Edirne'nin tarihi restore edilmeyi bekliyor

Edirne'de zarar gören tarihi yapıların onarılmasını bekleyen mahalle sakinleri  görüntüden şikayetçi

Edirne'nin tarihi restore edilmeyi bekliyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne’de zarar gören tarihi yapıların onarılmasını bekleyen mahalle sakinleri  görüntüden şikayetçi

Edirne’de bulunan tarihi ve kültürel yapılar turistler tarafından ilgi odağı oluyor. Kentin doğal zenginliği dikkat çekerken aynı evlerin yanmış olması ve yıkılma tehlikesi yaşaması ise mahalle sakinleri tarafından tepki görüyor.

Edirne Valiliği tarafından 40 ev sahibi ile protokol imzalanması, Edirne’nin hemen yer mahallesinde yaşayan mahalle sakinleri tarafından sevinçle karşılandı. Mahallerinde bulunan tarihi evleri onarım yapılmasını isteyen mahalle sakinleri, Valiliğin kararı ile sevince büründüler.

Ahşap Tarihi evler açısından zengin bir mahalle olan Babademirtaş mahallesi’de kimi yangın ile kimi tarihi ev ise zamana dayanamadan yıkıldı. Burada yaşayan mahalle sakinleri, mahallelerinde bulunan tarihi evlerin onarılmasını beklediklerini dile getirdiler.

Edirne’nin tarihi zenginliğinde önemli bir rol alan tarihi evler yalnızca Kaleiçi bölgesinde değil diğer mahallerde de oldukça fazla. Bir zamanlar ahşap betonarme sivil mimari özelliğiyle meşhur olan Edirne Babademirtaş mahallesindeki mahalle sakinleri tarihi evler onarımını bekliyor.

Mahallede çok uzun süredir yaşayan mahalle sakinleri şu an yıkık dökük olan evlerde eskiden komşularının olduğunu belirtti. Bu duruma bir çare bulunmasını isteyen vatandaşlar ise yardım istediklerini söyledi.

Edirne’nin tarihi açıdan zengin mahallelerinden birinde oturan mahalle sakinleri, doğal yapının bozulmaması adına yollara asfalt bile dökülmezken bu yıkık dökük görüntünün rahatsız edici olduğunu belirttiler.

Babademirtaş mahallesinde bir otelde konaklayan gurbetçiler ise yıkık dökük görüntünün hiç değişmediğini dile getirdiler. Tarihi dokuları her geldiklerinde yakından görmek için dolaştıklarını söyleyen gurbetçi vatandaşlardan Emran Çelebi, ‘’Belçika’dan geliyorum,gurbetçiyim. Burada konaklayacağız. Edirne’ye her yıl geliyoruz. Tarihi yerlerini de geziyoruz Edirne’de. Buralarda fazla bir fark göremiyorum. Edirne’ye bir şeyler yapılmıyor. Yollar, yapılmayan evler hep aynı. Bir gelişme yok. Tarihi binaların hepsi aynı,bir gelişme yok. Onarılmaları gerekiyor. Tarihi evleri çok seviyorum. Tarih her zaman çok güzel. Bizde onarıma önem verilmiyor. Onarılması gerekiyor fakat bir şey yapılmıyor’’ sözlerine değindi.

EBRU YILDIZ GÜNENÇ