Edirne Sağlık Müdürlüğü'nden bilgilendirme

Edirne Sağlık Müdürlüğünce 'bronşit hastalığı' ile ilgili açıklama yapıldı.

Edirne Sağlık Müdürlüğü'nden bilgilendirme
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne Sağlık Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, görüşlerine yer verilen, Edirne Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Barış Burak Yılmaz, hastalığın damlacık yolu ile bulaştığını belirtti. 

Soğuk algınlığı, burun akıntısı, burun tıkanıklığı ve hafif öksürükle başladığını aktaran Yılmaz, şunları kaydetti: 

"Ateş normaldir veya hafif yükselmiş olabilir. Öksürük 1-2 gün sonra şiddetlenir, hırıltılı solunum ve nefes darlığı ortaya çıkar. Solunum sıklığı artar, kalp atışları hızlanır, burun kanatları solunumla hareket etmeye, kaburga aralıkları her nefes alışta içeri doğru çekilmeye başlar. Öksürük kusmaya yol açabilir. Akut bronşitin tedavisi destekleyici olup, hastada rahat nefes alıp vermenin düzenlenmesi ve olası istenmeyen sonuçlar açısından hastanın yakından izlemini içerir.

Tedavi 3 aylıktan küçük bebekler ve ağır hastalık tablosu göstermeyen hastalar dışında evde yapılır. Bronşitin özgün bir tedavisi yoktur. Tedavide antibiyotiklerin yeri bulunmamaktadır. Bu hastalarda gereksiz yere çok yaygın antibiyotik tedavisi kullanılmaktadır. Antibiyotikler ateş varsa, akciğer filminde iltihabi alan varsa, kanda beyaz küre yüksekliği varsa, bronşite eşlik eden zatürre veya orta kulak iltihabı gibi komplikasyonlar mevcutsa doktor önerisiyle kullanılmalıdır. Sıvı ve besin alımına devam edilmeli, solunum sıkıntısı bulguları ortaya çıktığında hastaneye başvurulmalıdır."

Annelere öneri
Yılmaz, bronşit hastalığının çoğu zaman hafif ve orta şiddette geçirilen bir hastalık olduğu ve evde tedavi edilebildiğini belirtti.

Annelerin bronşit hastalığına karşı çocuğunu yakından gözlemlemesi gerektiğini aktaran Yılmaz, şöyle devam etti:

"Soğuk algınlığı belirtileri gösteren kişileri, 2 yaşından küçük çocuklardan uzak tutarak elleri su ve sabunla sık yıkayarak hastalığın bulaşmasını önleyebiliriz. Doktorunuzun önerdiği ilaçları uygun şekil ve dozda kullanın. Evin içinde sigara içilmesine; hatta sigara içen kişinin sigara içtiği kıyafetle çocuğunuzun yanına yaklaşmasına izin vermeyin. Burnun açık tutulması çok önemlidir. Bunun için evde hazırladığınız tuzlu suyu veya doktorunuzun önerdiği burun açıcı spreyleri kullanabilirsiniz. Beslenmesine dikkat edin. Beslenme normal zamanlardan daha yorucu olduğu için az miktarlarda ama sık aralıklarla besleyin. Bol sıvı alımı için teşvik edin. Bu öksürük nöbetlerini azaltacaktır. Anne sütü başta olmak üzere; su, ılık bitki çayları verilebilir. Yatarken başının yükseltilmesi daha rahat nefes almasını sağlar."

Çocuğun odasının nemli olmasının solunumu kolaylaştırdığını belirten Yılmaz, "Odası temiz, tozsuz ve havalanmış olmalı. Tekrarlayan bronşitli olan çocuklar astım, tüberküloz, kisttik fibroz, kalp yetmezliği, yabancı cisim yutma ve bağışıklık sisteminin yetersizliği gibi hastalıklar açısından değerlendirilmelidir." ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme