• Haberler
  • Edirne
  • EDİRNE'NİN TARİHİ YERLERİNİ DOKUNARAK GEZDİLER

EDİRNE'NİN TARİHİ YERLERİNİ DOKUNARAK GEZDİLER

Görmeyenleri Koruma Derneği Konya Şubesi Edirne'ye kültürel gezi düzenledi. Edirne'nin kültür ve turizm kenti olduğunu söyleyen Görmeyenleri Koruma Derneği Konya Şubesi Başkanı Veli Özağan, 'Tarihi mekânlarımıza elimizin parmak uçlarıyla dokunarak adeta tarihe hissediyoruz.' Dedi.

EDİRNE'NİN TARİHİ YERLERİNİ DOKUNARAK GEZDİLER
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Görmeyenleri Koruma Derneği Konya Şubesi Edirne'ye gezi programı düzenledi. 52 kişilik grupla gelen dernek Edirne'nin tarihi ve kültürel yerlerini gezdi.

Türkiye'de kurulan ilk derneğin Görmeyenleri Koruma Derneği olduğunu belirten Görmeyenleri Koruma Derneği Konya Şubesi Başkanı Veli Özağan, özellikle Edirne ye daha önce hiç gelmemiş engeli üyelerle beraber kente ziyarete geldiklerini ifade etti.

Edirne'nin kültür ve turizm kenti olduğunu söyleyen Özağan, 'Engelli olmayan sağlıklı dediğimiz vatandaşlarımız nasıl gezebiliyorsa engellilerde bu tür tarihi kentleri gerekiyor. Edirne kültür kenti ve turizm kenti olsa da normal bu tür yerlere, normal diğer engelli olmayan sağlıklı dediğimiz vatandaşlarımız nasıl gezebiliyorsa engellilerde bu tür yerlerimizi gezmesi gerekiyor. Özellikle serhat şehrimizin 2016 da küçük bir grupla ziyaret etmiştik. Edirne'mizin tarihi kültürel yerlerini ziyaret ettik. Rehberimiz bizlere anlattı, bugünde tekrar 52 kişilik bir grupla yediden yetmişe dediğimiz görme engelli çocuklarımız dâhil olmak üzere bir grupla geziyoruz. Rehberimiz bize gezdiğimiz mekânları anlatıyor tabi görmediğimizde dolayı bina olsun ağaç olsun herhangi bir yer olsun biz bunları göremiyoruz ama rehberimiz anlatımı ile biz o anda hissetme yöntemi ile ya da kendi kafamızda çizmiş olduğumuz konum itibari ile zihnimizde canlandırmaya çalışıyoruz.' Şeklinde konuştu.

'Tarihi mekânlarımıza elimizin parmak uçlarıyla dokunarak adeta tarihe hissediyoruz'

                Görmeyenleri Koruma Derneği Konya Şubesi olarak Edirne'ye geldikleri için çok mutlu olduklarını söyleyen Özalp, 'Özellikle Selimiye camisi olsun diğer tarihi mekânlarımız olsun biz bunlara elimizin parmak uçlarıyla dokunarak adeta tarihe dokunuyoruz. Biz bundan çok büyük zevk alıyoruz önyargıları yıkamadığımız takdirde engeliler evlerinde kapalı kalıyor. Yani herhangi bir vatandaşımız yürüyemiyor görmüyor veya göremiyor gibi önyargılı yaklaşılsa bile, bunu aşan derneğimiz sayesinde her yere gidebiliyoruz. Burada Kırkpınar pehlivanlarımız antrenman yaparken pehlivanlarımızla sohbet etme imkânı bulduk. Bizler burada tarihi hissetmeye çalıştık. Biz görme engellilere imkân tanındığı sürece fırsat verildiği müddetçe bizim yapamayacağımız hiçbir şey yok her şeyin üstünden azminle geliyoruz. Ben yüzde doksan görme engelli olmama rağmen Edirne çok hoşuma gitti.' Dedi.

Kumru Öngün