Edirne Sarayı'nda 2 yapı ihya edildi
Milli Saraylar Başkanı Dr. Yasin Yıldız, Türk Tarih Kurumu ve Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı tarafından Edirne Valiliği'nin ev sahipliğinde düzenlenen Edirne'de Osmanlı Kimliği ve Selimiye Sempozyumu'na konuşmacı olarak katıldı. Yıldız, restorasyon çalışmaları süren Edirne Sarayı'nda su maksemi ile namazgah ve çeşmesinin restorasyonunun tamamlandığını belirtti.
Edirne Valiliği'nin ev sahipliğinde Türk Tarih Kurumu ve Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı tarafından Devecihan’da düzenlenen sempozyuma Milli Saraylar Başkanı Dr. Yasin Yıldız konuşmacı olarak katıldı.
Yıldız, restorasyonu süren Edirne Sarayı hakkında dinleyicilere bilgiler verdi.
“Birçok kez zarar gördü”
Sarayda yürütülen çalışmaları ve tamamlanan yapıları anlatan Yıldız, Selimiye Camisi’nin sarayla olan ilişkisine de değindi.
Yıldız, sarayın 1450 yılında 2. Murat tarafından inşasına başlandığını ve Fatih Sultan Mehmet döneminde tamamlandığını söyledi.
Sarayın dönem dönem eklemelerle genişletildiğini dile getiren Yıldız, sarayın tarihi ve doğal sebeplerden birçok kez zarar gördüğünü aktardı.,
“Kum Kasrı için projelendirme çalışmaları devam ediyor”
Yıldız, sarayın ayağa kaldırılması amacıyla çeşitli dönemlerde kazı ve restorasyon çalışmaları yapıldığına dikkat çekti ve şöyle devam etti:
"Cephanelik olarak kullanılan saray, 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'nda Rusların kullanmasına engel olmak amacıyla patlatılarak tahrip ediliyor. Yakın zamanda Tunca Nehri'nde meydana gelen taşkınlar sonucu saray alanı büyük tahribatlar almaya devam etmiştir. Yapının ihyası için bütüncül bir anlayışla hareket ediyoruz. Bilim Kurulu'nca belirlenen 5 yıllık Master Plan doğrultusunda çalışmalar ilerliyor. Osmanlı'dan miras sarayda çalışmalar titizlikle yürütülüyor. Cihannüma Kasrı'nın restorasyonu devam ediyor. Yaklaşık 400 metre sur duvarının projelendirilmesinin ardından restorasyonu başladı. Sarayın Arz Odası'yla ilgili restorasyon çalışmaları da bir yandan devam ediyor. Edirne Sarayı'nda daha önceden restorasyonu gerçekleştirilmiş olan Matbahı Amire ve Kum Kasrı Hamamı'na ilaveten Su Maksemi'nin ve Namazgah ve çeşmesinin restorasyonları tamamlandı. Sarayın çok önemli bir yapısı olan Kum Kasrı için projelendirme çalışmaları devam ediyor."
Edirne Sarayı’nda Ekim 2022’de başlayan restorasyon çalışmalarının 2027 yılında tamamlanması bekleniyor.
-Edirne Sarayı
1450'de temeli atılan saray, Kanuni Sultan Süleyman döneminden itibaren pek çok kez tamir gördü, zaman zaman da eklentiler yapıldı.
Bazı padişahların saltanatları boyunca Edirne'ye hiç gelmemesi nedeniyle kullanılmayan sarayda da tahribat başladı. 1752'deki büyük deprem ve 1776'daki yangınla tahribat süreci devam eden sarayın, 1827'de bir kısmı tamir edildi.
1829'da Edirne'yi işgal eden Rusların ordugah olarak kullandığı saray, büyük zarar gördü. Vali Hurşit Paşa ve Hacı İzzet Paşa zamanlarındaki tamirat döneminde birçok yapı kurtarıldı fakat 1876-77 Rus Savaşı'nda düşmanın şehre yaklaşması nedeniyle Babüssaade (Saadet Kapısı) civarında yığılan cephane, düşman eline geçmemesi için patlatıldı, sarayın birçok yapısı da bu patlamayla yıkıldı. Kumru öngün