Edirne Kırmızısına rengini veren rubia tinctorumun hasadı yapıldı
Edirne'de Casusluk olaylarına konu olan Edirne Kırmızı'nın elde edildiği kök boya bitkisi rubia tinctorumun hasadı yapıldı.
Osmanlı döneminde casusluk olaylarına konu olduğu için "efsane renk" olarak anılan Edirne kırmızısı (Rouge d'Adrinople) renginin elde edildiği kök bitkisi rubia tinctorumun hasadı yapıldı.
Trakya Üniversitesi ve Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Karaağaç deneme bahçesinde yetiştirilen
kök bitkinin hasadı törenle yapıldı.
Hasat etkinliğinde kök bitkisinin hasat edilmesinin ardından kurulan kazanlarda doğal boya elde edildi. Geleneksel yöntemler ile kazanlarda kaynatılan kumaşlar “Edirne Kırmızısı” rengine boyandı.
“Tarihsel ve kültürel miraslarımızı Edirne’nin en büyük misyonu”
Edirne Kırmızısı için deneme bahçelerinde yetiştirilen kök bitkisinin hasat töreninde konuşan Edirne Valisi Yunus Sezer, Edirne Kırmızısı’nın tarihi kültür açısından önemine değindi.
Vali Sezer, “Tarihimizin bize çok önemli kültürel katkıları var. Nereye kafamızı çevirirsek çevirelim bizi karşılayan muhteşem bir hazinenin içerisindeyiz. Kaybettiğimiz bu hazinenin belli bölümlerine tekrar kavuşmanın heyecanını yaşıyoruz. Bu sadece Edirne Kırmızısı için değil birçok alanlarda da böyle. O kadar güzel tarihsel ve kültürel miraslarımızı var ki bunları yakalamak, gün yüzüne çıkarmak geleceğe taşımak, bizim Edirne açısından en büyük misyonumuz olması lazım. Edirne, nereye bakarsanız bakın bir tarih müzesidir” dedi.
“Edirne Kırmızısının üretimini endüstriyel hale de gelmeye başladı”
Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü deneme bahçelerinde 60 tane bitkinin üretiminin yapıldığına dikkat çeken Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Adnan Tülek, Edirne Kırmızı’nın elde edildiği bitkinin yetiştirilmesine Trakya Üniversitesi ile birlikte 3 yıl önce başladıklarını söyledi.
Tülek, “Burada 60 civarında bitkinin üretimi söz konusu. Türkiye’nin farklı yerlerinden bitkilerimizi getirtiyoruz. Bugün buradaki etkinliğimizdeki bitkilerden bir tanesi de Edirne Kırmızısı Kök Boyası bitkisi. Biz bu çalışmalara Trakya Üniversitesi’yle beraber yaklaşık 3 yıl önce başladık ve üretimlerini yapıyoruz. Geçen yıl hasat etkinlikleri ve boyama şenliğinin birincisi burada düzenlendi. Endüstriyel hale de gelmeye başladı. Talep üzerine amacımız, bölgedeki üreticilerimizin bu hammaddeyi üretmesi ve tedarik etmesi” dedi.
Konuşmaların ardından kök bitkisi rubia tinctorum dan elde edilen doğal boya ile kumaşlar çıkarıldı.
Etkinliğe katılanlar kök bitkiden elde edilen boya ile üretilen kumaşlardan yapılan elbiseleri inceledi.
Fahrettin Baydar