AVRUPA'DAN 600 SPORCU KATILACAK

Türkiye Kürek Federasyon Başkanı Erhan Öztürk ve TED Edirne Kürek Kulübü Başkanı Nesim İba 6-7-8 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek Avrupa Kürek Şampiyonası öncesi gazetecilerin sorunları yanıtladı. Ertürk, Meriç Nehri doğal parkurunun 365 gün kullanılmasını amaçladıklarını belirtti.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
AVRUPA'DAN 600 SPORCU KATILACAK
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye ve Edirne’nin ilk kez ev sahipliği yapacağı Avrupa Kürek Şampiyonası ile basın toplantısı düzenlendi.

6-8 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek yarışma Türkiye’nin ilk doğal parkuru ve tek olimpiyat standartlarında olan Meriç Nehri parkurunda yapılacak. TED Edirne Kürek Kulübü Başkanı Nesim İba ve Türkiye Kürek Federasyonu Başkanı Erhan Öztürk gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Düzenlenen basın toplantısında konuşan TED Edirne Kürek Kulübü Başkanı Nesim İba, çabalarının karşılığını almaya başladıklarını Söyledi.

Türkiye’de kürek sporu açısından ilk defa böyle büyük bir organizasyona ev sahipliği yapılacağını dile getiren İba, son gelişmeleri aktardı.

İba, yıllardır emek verdiklerini belirterek önemli bir haftaya girdiklerini anlattı.

Avrupa Kürek Şampiyonası’nın kent için ne kadar önemli olduğu ile ilgili konuşan İba, gazetecilere de verdikleri destekten dolayı teşekkürlerini iletti.

Türkiye Kürek Federasyonu Başkanı Erhan Ertürk ise 5 yıllık hayalin sonunda şampiyonaya ev sahipliği yapmanın gururunu yaşadıklarını söyledi.

Edirne’nin bu şampiyona için 30 ülkeyi ağırlayacağını dile getiren Türkiye Kürek Federasyon Başkanı Ertürk, “Tüm ülkelerin saygı ile anacağı bir organizasyon yapacağız. 28 kayıtlı ülke var. 600'e yakın sporcu olacak. Türkiye’ye kürek sporunda basamak atılacak bir parkur oldu. Büyükler dünya şampiyonasının dahi yapılabileceği bir parkur.  Amacımız burada bu parkurda daha büyük organizasyonlar yapmak. 5 yıl önce Nesim Bey'in daveti ile geldiğimizde söylediğinde ve olacak olması bizi çok heyecanlandırdı. Gerçekten çok teşekkür ederim sizin huzurunuzda. Kürek sporunun uzun kampları oluyor. Özellikle kış aylarında kuzey ülkelerinin kamp yapabileceği çok az nokta var.” sözlerini kullandı.

Ertürk, milli takımların ve klüplerin aylarca parkurda kamp yapacağını ve kentin ekonomisine katkı sağlanacağını dile getirdi.

Türkiye Kürek Milli Takımı’nın Balkan yarışlarında şampiyon olacağına inandıklarını vurgulayan Ertürk, Avrupa şampiyonasında da istiklal marşını defalarca okutacaklarını ifade etti.

Parkurun yanına Sporcu Eğitim Merkezi’nin kurulacağını duyuran Ertürk, “Parkur biter bitmez önemli yarınlarımızı buraya aldık. SEM projesinin hayata geçmesi ile burada küreğe başlayacak sporcular devletinde desteği ile yetişecekler ve büyük sporcu olacak. İnanılmaz heyecanlıyım bizim 100 yüzyıllık bir federasyonumuzun böyle bir organizasyonu yok. Bu bizim çok büyük başarı. Buraya gelecekler dünya şampiyonları için büyük bir şanstan olacak. İlk olması herkesin gözünün Edirne'de olması anlamına geliyor. Yeni olduğu için de Avrupa'dakilerden çok daha iyi durumda. Buradaki hedef dünya şampiyonaları ancak ilk hedef bu önümüzdeki sınavları başarı ile tamamlamak. Kano Federasyonu da buradan faydalanabilmektir. Amacımız 364 gün yaşayan bir spor alanı olmasını sağlamak. Yıllardır uğraşılan ve Edirne’de kürek parkuru yapılması için verilen uğraşların sonucunu görüyorsunuz. Edirne ‘de önemli bir haftaya girdik. Avrupa Kürek Federasyonu ve Türkiye Kürek Federasyonu iş birliği ile U-23 Avrupa Gençler Kürek Şampiyonası Edirne’de yapılacak. Federasyon Başkanımızı davet ettik.” Sözlerini ekledi.

Avrupa Şampiyonası için ülkelerin Edirne’ye gelmeye başladığını belirten Ertürk, ev sahibi olarak ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

30 ülkeden şampiyona için gelen misafirleri en iyi şekilde ağırlayacaklarını dile getiren Ertürk, “Bu Türkiye kürek için çok önemli bir an. Tarihimizde ilk kez uluslararası bir yarış düzenliyoruz. Elimizden geldiğince hatasız bir şekilde organizasyonu tamamlamak amacımız. Şu an 28 kayıtlı ülkemiz var. Hepsi farklı ekipler ile katılıyor; 600’e yakın sporcu yarışacak. Davetliler ve yetenek avcıları ile çok fazla ülkeden insan burada olacaktır. Bizim daha önce bir parkurumuz yoktu. Çok önemli bir kazanım. Türkiye küreğine bir basamak atılacak bir kazanım. Bakanlığımıza ve valiliğimize teşekkür ediyoruz. Her şampiyona için farklı şartlar var. Bizimkisi büyükler dünya şampiyonasını dahi yapabilecek bir parkur. Avrupalılardan da tam not aldı. Amacımız çok daha büyük yarışları burada organize etmek. Biz 5 yıl önce Nesim Bey’in daveti ile geldik. Nesim Bey söyleyince olacak olması beni heyecanlandırdı. Kendisi büyük emek harcadı, çok teşekkür ediyoruz. Nasıl yapılacağını ve neler yapabileceğimizi tartıştık. Uluslararası organizasyonları getirebileceğimizi söyledim.” Dedi.

Ertürk, kürek sporunun dayanıklılık sporu olduğunu söyleyerek, kuzey ülkelerinin kış kamplarını Edirne’de yapabileceğinden bahsetti.

Ertürk, 100 yıllık federasyon tarihinde ilk kez böylesine büyük bir organizasyona imza attıklarına değindi ve şunları söyledi:

“Şimdi Avrupa Şampiyonası yapılacak ama kürek çok Avrupa dominyonu olan bir spor. İlk sınav olması çok şeyi değiştiriyor. İlk sınav olunca herkesin gözü üstünüzde oluyor. Çok fazla dikkat edilen şeyler var ve biz de bu sebeple çok titiz bir çalışma yürütme durumunda kalıyoruz. Bu durum bizim için avantaj da oldu. Hakemler sürekli gidip geliyorlar ve her şeyimize dikkat ediyoruz. Yeni yapılan bir parkur olduğu için Avrupa’nın birçok parkurundan çok daha iyi bir durumda. Bu dikkat edilen unsurların çoğu, Avrupa’daki birçok parkurda mevcut değil. Biz ilk başta biraz sıkıştırılmıştık hissine girdik ancak her şey o kadar güzel oldu ki eminim Avrupa’dakiler de organizasyon sonrası kamplarını ve yarışlarını burada yapacaklardır. Hedef Dünya Şampiyonaları. Birçok kıstas var. Lojistiğinden parkuruna kadar. Avrupa’nın birçok yerinde rüzgarlar parkurları farklı şekillerde etkileyebiliyor. Türkiye Şampiyonası’nda bunu gördük ki rüzgâr bütün parkurlara aynı şekilde etki ediyor. Açık alanda olmasının böyle bir avantajı var. Buradan tam not aldığımızda Dünya için çalışacağız. Aynı zamanda kano federasyonumuzun da kullanabileceği bir parkur. Burada daha kısa mesafelerde kano yarışlarında yapılabilecektir ki çok Avrupa parkurunda da bu şekilde yapılıyor. Bizim amacımız 365 gün yaşayan bir spor alanı olması ve 365 gün çocuklar ve halkın yararlanabileceği bir spor alanı olması.”

Fahrettin Baydar

Fahrettin Baydar