• Haberler
  • Edirne
  • Edirne'nin gastronomi tarihi gün yüzüne çıkartılacak

Edirne'nin gastronomi tarihi gün yüzüne çıkartılacak

Edirne Valiliği, kentte gastronomi turizminin çeşitlendirilmesi ve unutulan yemeklerin toplanması çalışmaları başladı.

Edirne'nin gastronomi tarihi gün yüzüne çıkartılacak
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne 2.’nci Beyazıt Külliyesi’nde gerçekleştirilen lansmanda hafta sonu gerçekleşecek yemek festivali tanıtıldı. Proje kapsamında ilçeler ve köylerde araştırmalar gerçekleşti. Şefler tarafından kadınlardan alınan tarifler akademisyenler tarafından düzenlendi.

Bir çok yemek kategorisinde elde edilen 101 yemek ve tatlıların yapılışları da kaydedildi.

Bu çerçevede hazırlanan “Topraktan Sofraya Edirne” kitabında yer alacak yemeklerin tarifini okuyanlar aynı zamanda karekod aracılığıyla yemeklerin yapılışını izleme imkânı da bulacak.

Edirne Valisi Yunus Sezer, hafta sonu kentte düzenlenecek festivalin tanıtımı için Trakya Üniversitesi İmaret Müzesi'nde basın toplantısı düzenledi.

Sezer, Edirne'nin hem saray hem de Rumeli mutfağının iç içe olduğu benzersiz gastronomik zenginliği bulunan kentlerden olduğunu ifade etti.

Önemli mirası bugüne taşımak için başlatılan projeyle unutulan yemeklerin tariflerinin yer aldığı bir kitap hazırlandığını ifade eden Sezer, şu sözleri kullandı;

"Bazı yemeklerimiz de tarifi bilenlerin yaşamını yitirmesiyle tarihe karışıyor. Bunları yeniden gün yüzüne çıkartalım. Hem Evliya Çelebi'nin kitabında yer alan hem tarih kitaplarında yer alan yemekleri gün yüzüne çıkarmak adına projeye başlandı. Köy köy gezildi. 58 şef köylerde 101 yemek ve tatlı tariflerini derledi, sadece derlemekle kalmadı, yemek pişen evlerde tarifler görüntülü olarak kaydedildi. Yemeklerin hazırlanışı edirne.com.tr adresinden görülebilecek. Bu projeyi de büyük bir gastronomi festivaliyle taçlandırmak istedik. 25 - 27 Ekim tarihlerinde üç gün sürecek festivali gerçekleştireceğiz. Kitapta yer alan yemek ve tatlıların sunumları yapılacak. Edirne'nin peyniri ve yerel tatlarının tanıtımı yapılacak Gastronomi alanında akademisyenler, ünlü şeflerin, mastercheflerin sunumları ve konser programları olacak."

Ardından tarifleriyle kitapta yer alanlar söz alarak yemeklerden konuştu.  Sercan Güder

SERCAN GÜDER