• Haberler
  • Edirne
  • Edirne Öğretmenevi Sosyal Tesislerinde Trakya Gelenekleri Yaşatılacak

Edirne Öğretmenevi Sosyal Tesislerinde Trakya Gelenekleri Yaşatılacak

Meriç Nehri kenarındaki Öğretmenevi Sosyal Tesisleri yenileniyor. Yenilenen öğretmenevinde Trakya'ya ait geleneklerin yaşatılması için de çalışma başlatıldı.

Edirne Öğretmenevi Sosyal Tesislerinde Trakya Gelenekleri Yaşatılacak
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne Öğretmenevi Sosyal Tesislerinde Trakya’nın hem gelenekleri hem de lezzetleri hayat bulacak. Sosyal tesisler bir süredir hizmet veremiyordu. Geçtiğimiz günlerde ise yenileme çalışması başlatıldı. Yapılan çalışmalarda Trakya’nın geleneklerinin yaşatılması için sosyal tesislerin içerisine bir bölüm ayrıldı.

KÖYLERDEN EŞYA TOPLANDI

Trakya’nın geleneklerini yansıtacak çeyiz sandıklarında eskimeye yüz tutmuş el emeği ürünler köylerden toplandı. Tadilat gerektiren eşyalar elden geçirilip hazırlandı. Sosyal tesisin büyük bir bölümü Trakya evi anlayışıyla dekore edildi. Perdeler, masa örtüleri ve birçok obje dekora eklendi.

Sosyal tesislerin yeni düzenlenmesinin Trakya köy evleri gibi dekore edildiğini belirten Öğretmenevi Müdür Yardımcısı ve Sosyal Tesis Sorumlusu Meral Bozkurt, tesisin bölgenin ruhuna uygun hale getirildiğini ifade etti.

ÇEYİZ SANDIKLARINDAKİ ESKİ ÜRÜNLER DEKOR OLDU

Yaklaşık 1 aydır dekor çalışmalarında görev alan Halk Eğitim Merkezi Usta Öğreticisi Lale Erkin, sosyal tesislerdeki yeni anlayış ile Trakya’nın köylerinden toplanan danteller, yastık kılıfları, keçe çoraplar, masa örtüleri, küstüm yastıkları, yatak örtüleri gibi el emeği ürünlerin hazırlanarak dekorda kullanıldığını söyledi.

Hem Rumeli, hem de Anadolu Kültürlerinden esinlenerek oluşan Trakya’nın geleneklerinin yansıtıldığını ifade eden Erkin, geçmişin izlerini ve ruhunu yansıtan eşyaları görmenin ayrı bir haz olduğunu dile getirdi. 100, 150 yıllık eşyaların görücüye çıktığını aktaran Erkin, "Evlilerin işte bir yastıkta kocaması amacıyla yapılan çift yanak yastıklarından, düğünlerde çok önemli olan damat evine gönderilen bu müjde yastıklarından, yine sedirlerde kullanılan köşe yastıklarından, örnekler toplandı. Bunlar ütülendi, yenilendi, perdeler dikildi. Bu şekilde bir düzenleme yaptık" dedi.

Tesis hizmet vermeye başladı.  Fahrettin Baydar

Fahrettin Baydar