs ile Edirne ve çevresinden gelen kursiyerlere teorik ve pratik eğitim veren kulüp, Edirne'yi yamaç paraşütü ile uçuracak.
Demirhanlı Köyü mevkiinde gerçekleştirdikleri yamaç paraşütü çalışmaları ile dikkat çeken Edirne Sportif Havacılık Kulübü, Türk Hava Kurumu Edirne Şubesi eğitim salonunda yamaç paraşütü eğitimlerine başladı. 18 yaşını dolduran ve sağlık raporu alabilen herkese açık olan kurslarda verilecek dört günlük teorik eğitim, Eğitmen Serhat Üretmen'in anlatımıyla başladı. 7 öğrencinin katıldığı kurs, öğrencilerin tanışması ile başlarken; tanışmanın ardından Üretmen, teorik eğitimi başlattı. 15-20 metre koşabilen herkesin yamaç paraşütü yapabileceğini söyleyen Üretmen; 'Amacımız, saatte 8 kilometre hıza çıkacak ve o hızla 15-20 metre koşabileceksiniz. Daha sonra uçtuğumuz havanın kanat üzerindeki etkileri, bizi nasıl etkiliyor, ne etkileri oluyor, olumlu ve olumsuzluklarını göreceğiz. Meteorolojide bizi bekleyen havanın nasıl değişebileceğini, bulutlara baktığımızda havayı anlayabilmek için bilgiler vereceğiz. Daha sonra sevk ve idare konusunda kullandığımız kanatın şeklinin bozulmadan, bize olumsuz bir etki oluşturmadan nasıl kontörlünü yapacağımızı, nasıl kaldıracağımızı, döndüreceğimizi ve indireceğimizi öğreneceğiz. Her trafikte olduğu gibi hava kurallarımız da var. Bunlarda öncelik, dönüş hakkı, birbirine yaklaşırken kanatların davranışlarını göreceğiz. Kanadın isteğimiz dışında oluşabilecek kötü durumlardan nasıl çıkabileceğini, nasıl etkileneceğini, bunlardan nasıl kurtulacağımızı göreceğiz. Teorik derslerden sonra pratik derslerimiz başlayacak. Yer çalışması, iniş taklası, ilkyardım bilgileri, genel havacılık emniyet kuralları, acil durumlar, yedek paraşüt açma ve tanıma, sürüklenmeden kurtulma, genel tekrar ve sınav olacak. Sınavdan sonra da uçuş brifingi ile ilk uçuşlarımızı başlatacağız' ifadelerine yer verdi.
Acil durumlar sınavına dikkat çekti
Üretmen, derslerde öğrencilere teorik bilgilerin yer aldığı çalışma notlarının da dağıtılacağını açıklayarak; 'Bunlardan da çalışma imkânınız olacak. Sizleri bir sınav bekleyecek. Sınav 2 aşamadan olacak. Acil durumlar ve genel bilgiler. Meteoroloji, aerodinamik, kanat yapısı, hava trafik kuralları olan genel bilgiler sınavından 100 puan üzerinden en az 75 puan almanızı bekleyeceğiz. Ama hiçbir şekilde taviz veremeyeceğimiz acil durumlardan da 100 puan almanızı bekleyeceğiz. Eğer bu 100 tam puan 97 olursa sözlü sınav yapacağız. Ama 50 alınması durumunda bizim için güvenlik çok önemli olduğundan buna taviz veremiyoruz ve bir tekrar daha yapmanızı isteyeceğiz. Uçuşa geçirmeyeceğiz. Çünkü bu durumlar sizin uçuş sırasında en ufak bir hatanızda canınıza veya bedensel bütünlüğünüze mal olabilecek hatalar olacağından bu konuya önem vereceğiz' dedi.
4 gün sürecek
Kursların 4 gün süreceğini belirten Üretmen; 'Kurs programını hep beraber ayarlayacağız. Mümkün olduğunca bize uyabilecek bir sistemde yapacağız. Katılmanızı bekleyeceğiz. Özellikle acil durumlara herkesin katılmasını isteyeceğiz' sözlerine yer verdi. Kursiyerlerin yamaç paraşütü konusundaki beklentilerinin konuşulmasının ardından Üretmen, yamaç paraşütü sporunun gelişimi ile ilgili bilgiler vererek ilk dersi başlattı.
90'lı yıllarda Türkiye'ye geldi
Üretmen, yamaç paraşütü sporunun dünyada ilk kez 1980'lerde denendiğini; Türkiye'de ise 1990'lı yıllarda görülmeye başlamasıyla birlikte 1996 yılında Yamaç Paraşütü Okulu'nun kurulması ile resmiyet kazandığını açıkladı. Üretmen, yamaç paraşütü sporunun kişiye uçabilme yeteneği, kendine güven, hızlı ve doğru karar verebilme, olumsuzluklara karşı önceden önlem alabilme, sosyal bir çevre, sağlıklı ve spora yatkın bir fizik ve reflekslerde çabukluk gibi özellikler kazandırdığını söyledi.
3 grupta yamaç paraşütü
İmam İsmail Cevheri'nin 1002 yılında Türkmenistan'ın Nişabur kentinde kollarına yerleştirdiği tahta plakalarla minareden atlayışının yazılı kaynaklara geçen ilk havacılık olayı olduğunu söyleyen Üretmen; genel bilgilerin ardından yamaç paraşütü ve ekipmanları ile ilgili bilgilendirme gerçekleştirdi. Yamaç paraşütünün sportif bir hava aracı olduğunu belirten Üretmen; 'Yamaç paraşütü uçuşlarında amaç; pilotun seviyesine uygun bir kanat ile uzun süre havada kalmak ya da meteorolojik koşulları kullanarak bir yerden başka bir yere gitmektir. Yamaç paraşütü, uçuş türlerine göre; yamaç paraşütü (tek kişilik), tandem yamaç paraşütü (iki kişilik) ve motorlu yamaç paraşütü uçuşları adı altında 3 gruba ayrılır' sözlerine yer verdi.
Yamaç paraşütünü tanıttı
Yamaç paraşütü ve ekipmanlarını tanıtan Üretmen; 'Uçuş prensibi her ne kadar basit bir temele dayansa da uçuş aerodinamiği uzun yıllardır devam eden bir gelişimin ürünüdür. Yapısı son derece teferruatlı olmasına karşın özenli bir tasarımla kullanımı kolay bir hava aracı şeklini almıştır. Yamaç paraşütü; aerofoil kumaş yapı, eşit dağılımlı askı ipler, dayanıklı taşıyıcı kolonlar ve emniyeti arttırılmış koltuktan meydana gelir' dedi. Kurs, Üretmen'in yamaç paraşütü konusunda ayrıntılı bilgi vermesi ile devam etti.